Botulismul, care sunt simptomele și cum poți face boala mortală

Angela Sabău |
Data publicării:
Botulismul poate fi dat și de o conseervă de ardei iuți Foto: https://edition.cnn.com/
Botulismul poate fi dat și de o conseervă de ardei iuți Foto: https://edition.cnn.com/

Botulismul este o afecțiune rară, dar cu potențial fatal, astfel că medicii recomandă prezentarea la medic la primele semne.

Botulismul este o afecțiune rară, dar serioasă cauzată de toxine din bacteriile numite Clostridium botulinum. Recent, în România a fost înregistrat unc az al unui bărbat care și-a pierdit viața după ce a mâncat o conservă contamnată, pe care o preparase în casă.

Există trei forme comune de botulism:

Botulism alimentar. Bacteriile dăunătoare prospera și produc toxina în medii cu puțin oxigen, cum ar fi în conservele din casă.

Botulismul rănilor. Dacă aceste bacterii ajung într-o rană, ele pot provoca o infecție periculoasă care produce toxina.

Botulism infantil. Această formă considerată cea mai frecventă de botulism începe după ce sporii bacterieni Clostridium botulinum cresc în tractul intestinal al bebelușului. Apare de obicei la bebelușii cu vârste cuprinse între 2 luni și 8 luni.

Toate tipurile de botulism pot fi fatale și sunt considerate urgențe medicale, arată mayoclinic.org.

Simptomele botulismului

La botulism alimentar semnele și simptomele încep de obicei între 12 și 36 de ore de la intrarea toxinei în corp. Dar, în funcție de cantitatea de toxină consumată, începutul simptomelor poate varia de la câteva ore la câteva zile. Semnele și simptomele botulismului alimentar includ:

Dificultate de înghițire sau de vorbire, gură uscată, slăbiciune facială pe ambele părți ale feței, vedere încețoșată sau dublă, pleoapele coborâte, probleme de respirație, greață, vărsături și crampe abdominale, paralizie.

În botulismul rănilor, Semnele și simptomele apar la aproximativ 10 zile de la intrarea toxinei în organism. Semnele și simptomele botulismului rănilor sunt aceleași cu ale botulismului aliemntar: dificultate de înghițire sau de vorbire, slăbiciune facială pe ambele părți ale feței, vedere încețoșată sau dublă, pleoapele coborâte, probleme de respirație, paralizie. În plus, rana poate apărea roșie și umflată, însă nu întotdeauna.

La botulism infantil, dacă este legat de alimente, cum ar fi mierea, problemele încep, în general, în intervalul 18 până la 36 de ore de la intrarea toxinei în corpul copilului. Semnele și simptomele includ: constipație, care este adesea primul semn, mișcări necontrolate din cauza slăbiciunii musculare și probleme de control al capului, plâns slab, iritabilitate, salivare, pleoapele coborâte, oboseală, dificultate de supt sau la hrănit, paralizie.

Semne care nu au legătură cu botulismul

Anumite semne și simptome nu apar de obicei cu botulism. De exemplu, botulismul nu crește, în general, tensiunea arterială sau ritmul cardiac, nu poate cauza febră sau confuzie. Uneori, însă, botulismul rănilor poate provoca febră.

Specialiștii recomandă prezența la medic dacă există vreo suspiciune. Tratamentul precoce crește șansele de supraviețuire și scade riscul de complicații.

Solicitarea promptă a asistenței medicale poate, de asemenea, să alerteze autoritățile de sănătate publică. Aceștia pot fi apoi capabili să împiedice alte persoane să consume alimente contaminate. Botulismul nu este contagios de la persoană la persoană.

Cauze care duc la botulism

Botulism alimentar: sursa de botulism alimentar este adesea alimentele din casa care au conținut scăzut de acid, cum ar fi fructe, legume și pește. Cu toate acestea, boala a apărut și din ardei picanți, cartofi copți în folie și ulei infuzat cu usturoi.

Când mănânci alimente care conțin toxină, acesta perturbă funcția nervoasă, provocând paralizie.

Botulismul rănilor: când bacteriile C. botulinum intră într-o rană - posibil cauzată de o vătămare pe care s-ar putea să nu o observați - acestea se pot multiplica și produce toxină. Botulismul rănilor a crescut în ultimele decenii la persoanele care își injectează heroină, care poate conține spori ai bacteriilor. De fapt, acest tip de botulism este mai frecvent la persoanele care injectează heroină cu gudron negru.

Botulism infantil: bebelușii fac botulism infantil după ce au consumat spori de bacterii, care apoi cresc și se înmulțesc în tractul lor intestinal și fac toxine. Sursa de botulism infantil poate fi mierea, dar este mai probabil să fie expusă la solul contaminat cu bacterii.

Când e utilă toxina botulinică

S-ar putea să vă întrebați cum poate fi benefic ceva atât de toxic, dar oamenii de știință au descoperit că efectul paralizant al toxinei botulinice îl face util în anumite circumstanțe.

Toxina botulinică a fost utilizată pentru a reduce ridurile faciale prin prevenirea contracției mușchilor de sub piele și pentru afecțiuni medicale, cum ar fi spasmele pleoapelor și dureri de cap severe. Cu toate acestea, au apărut rare cazuri de reacții adverse grave, cum ar fi paralizia musculară care se extinde dincolo de zona tratată, cu utilizarea toxinei botulinice din motive medicale. Asigurați-vă că procedura e realziată de un medic autorizat pentru orice proceduri cosmetice sau medicale care utilizează onabotulinumtoxinA (Botox).

Ce complicaţii se pot face

Deoarece afectează controlul muscular asupra întregului corp, toxina botulinică poate provoca multe complicații. Pericolul cel mai imediat este că nu veți putea respira, care este cea mai frecventă cauză de deces în botulism. Alte complicații, care pot necesita reabilitare, pot include: dificultate de vorbire, probleme de înghițire, slăbiciune de lungă durată, respirație scurtă.

Profilaxia botulismului

Folosiți tehnici adecvate de conservare

Asigurați-vă că utilizați tehnici adecvate atunci când consumați alimente la domiciliu pentru a vă asigura că orice germeni de botulism sunt distruși:

-Gătiti sub presiune aceste alimente la 250 F (121 C) timp de 20 până la 100 minute, în funcție de aliment.

-Luați în considerare fierberea acestor alimente timp de 10 minute înainte de a le servi.

-Pregătiți și depozitați mâncarea în siguranță

-Nu mâncați alimente conservate dacă recipientul său este bombat sau dacă mâncarea miroase rău. Cu toate acestea, gustul și mirosul nu vor oferi întotdeauna prezența C. botulinum. Unele tulpini nu fac mirosuri alimentare sau gust neobișnuit.

-Dacă înfășurați cartofii în folie înainte de a-i coace, mâncați-i fierbinți sau slăbiți folia și păstrați-i la frigider - nu la temperatura camerei.

-Depozitați uleiurile infuzate cu usturoi sau ierburi la frigider.

Pentru a reduce riscul de botulism infantil, evitați să dați miere - chiar și o picătură minusculă - copiilor cu vârsta sub 1 an.

Pentru a preveni botulismul rănilor și alte boli grave de sânge, nu injectați sau nu inhalați niciodată droguri stradale.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel