COVID-19 și gripa, care e mai rea? Dr Andrei Tudor Rogoz: „O comparație foarte periculoasă”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Alergii
Alergii

Dr Andrei Tudor Rogoz, medic specialist boli infecțioase, a explicat, EXCLUSIV la DC News și  DC Medical, care sunt diferențele între boala COVID-19 și gripă.  

Să pui în balanță COVID-19 și gripa „este o comparație foarte periculoasă acum, fiind folosită foarte mult de ei care sunt considerați conspiraționiști”, a punctat din start dr Andrei Tudor Rogoz, medic specialist boli infecțioase, coordonatorul secției de Boli Infecțioase și al Centrului de vaccinare anti-COVID-19 de la Spitalul Clinic Sanador, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical. 

Deși acestă comparație a fost des făcută, diferențele sunt majore, arată expertul. 

Sanador

„A fost inițial comparată cu gripa. Se spunea lejer, „e doar o gripă”. Asta era atitudinea unei anumite categorii din populație. Chiar dacă gripa, an de an, este o problemă de sănătate mondială, anumite tulpini de gripă chiar fiind foarte severe, doar că nu au căpătat niciodată răspândirea asta. Sau au căpătat, dar tot la nivel istoric, Beijing Flu spre exemplu, la intervale de câțiva ani au mai fost tulpini de gripă care au produs mortalitate mare. După aceea s-a trecut în partea cealaltă, s-a spus că mortalitatea COVID-19 este de 10-20 de ori mai mare decât la gripă. Probabil că la final va fi cam de vreo 5 ori mai mare mortalitatea, și este clar că SARS CoV-2 e mai contagios decât gripa”, a spus medicul infecționist. 

El arată că infecțiozitatea mai mare este demonstrată și de faptul că în momentul în care s-au respectat restricțiile sociale - adică cele de purtat mască, spălat pe mâini și distanțarea socială – efectul a fost gripa practic a dispărut. Dar coronavirusul nu. 

„Și asta s-ar vedea foarte clar din faptul că măsurile aceste pe care toate țările le-au implementat, într-un grad mai mare sau mai mic, mă refer la măsuri non-farmaceutice, de distanțare, mască și așa mai departe, care au anihilat circulația virusului gripal. Pentru că (…) fiecare persoană bolnavă (n.r. cu virus gripal), în perioada în care era ea predispusă, se îndeplineau mai multe condiții încât să-i crească un pic riscul de contagiozitate, era foarte aproape de 1, și măsurile acestea îți reduc rata de reproducere. Dacă o coboară sub 1, orice epidemie se stinge. Ei, la gripă asta s-a întâmplat. La SARS CoV-2, fiind un virus care are o rată de reproducere mai mare și o populație mult mai susceptibilă, a continuat să circule”, a punctat medicul Andrei Tudor Rogoz. 

Cu ce e diferită pneumonia dată de SARS CoV-2 de cea dată de gripă, aflați în VIDEO: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel