Criză de sânge în spitale. Carla Tănasie: Ca în România, totul se întâmplă cu pas de melc. Avem 400.000 de donări de sânge pe an, dar trebuie dublu pentru ca situația din spitale să fie ok

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Criză de sânge în spitale - Foto: Freepik
Criză de sânge în spitale - Foto: Freepik

Nevoia de sânge din spitale este uriașă, iar România se află pe ultimele locuri în ceea ce privește donarea de sânge. "Ca la COVID, dacă nu treci printr-o tragedie, nu știi că în România, în spitale, nu există sânge!"

Donarea de sânge este un act voluntar prin care o persoană donează o porțiune din sângele său pentru a ajuta persoanele care au nevoie de transfuzii de sânge.

Donarea de sânge este esențială în sistemul medical pentru tratarea pacienților cu diverse afecțiuni medicale, cum ar fi accidentele grave, intervențiile chirurgicale, bolile cronice, cancerul și anemia.

Din păcate, România se află pe ultimele locuri în ceea ce privește donarea de sânge. 

În România, lipsa de sânge în spitale este o problemă semnificativă în multe orașe. Lipsa informării și lipsa încrederii în personalul medical sunt principalele motive pentru care ne aflăm la coada țărilor donatoare de sânge.

"Acum, ca la COVID, dacă nu treci printr-o tragedie, printr-o criză de genul acesta în familie, nu știi că în România, în spitale, nu există sânge", a spus Carla Tănasie.

"Avem 400.000 de donări pe an. Am avea nevoie de un număr dublu pentru a fi ok situația în spitale"

Potrivit jurnalistei Carla Tănase, în prezent, România înregistrează 400.000 de donari de sânge pe an, o cifră insuficientă pentru numărul mare de solicitări. Potrivit ei, pentru ca situația să fie sub control și pentu ca medicii să poată salva viețile pacienților aflați în nevoie, este nevoie ca această cifră să se dubleze.

"Eu sper ca măcar un sfert dintre cei care vin - de obicei în campaniile noastre mulți donează pentru prima dată - să afle și să-și dea seama cât de important este gestul pe care îl fac și să revină să doneze. De două-trei ori pe an, ar fi foarte bine dacă ar face acest lucru. Însă în România donează foarte puțini oameni.

Sunt cam 200.000. Asta înseamnă 400.000 de donări pe an. Am avea nevoie de un număr dublu pentru a fi ok situația în spitale.

În București, media este de 200 de donatori. Am avea nevoie de 400, dacă ne uităm la numărul solicitărilor, care este de 700 - 800 de solicitări pe zi.

Sunt cereri inclusiv de la spitalele private, pentru că mulți nu știu că și dacă te duci la privat, acolo privatul nu îndrăznește să-ți spună: vezi că n-am sânge, cumva rezolvă, dar și acolo merge sângele pe care noi toți îl donăm", a declarat Carla Tănasie, jurnalist medical Digi24, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate".

Prin lege, donarea de sânge este o problemă de siguranță națională. O problemă uriașă de care nici autoritățile, nici populația nu au grijă

Prin campania Digi24, "Avem același sânge", Carla Tănasie a pus presiune pe Ministerul Sănătății pentru a transmite mai departe mesajul de implicare al socității. Cu toate acestea, așa cum bine știm cu toții, în România, orice lucru bun se mișcă destul de lent.

"Este o problemă care trebuie rezolvată, pentru că este considerată în legislație o problemă de siguranță națională.

Însă așa cum arată, nu este nicidecum tratat așa acest domeniu și transfuziile din România. 

Ne cere Comisia Europeană de foarte mult timp să ne reorganizăm. Nu reușim să facem nici acest lucru.

Noi am mers cu mesajul nostru și către autorități, către Ministerul Sănătății și să mișcăm cumva lucrurile mai repede. Dar, ca în România, totul se întâmplă cu pas de melc", a conchis Carla Tănasie.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel