COVID-19, chiar te poți reinfecta? Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu explică

Adisa Codruț / 10 apr 2020 / 11:15
Alertă de coronavirus
Alertă de coronavirus

Chiar te poți reinfecta cu COVID-19? Răspunsul în oferă medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu într-o postare pe Facebook. 

COVID-19, reinfectare. Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu face o serie de precizări privind eventuala reinfectare cu COVID-19.

Acestea notează pe Facebook:

”Panică cetățeni, indusă mass-media, cu posibilitatea reinfectării cu noul coronavirus. De fapt:

1. Pot fi erori de recoltare a probelor din faringe și din nas pentru analiză. Apar astfel rezultate fals pozitive sau fals negative.
2. Kitul folosit pentru testare nu este OK. Poate da erori (fals pozitiv/fals negativ).
3. Există și alte teste care pot evidenția dacă pacientul respectiv a dezvoltat anticorpi împotriva virusului. Și la noi sunt teste rapide care, bine utilizate, au o sensibilitate și o specificitate foarte mare (peste 95%) în a spune dacă pacientul s-a imunizat sau nu împotriva virusului.
4. Chiar dacă se mai regăsește virusul, pacientul are de obicei o stare foarte bună + îi găsești anticorpi. Deci nu înseamnă că dezvoltă din nou COVID-19.
5. Există (f rar) persoane care pot repeta o boală infecțioasă (nu este specific pentru COVID-19). Aceste persoane au însă niște deficiențe imunitare majore sau fac o altă boală care le scade brusc imunitatea.

Concluzie: imunzarea la COVID-19 există și este foarte bună. Nu trebuie să ne sperie niște erori de recoltare/testare a prezenței virusului sau niște excepții”.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy