Crema de mâini care a lăsat o femeie infirmă: conținea mercur organic

Angela Sabău |
Data publicării:
Crema de mâini    Sursa foto:https://medicalxpress.com
Crema de mâini Sursa foto:https://medicalxpress.com

O femeie care a folosit o cremă pentru iluminarea pielii a suferit daune serioase ale sistemului nervos. Crema conținea o formă de mercur foarte periculoasă.

O cremă pentru iluminarea pielii din Mexic care conținea mercur toxic a lăsat o femeie din California cu o deteriorare semnificativă a sistemului nervos central, raportează medicii într-un studiu de caz.

La câteva săptămâni de la spitalizarea inițială, femeia necesită „alimentarea continuă prin tub pentru sprijin nutrițional” și nu poate vorbi sau să se îngrijească de ea însăși, potrivit autorilor.

Crema conținea o formă de mercur organic numită metilmercur. Acesta este primul caz cunoscut de intoxicație cu metilmercur în Statele Unite în aproape 50 de ani.

"Majoritatea cremelor nocive de atenuare a culorii pielii sunt combinate în mod intenționat cu mercur anorganic. Dar, în acest caz, pacientul a folosit un produs pentru iluminarea pielii care conține mercur organic, care este mult mai toxic", a declarat autorul principal al studiului Dr. Paul Blanc, de la Universitate. din California, San Francisco (UCSF) și California Velison Control System.

Mercurul organic poate provoca „daune profunde” sistemului nervos central care se poate agrava chiar și după terminarea utilizării, a spus el.

Efect mai grav după câteva săptămâni 

Femeia a căutat mai întâi ajutor medical pentru mișcarea musculară involuntară și slăbiciune la nivelul umerilor și brațelor, a raportat studiul de caz. După două săptămâni de îngrijire în ambulatoriu, a fost internată într-un spital cu simptome care includeau vedere încețoșată, mers nesigur și dificultăți de vorbire. Testele de sânge și urină au confirmat intoxicația cu mercur.

Familia sa le-a spus medicilor că a folosit de două ori pe zi creme de iluminare a pielii din Mexic, conform studiului de caz publicat pe 19 decembrie în Centrul american pentru controlul bolilor și prevenirea bolii și morbiditatea și raportul săptămânal.

Femeia a fost supusă terapiei de chelare, un tratament pentru intoxicații cu metale grele, dar starea ei nu s-a îmbunătățit. Ea a fost transferată la UCSF, unde testele au descoperit că crema de piele pe care a folosit-o conținea metilmercur.

"Toxicitatea sistemului nervos central, ca în acest caz, este semnul distinctiv al mercurului organic - apare de obicei după săptămâni până la luni de expunere. Odată manifestată, progresează rapid și adesea se agravează, în ciuda eliminării oricărei alte expuneri", a spus Blanc în un comunicat de presă UCSF. „Din păcate, terapia de chelare, care este eficientă în otrăvirea cu mercur anorganic, nu a fost stabilită ca fiind eficientă pentru metilmercur”.

Consumatorii pot lua mai multe măsuri pentru a se proteja, a declarat co-autorul studiului, Dr. Craig Smollin, al departamentului de urgență al UCSF și directorul medical al Diviziei San Francisco din sistemul de control al otrăvurilor din California.

Când cumpărați creme de piele, verificați dacă produsul are sigiliu, o folie de protecție sub capac, a recomandat Smollin.

"Cumpărați creme din magazine cunoscute și evitați-le pe cele cu etichete realizate manual sau fără etichete. Ingredientele trebuie să fie listate, iar indicațiile și avertismentele trebuie să fie în limba engleză", a spus el în comunicatul de presă.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel