COVID-19 poate provoca o demență asemănătoare bolii Alzheimer. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus. Foto: Pixabay
Coronavirus. Foto: Pixabay

Un nou studiu a identificat mecanisme prin care COVID-19 poate duce la demență asemănătoare bolii Alzheimer. 

Un nou studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland a identificat mecanisme prin care COVID-19 poate duce la demență asemănătoare bolii Alzheimer. Constatările, publicate în Alzheimer Research & Therapy (link direct studiu), indică o suprapunere între COVID-19 și modificările creierului frecvente în Alzheimer și pot ajuta la gestionarea riscurilor și strategiile terapeutice pentru afectarea cognitivă asociată COVID-19.

Rapoartele despre complicațiile neurologice la pacienții cu COVID-19 și pacienții cu „COVID-19 lung” ale căror simptome persistă după eliminarea infecției, devin din ce în ce mai frecvente, sugerând că SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID-19) poate avea efecte de durată asupra funcțiilor creierului

„În timp ce unele studii sugerează că SARS-CoV-2 infectează celulele creierului în mod direct, altele nu au găsit dovezi ale virusului în creier”, spunedr  Feixiong Cheng, asistent la Institutul de Medicină Genomică al Cleveland Clinic și autor principal al studiului. „Identificarea modului în care COVID-19 și problemele neurologice sunt legate va fi critică pentru dezvoltarea unor strategii eficiente preventive și terapeutice pentru a aborda creșterea afecțiunilor neurocognitive pe care ne așteptăm să o vedem în viitorul apropiat”, a con tinuat cercetătorul. 

În cadrul studiului, cercetătorii au folositt inteligența artificială pentru a anliza seturile de date existente ale pacienților cu Alzheimer și COVID-19. Au măsurat proximitatea dintre genele / proteinele gazdei SARS-CoV-2 și cele asociate cu mai multe boli neurologice, în cazul în care apropierea mai mare sugerează căi de boală asociate sau partajate. Cercetătorii au analizat, de asemenea, factorii genetici care au permis SARS-COV-2 să infecteze țesuturile și celulele creierului.

Deși cercetătorii au găsit puține dovezi că virusul vizează în mod direct creierul, au descoperit relații strânse de rețea între virus și gene / proteine asociate cu mai multe boli neurologice, mai ales Alzheimer, indicând căile prin care COVID-19 ar putea duce la demență asemănătoare cu această boală. Pentru a explora mai departe acest lucru, au investigat asocierile potențiale dintre COVID-19 și neuroinflamare și leziuni microvasculare cerebrale, ambele caracteristici bolii Alzheimer.

„Am descoperit că infecția cu SARS-CoV-2 a modificat semnificativ markerii Alzheimer implicați în inflamația creierului și că anumiți factori virali de intrare sunt foarte exprimați în celulele din bariera hematoencefalică”, a explicat dr. Cheng. „Aceste descoperiri indică faptul că virusul poate avea impact asupra mai multor gene sau căi implicate în neuroinflamare și leziuni microvasculare cerebrale, care ar putea duce la o afectare cognitivă asemănătoare bolii Alzehimer”.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele cu alela APOE E4 / E4, cel mai mare factor de risc genetic pentru Alzheimer, au o expresie scăzută a genelor antivirale de apărare, ceea ce ar putea face ca acești pacienți să fie mai sensibili la COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel