COVID-19, legătura cu obezitatea: ce au descoperit cercetătorii la pacienții obezi, cu COVID-19

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Cercetătorii au analizat ce stă la baza asocierii obezității cu forma gravă a bolii COVID-19. 

Într-un nou studiu, cercetătorii au raportat o serie de biomarkeri sau semnale biologice, asociate cu activarea globulelor albe din sânge și obezitate, care pot ajuta la prezicerea rezultatelor severe ale Covid-19 pentru pacienți.

Pentru studiul publicat în revista Blood Advances, cercetătorii de la Yale au folosit profilarea proteomică - un screening pentru mai multe proteine ​​din sânge. Acest lucru a fost efectuat pentru a analiza probe prelevate de la 100 de pacienți cu niveluri diferite de severitate Covid-19.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, datele clinice pentru peste 3.000 de pacienți suplimentari cu Covid-19 din sistemul spitalului Yale New Haven.

Autorul principal, dr. Hyung Chun, director de cercetare translațională la Programul de boli vasculare pulmonare Yale, a declarat: „Pacienții cu niveluri ridicate ale acestor markeri erau mult mai predispuși să ajungă în unitatea de terapie intensivă, să necesite ventilație sau să moară din cauza Covid -19. ”

Cercetătorii au descoperit că cinci proteine ​​(rezistină, lipocalină-2, HGF, IL-8 și G-CSF) care sunt asociate cu neutrofile, un tip de celule albe din sânge, au avut valori crescute la pacienții cu Covid-19 care ulterior au făcut forme grave de boală. Multe dintre aceste proteine ​​fuseseră asociate anterior cu obezitatea, dar nu cu Covid-19 sau alte boli virale, citează BusinessLine.

Cercetatorii au mai observat ca biomarkerii crescuți ai neutrofilelor pentru pacienții cu Covid-19 severi erau evidenți înainte ca aceste simptome să apară.

Toți pacienții cu Covid-19 care au fost internați sau transferați la UCI au avut markeri de activare a neutrofilelor crescute, în timp ce acești biomarkeri au rămas scăzuți pentru pacienții care nu au dezvoltat niciodată o boală severă. Niciunul dintre pacienții cu niveluri mai mici de biomarkeri de neutrofile nu a murit.

De asemenea, studiul subliniază legătura dintre Covid-19 și obezitate, au menționat cercetătorii în studiul lor.

Potrivit cercetătorilor, neutrofilele sunt celule inflamatorii. Deci, are sens că acestea ar fi crescute atât în ​​contextul obezității, cât și al Covid-19. Ambele provoacă inflamații care duc la deteriorarea țesuturilor și la insuficiența organelor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel