EXCLUSIV Cozonacul, spulberat: Rahatul e semn de SĂRĂCIE, e comunist. Cozonacul n-ar trebui să aibă rahat! Detaliul care-ți arată cât de adevărat e cozonacul pe care-l cumperi
Cozonacul a fost spulberat. Detaliul care-ți arată cât de adevărat este cozonacul pe care-l cumperi. Cât cozonac putem mânca de Paști.
"Am auzit un secret, mi-a împărtășit cineva un secret din industria alimentară, și anume că nu există cozonac fără nucă în comerț, că e la cofetărie, că e gata ambalat. De ce? Că de fapt a trecut și o nucă prin chestia aia maro care imită nucile, ci e pesmet, mult zahăr, puțină cacao și două nuci care au trecut prin zonă și le-au sfărâmat. Deci, practic, cozonacul care e o pâine mai dulce, primește un adaos dă calorie important din umplutura respectivă, care e zahăr curat", a spus jurnalistul Val Vâlcu, întrebându-l pe medicul Alin Popescu dacă să cumpărăm cozonac cu nucă sau fără nucă.
"Totuși, să recunoaștem că există și locuri de poți cumpăra, în afară de faptul că poți să faci acasă, poți cumpăra cozonaci adevărați, dar prețul este de 5, 6, 7 ori mai mare.
La un cozonac scump, la un cozonac de soi, se văd nucile, nuci. Dar vorbim de alte prețuri.
Mai e altă chestie, un cozonac de soi, un cozonac bun, are și o altă textură, n-are textura aia de croissant. E o anumită firmă care are un anumit cozonac cu vanilie și legat la ochi, dacă-ți dau să guști croissant cu vanilia lor și cozonac, nu te prinzi care e croissant și care e cozonac.
Din punctul ăsta de vedere, cozonacul adevărat are o altă textură, e diferit de chec.
Deci croissantul e croissant, checul e chec, cozonacul e cozonac, pandișpanul e pandișpan și pasca e pască!
Eu am trăit cu bunica-mea făcând cozonaci și de multe ori se întâmpla la masa de Paști că am și chec și cozonac și pască erau făcute și gustam din fiecare, era o diferență fantastică, adică legat la ochi deosebeam. Mirosul era diferit.
Chit că poate câteodată sunt prea scumpi raportat la gramaj, și acum am două-trei locuri în București unde îmi place să merg pentru că îmi aduce aminte de cozonacul adevărat", a declarat Alin Popescu, medic primar de medicină sportivă, în exclusivitate pentru DC Medical.
Detaliul care-ți arată cât de adevărat este cozonacul pe care-l cumperi
"Și acolo dacă e rahat vezi bucățile de rahat multicolore. Eu nu sunt neapărat fan rahat, că și rahatul e o invenție spre comunist, o invenție de sărăcie. Cozonacul nu era cu rahat, cozonacul era cu nuci, era cu stafide, era cu alte lucruri.
Rahatul a fost apanajul comunismului în industria asta. Totul era cu rahat pentru că era ieftin, inclusiv în cozonaci.
Altfel, cozonacul n-ar trebui să aibă rahat, ar fi stafide, nuci", a mai spus medicul.
Cât cozonac putem mânca de Paști
"Cozonacul este undeva la 100g, felia, necesar și suficient pentru Paști, pe zi. E un aliment greu cozonacul dacă este bine, corect executat. Dacă este un croissant cu un pic de vanilie e la fel de greu ca și croissantul.
Un cozonac adevărat, eu am spus 100g, dar nici nu cred că poți mânca 100 de grame, pentru că ai senzația aia de prea plin", a conchis Alin Popescu.
Vezi mai multe în video:
-
-
-
Reducerea riscurilor asociate tutunului. Modele de succes10.12.2025, 12:32
-
Virusul copilăriei care poate provoca cancer de vezică după zeci de ani10.12.2025, 12:06
-
Intervenția care îți poate salva viața în urma unui AVC10.12.2025, 10:28
EXCLUSIV Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
EXCLUSIV Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
EXCLUSIV Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
EXCLUSIV Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
EXCLUSIV Greșeala din Legea Majoratului Digital trecută de Senat. Ovidiu Iosif: Restricțiile nu generează decât frustrare
EXCLUSIV Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
EXCLUSIV Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
EXCLUSIV Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
EXCLUSIV Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
EXCLUSIV Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
EXCLUSIV Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
EXCLUSIV Analiza sistemului medical românesc. Dr. Bogdan Andreescu, la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
EXCLUSIV Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
EXCLUSIV Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
EXCLUSIV Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Fața ascunsă a dependenței, subiectul săptămânii la DrPsy
EXCLUSIV Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
