Creșterea cazurilor de COVID la tineri. Dr Mihai Craiu: copiii fără comorbidități grave ar putea face forme severe dacă sunt obezi

Adisa Codruț |
Data publicării:

Medicul pediatru Mihai Craiu vorbește despre creșterea cazurilor de COVID la copii și că ”nu trebuie să facem un atac de panică”.

Medicul pediatru Mihai Craiu subliniază că a crescut numărul de spitalizări din cauza infecției COVID, iar părintele român fie negă asta sau e de interesat, fie se simte neputincios și panicat.

”În ultimele zile sunt mai multe știri despre maladia COVID-19 și efectele acesteia asupra copiilor.

Știri ce vorbesc despre creșterea numărului de spitalizări, unele dintre ele chiar la ATI - https://stirileprotv.ro/.../cinci-copii-cu-covid-19...Cum percepe părintele român o astfel de informație? Fie nu îl interesează sau o neagă total (în această grupă sunt cei peste 300.000 care s-au îmbulzit în weekend la mare https://evz.ro/300-000-de-turisti-s-au-ingesuit-pe.../amp), fie se simt neputincioși și panicați.

În mod obiectiv lucrurile stau așa - în SUA copiii reprezintă 22% din totalul populației și doar 13% din cel al internărilor prin infecție cu noul coronavirus. Da, există o creștere, care este explicabilă prin contagiozitatea extrem de ridicată a Delta și prin comportamentul nostru al adulților. Dar nu trebuie să facem acum un atac de panică!

Nu e cazul, nu ajută la nimic și nu vom scădea numărul de spitalizări. Trebuie doar să cunoaștem care sunt factorii de risc ai copiilor pentru a dezvolta maladie COVID19 gravă: malformații cardiace, boli neurologice sau pulmonare cronice, sindrom Down, deficite imunologice, insuficiență renală cu dializă, diabet, anemie severă, malnutriție severă.

Copiii fără comorbidități grave ar putea face forme severe dacă sunt obezi, dacă au vârstă sub 3 luni sau sunt de altă rasă decât cea caucaziană - https://emedicine.medscape.com/article/2500132-overview#a7

Care sunt copiii care trebuiesc imediat văzuți de medic și spitalizați? Cei cu respirație rapidă (peste 50/min sugarii, peste 40/min cei de 1-5 ani) sau dificilă, cu desaturare (sub 95% la pulsoximetru), cei cu deshidratare, cei cu semne neurologice nou apărute.https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/.../children/

Pentru moment este suficient să nu se infecteze adulții familiei!”, explică doctorul Mihai Craiu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel