COVID-19: Rezistă noul coronavirus pe haine? Cum le păstrați curate și dezinfectate

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
E mai bine să spălăm hainele pe care le-am folosit când am ieșit afară
E mai bine să spălăm hainele pe care le-am folosit când am ieșit afară

COVID-19: Noul coronavirus se știe că poate rezista pe anumite suprafețe, dar poate el supraviețui pe haine? Și cum evităm răspândirea lui?

Coronavirusul a determinat deja oamenii să practice distanțarea socială, să-și dezinfecteze casele și să curețe des toate suprafețele pentru a preveni răspândirea infecției. Curățăm tot ce atingem în casă, inclusiv telefoane mobile, tablete și alte dispozitive. Dar cum rămâne cu curățarea hainelor? Pot acești viruși să reziste pe ele și cum evităm răspândirea lui?

Experții de la Organizația Mondială a Sănătății spun că nu este încă sigur cât timp trăiește noul coronavirus pe suprafețe, dar informațiile preliminare indică faptul că acesta poate „persista pe anumite suprafețe câteva ore sau chiar și câteva zile".

Pe lângă aceștia, specialiștii de la Harvard Health remarcă faptul că noul coronavirus este mai probabil să supraviețuiască mai bine pe suprafețe dure decât pe cele moi și absorbante, cum sunt țesăturile vestimentare. Cu toate acestea, medicii sugerează că cea mai bună protecție e ca atujnci când vii de afară să-și scoți îmbrăcămintea, să te schimbi în haine curate, pentru a preveni transmiterea germenilor din afară în casa ta.

„Dacă esti nevoit să ieși (...) este foarte necesar să dezinfectăm cu clor talpa pantofilor și când ajungem acasă să ne schimbăm pantofii. Să nu mergem cu aceiași pantofi din exterior, în interiorul casei. După ce am intrat în casă, primul lucru, ne spălăm pe mâini, ne scoatem hainele, apoi ne spălăm din nou pe mâini, după care punem aceste haine la aerisit sau, dacă există posibilitatea, să le fierbem", explica recent dr Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, la Digi24

Dar ce înseamnă această „fierbere"? Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) sugerează că spălarea articolelor de îmbrăcăminte folosind cea mai mare temperatură pe care o are mașina de spălat e ideală. Americanii spun că temperatura cea mai bună ar fi de peste 75 de grade Celsius.

Hainele nu sunt singurele suprafețe poroase care trebuie curățate. Carpetele, covoarele și draperiile, trebuie și ele dezinfectate, dar cu substanțe corespunzătoare (adică dedicate tipului de material, ca să nu-l distrugeți) sau pur și simplu spălați-le la temperaturile și în condițiile indicate de producători.

Dacă tot vorbeam de cumpărături, aceleași surse spun că e bine să curățați și dezinfectați și coșurile sau sacoșele de shopping, ori să utilizați pungi de unică folosință, dacă este posibil.

Purtați mănuși de unică folosință atunci când manipulați rufe murdare de la o persoană bolnavă și apoi aruncați după fiecare utilizare. Dacă utilizați mănuși refolosibile, acesteaar trebui să fie dedicate curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri gospodărești. Curățați mâinile imediat după îndepărtarea mănușilor, arată experții CDC. 

Dacă nu folosiți mănuși atunci când manipulați rufe murdare de la o persoană infectată, asigurați-vă că vă spălați mâinile după aceea. Dacă este posibil, nu agitați rufele murdare. Acest lucru va reduce la minimum posibilitatea de a dispersa virusul în aer. Rufele de la o persoană bolnavă pot fi spălate cu cele ale persoanelor neinfectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel