COVID e boală vasculară, nu una respiratorie. Concluziile unui studiu

Florina Pop / 10 mai 2021 / 23:33

Un studiu din State susține că infecția COVID nu e o boală respiratorie, ci una vasculară.

Cercetătorii de la Universitatea din San Diego, SUA, și de la Institutul Salk susțin că efectele infecției COVID asupra sistemului respirator sunt urmarea inflamării ţesutului vascular din plămâni. Astfel, conform descoperirii, COVID ar fi o boală vasculară, nu respiratorie. Studiul a fost publicat în Circulation Research și în cadrul acestuia se explică clar cum virusul distruge celulele sistemului vascular. Cercetătorii susțin că proteina S a virusului, cea datorită căreia are și aspectul de ”coroană”, ar ținți și distruge celulele receptoare ACE2 din corp și ar anihila responsabilii cu generarea energiei celulelor.

”Foarte mulţi oameni cred că este o boală respiratorie, dar în realitate este o afecţiune vasculară. Asta ar putea explica de ce unii oameni fac infarcte sau au probleme cu alte organe ale corpului (decât plămânii - n.r.). Toate sunt vascularizate, este ceea ce au ele în comun”, spune profesorul Uri Manor, unul dintre autorii cercetării, potrivit Antena 3.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy