Crăpăturile la colțul gurii, asociate cu hiperglicemia și carența de vitamine. Cum poți scăpa de ele

Sonia Baciu |
Data publicării:
crapaturile la coltul gurii. FOTO: Freepik @fawler
crapaturile la coltul gurii. FOTO: Freepik @fawler

Crăpăturile la colțul gurii sunt afecțiuni orale asociate cu hiperglicemia și carența de vitamine. Nu trebuie confundate cu herpesul.

Crăpătura la colțul gurii, în termeni medicali stomatita angulară, este o leziune orală, cu aspect neplăcut, dar și cu un disconfort, atât la mâncat, cât și la băut. Deși este confundată cu erupția provocată de herpes, o infecție virală contagioasă, stomatita angulară se vindecă mai ușor decât herpesul, mai mult, nu se transmise la fel ca acesta.

Crăpăturile la colțul gurii, simptome și cauze

Principalele lucruri pe care le veți observa sunt iritarea și durerea din colțul (colțurile) gurii. Astfel, colțurile gurii pot prezenta:

- sângerare;

- cu bășici;

- crăpate;

- cruste;

- mâncărime;

- zone dureroase;

- roșeață;

- solzos;

- umflături.

De asemenea, buzele se pot simți uscate și inconfortabile, iar uneori există și senzația de arsură, ca de la ardei iute, dar și un gust neplăcut în gură.

Dacă iritarea este puternică, vă poate face să vă fie greu să mâncați. Este posibil să nu primiți suficiente substanțe nutritive sau să pierdeți în greutate, notează WebMD.

Există mai multe cauze care pot declanșa iritația:

- dermatita atopică;

- candidoza orală;

- purtarea unui aparat dentar;

- dinții strâmbi;

- suptul degetului sau folosirea suzetei;

- carența de vitamina B12 sau de fier;

- reacția alergică a pielii la anumite produse cosmetice.

Anumiți factori cresc riscul apariției stomatitei angulare și provoacă leziuni recurente:

- stresul;

- sistemul imunitar deficitar sau compromis (infecție cu HIV);

- fumatul;

- diabetul;

- anumite obiceiuri, precum linsul buzelor;

- buzele foarte uscate.

Crăpăturile la colțul gurii și diabetul

Aceste iritații la colțul gurii este un lucru obișnuit pentru persoanele diabetice, iar acest lucru se datorează faptului că ciupercile precum Candida se hrănesc cu glucoză. Dacă aveți diabet, aveți prea multă glucoză în sânge, astfel se poate crea un teren propice pentru ciuperci. Mai mult decât atât, diabetul vă slăbește sistemul imunitar, ceea ce vă împiedică să lupta împotriva infecțiilor.

În acest context, pentru prevenirea afecțiunilor precum stomatita angulară este nevoie să mențineți sub control nivelul de zahăr din sânge, adică adoptați o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos, cu respectarea orelor de somn și cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi, precum și renunțatul la fumat.

Crăpăturile la colțul gurii, diagnostic și tratament

Diagnosticul pentru crăpăturile la colțurile gurii se pune de către dermatolog, care va examina zona, va discuta despre obiceiurile pacientului, dar și despre stilul de viață - dietă, consum de alcool și fumat.

După ce a fost identificată cauza exactă a acestei afecțiuni, medicul este cel care recomandă tratamentul protrivit. Acesta poate consta în:

- antibiotice;

- creme cu proprietăți antifungice;

- recomandarea unui aparat dentar;

- schimbarea dietei;

- unguente pe bază de steroizi;

- balsam de buze pentru hidratarea buzelor.

Herpesul: cauze și simptome. STRESUL poate declanșa activarea sa

Herpesul oral este o infecție cauzata de virusul herpes simplex - VHS. Infecția cu virusul herpes simplex provoacă leziuni dureroase la nivel bucal - pe buze, gingii, limbă, cerul gurii și în interiorul cavității bucale.

Virusul herpes simplex este un virus contagios care poate fi transmis de la o persoană la altă prin contact direct. De altfel, copiii pot fi afectați de herpesul oral VHS -1 datorită contactului timpuriu cu un adult care are o infecție, urmând apoi să poarte virusul cu ei pentru tot restul vieții, notează WebMD.

Leziunile bucale apar cel mai frecvent la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 2 ani, dar pot afecta oamenii aflați la orice vârstă și în orice moment al anului.

Infecția cu herpes simplex are 3 etape

Infecție primară: Virusul intră în piele sau mucoasă și se reproduce. În această etapă, se pot dezvoltă leziuni orale și alte simptome, cum ar fi febra.

Latentă: De la locul infectat, virusul se mută la o masă de țesut nervos în coloana vertebrală numită ganglionul rădăcinii dorsale sau ganglionul spinal, loc în care virusul se reproduce din nou și devine inactiv.

Recurentă: În condiții de stres emoțional sau fizic, virusul se poate reactiva și poate provoca noi leziuni și simptome.

Cauzele apariției herpesului

Herpes simplex este un virus ADN care provoacă leziuni sub forma de vezicule grupate în buchet, umplute cu lichid, în și în jurul gurii. Herpesul poate apărea și în diferite părți ale corpului, cel mai frecvent pe organele genitale.

Există două tipuri de virus herpes simplex:

VHS-1 - provoacă în primul rând herpes oral (mai rar poate apărea și la nivel genital), manifestându-se prin leziuni în jurul gurii și pe față, fiind responsabil de aproximativ 80% din cazurile de infecții herpetice orale;

VHS-2 este, în general, responsabil pentru focarele de herpes genital. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Afte în gură, simptome, tratament și De Ce apar. 3 remedii naturiste care le fac să dispară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel