Botulismul, care sunt simptomele și cum poți face boala mortală

Botulismul este o afecțiune rară, dar cu potențial fatal, astfel că medicii recomandă prezentarea la medic la primele semne.
Botulismul este o afecțiune rară, dar serioasă cauzată de toxine din bacteriile numite Clostridium botulinum. Recent, în România a fost înregistrat unc az al unui bărbat care și-a pierdit viața după ce a mâncat o conservă contamnată, pe care o preparase în casă.
Există trei forme comune de botulism:
Botulism alimentar. Bacteriile dăunătoare prospera și produc toxina în medii cu puțin oxigen, cum ar fi în conservele din casă.
Botulismul rănilor. Dacă aceste bacterii ajung într-o rană, ele pot provoca o infecție periculoasă care produce toxina.
Botulism infantil. Această formă considerată cea mai frecventă de botulism începe după ce sporii bacterieni Clostridium botulinum cresc în tractul intestinal al bebelușului. Apare de obicei la bebelușii cu vârste cuprinse între 2 luni și 8 luni.
Toate tipurile de botulism pot fi fatale și sunt considerate urgențe medicale, arată mayoclinic.org.
Simptomele botulismului
La botulism alimentar semnele și simptomele încep de obicei între 12 și 36 de ore de la intrarea toxinei în corp. Dar, în funcție de cantitatea de toxină consumată, începutul simptomelor poate varia de la câteva ore la câteva zile. Semnele și simptomele botulismului alimentar includ:
Dificultate de înghițire sau de vorbire, gură uscată, slăbiciune facială pe ambele părți ale feței, vedere încețoșată sau dublă, pleoapele coborâte, probleme de respirație, greață, vărsături și crampe abdominale, paralizie.
În botulismul rănilor, Semnele și simptomele apar la aproximativ 10 zile de la intrarea toxinei în organism. Semnele și simptomele botulismului rănilor sunt aceleași cu ale botulismului aliemntar: dificultate de înghițire sau de vorbire, slăbiciune facială pe ambele părți ale feței, vedere încețoșată sau dublă, pleoapele coborâte, probleme de respirație, paralizie. În plus, rana poate apărea roșie și umflată, însă nu întotdeauna.
La botulism infantil, dacă este legat de alimente, cum ar fi mierea, problemele încep, în general, în intervalul 18 până la 36 de ore de la intrarea toxinei în corpul copilului. Semnele și simptomele includ: constipație, care este adesea primul semn, mișcări necontrolate din cauza slăbiciunii musculare și probleme de control al capului, plâns slab, iritabilitate, salivare, pleoapele coborâte, oboseală, dificultate de supt sau la hrănit, paralizie.
Semne care nu au legătură cu botulismul
Anumite semne și simptome nu apar de obicei cu botulism. De exemplu, botulismul nu crește, în general, tensiunea arterială sau ritmul cardiac, nu poate cauza febră sau confuzie. Uneori, însă, botulismul rănilor poate provoca febră.
Specialiștii recomandă prezența la medic dacă există vreo suspiciune. Tratamentul precoce crește șansele de supraviețuire și scade riscul de complicații.
Solicitarea promptă a asistenței medicale poate, de asemenea, să alerteze autoritățile de sănătate publică. Aceștia pot fi apoi capabili să împiedice alte persoane să consume alimente contaminate. Botulismul nu este contagios de la persoană la persoană.
Cauze care duc la botulism
Botulism alimentar: sursa de botulism alimentar este adesea alimentele din casa care au conținut scăzut de acid, cum ar fi fructe, legume și pește. Cu toate acestea, boala a apărut și din ardei picanți, cartofi copți în folie și ulei infuzat cu usturoi.
Când mănânci alimente care conțin toxină, acesta perturbă funcția nervoasă, provocând paralizie.
Botulismul rănilor: când bacteriile C. botulinum intră într-o rană - posibil cauzată de o vătămare pe care s-ar putea să nu o observați - acestea se pot multiplica și produce toxină. Botulismul rănilor a crescut în ultimele decenii la persoanele care își injectează heroină, care poate conține spori ai bacteriilor. De fapt, acest tip de botulism este mai frecvent la persoanele care injectează heroină cu gudron negru.
Botulism infantil: bebelușii fac botulism infantil după ce au consumat spori de bacterii, care apoi cresc și se înmulțesc în tractul lor intestinal și fac toxine. Sursa de botulism infantil poate fi mierea, dar este mai probabil să fie expusă la solul contaminat cu bacterii.
Când e utilă toxina botulinică
S-ar putea să vă întrebați cum poate fi benefic ceva atât de toxic, dar oamenii de știință au descoperit că efectul paralizant al toxinei botulinice îl face util în anumite circumstanțe.
Toxina botulinică a fost utilizată pentru a reduce ridurile faciale prin prevenirea contracției mușchilor de sub piele și pentru afecțiuni medicale, cum ar fi spasmele pleoapelor și dureri de cap severe. Cu toate acestea, au apărut rare cazuri de reacții adverse grave, cum ar fi paralizia musculară care se extinde dincolo de zona tratată, cu utilizarea toxinei botulinice din motive medicale. Asigurați-vă că procedura e realziată de un medic autorizat pentru orice proceduri cosmetice sau medicale care utilizează onabotulinumtoxinA (Botox).
Ce complicaţii se pot face
Deoarece afectează controlul muscular asupra întregului corp, toxina botulinică poate provoca multe complicații. Pericolul cel mai imediat este că nu veți putea respira, care este cea mai frecventă cauză de deces în botulism. Alte complicații, care pot necesita reabilitare, pot include: dificultate de vorbire, probleme de înghițire, slăbiciune de lungă durată, respirație scurtă.
Profilaxia botulismului
Folosiți tehnici adecvate de conservare
Asigurați-vă că utilizați tehnici adecvate atunci când consumați alimente la domiciliu pentru a vă asigura că orice germeni de botulism sunt distruși:
-Gătiti sub presiune aceste alimente la 250 F (121 C) timp de 20 până la 100 minute, în funcție de aliment.
-Luați în considerare fierberea acestor alimente timp de 10 minute înainte de a le servi.
-Pregătiți și depozitați mâncarea în siguranță
-Nu mâncați alimente conservate dacă recipientul său este bombat sau dacă mâncarea miroase rău. Cu toate acestea, gustul și mirosul nu vor oferi întotdeauna prezența C. botulinum. Unele tulpini nu fac mirosuri alimentare sau gust neobișnuit.
-Dacă înfășurați cartofii în folie înainte de a-i coace, mâncați-i fierbinți sau slăbiți folia și păstrați-i la frigider - nu la temperatura camerei.
-Depozitați uleiurile infuzate cu usturoi sau ierburi la frigider.
Pentru a reduce riscul de botulism infantil, evitați să dați miere - chiar și o picătură minusculă - copiilor cu vârsta sub 1 an.
Pentru a preveni botulismul rănilor și alte boli grave de sânge, nu injectați sau nu inhalați niciodată droguri stradale.
Sursa, aici.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
HPV costă miliarde de euro pe an. România rămâne în urmă la prevenție
Povara economică ridicată a cancerului de col uterin cauzat de infecția cu HPV, evidențiată într-un raport de cercetare din 13 țări.
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!
Pisicile, afectate de gripa aviară. Specialiștii trag un semnal privind o viitoare pandemie
Pandemia ce ar putea fi declanșată de pisici. Face ravagii, este avertismentul specialiștilor. Încălzirea vremii va înrăutăți situația.
Virusul care stârnește îngrijorare în Europa
Alertă în Europa. Un virus periculos transmis de țânțari provoacă îngrijorare.
Explozie de cazuri de tuse convulsivă în Queensland. Experții trag un semnal de alarmă
Revine masca de protecție. Boala care a explodat. Se înregistrează o creștere alarmantă a infecțiilor.
Camp Hill Virus, un nou henipavirus descoperit în America de Nord. Ar putea avea potențial pandemic
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
COVID 19, asociat cu riscul neurodegenerativ. Duce la modificări ale biomarkerilor cerebrali
COVID 19 are un impact dramatic asupra creierului. I-a distrus structurile neuronale și accentuează degradarea creierului.
Eșecul aplicării strategiei de suprimare a COVID-19 în Marea Britanie. Implicații epidemiologice și lecții pentru viitoarele pandemii
Cea mai mare greșeală din timpul pandemiei de COVID. A dus la sute de mii de decese.
Febra denga şi chikungunya, în curând endemice în Europa. Ce arată un studiu nou
Focare de gripă aviară H5N1. Care sunt riscurile să se transmită la oameni
Adevărul murdar despre ce se ascunde în șosetele tale. Cum se spală corect
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
Ce trebuie să știi dacă te-a zgâriat câinele. Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment
Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați
Sporothrix brasiliensis, virusul răspândit de pisici. Poate provoca cazuri severe
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
Cele 4 virusuri care ne amenință. Cum gestionăm creșterea infecțiilor respiratorii și gastrointestinale
Patru virusuri ne amenință sănătatea, iar medicii se tem de o nouă pandemie.
Nimbus, noua tulpină a COVID, simptome neobișnuite
Varianta COVID care înspăimântă experții. Care este simptomul principal. E groaznic. Se pregătesc noi vaccinuri pentru tulpina Nimbus.
Infecția cu Helicobacter pylori, asociată cu un risc redus de esofagită eozinofilică
Infecția cu Helicobacter pylori are un efect major. Ce s-a aflat abia acum.