COVID-19, legătura cu obezitatea: ce au descoperit cercetătorii la pacienții obezi, cu COVID-19

Angela Sabău / 04 Martie 2021 / 20:47

Cercetătorii au analizat ce stă la baza asocierii obezității cu forma gravă a bolii COVID-19. 

Într-un nou studiu, cercetătorii au raportat o serie de biomarkeri sau semnale biologice, asociate cu activarea globulelor albe din sânge și obezitate, care pot ajuta la prezicerea rezultatelor severe ale Covid-19 pentru pacienți.

Pentru studiul publicat în revista Blood Advances, cercetătorii de la Yale au folosit profilarea proteomică - un screening pentru mai multe proteine ​​din sânge. Acest lucru a fost efectuat pentru a analiza probe prelevate de la 100 de pacienți cu niveluri diferite de severitate Covid-19.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, datele clinice pentru peste 3.000 de pacienți suplimentari cu Covid-19 din sistemul spitalului Yale New Haven.

Autorul principal, dr. Hyung Chun, director de cercetare translațională la Programul de boli vasculare pulmonare Yale, a declarat: „Pacienții cu niveluri ridicate ale acestor markeri erau mult mai predispuși să ajungă în unitatea de terapie intensivă, să necesite ventilație sau să moară din cauza Covid -19. ”

Cercetătorii au descoperit că cinci proteine ​​(rezistină, lipocalină-2, HGF, IL-8 și G-CSF) care sunt asociate cu neutrofile, un tip de celule albe din sânge, au avut valori crescute la pacienții cu Covid-19 care ulterior au făcut forme grave de boală. Multe dintre aceste proteine ​​fuseseră asociate anterior cu obezitatea, dar nu cu Covid-19 sau alte boli virale, citează BusinessLine.

Cercetatorii au mai observat ca biomarkerii crescuți ai neutrofilelor pentru pacienții cu Covid-19 severi erau evidenți înainte ca aceste simptome să apară.

Toți pacienții cu Covid-19 care au fost internați sau transferați la UCI au avut markeri de activare a neutrofilelor crescute, în timp ce acești biomarkeri au rămas scăzuți pentru pacienții care nu au dezvoltat niciodată o boală severă. Niciunul dintre pacienții cu niveluri mai mici de biomarkeri de neutrofile nu a murit.

De asemenea, studiul subliniază legătura dintre Covid-19 și obezitate, au menționat cercetătorii în studiul lor.

Potrivit cercetătorilor, neutrofilele sunt celule inflamatorii. Deci, are sens că acestea ar fi crescute atât în ​​contextul obezității, cât și al Covid-19. Ambele provoacă inflamații care duc la deteriorarea țesuturilor și la insuficiența organelor.

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy