Cseke Attila, despre termenul de expirare al Favipiravirului importat: Din greșeală, fabricantul a scris „octombrie”. Expiră în iulie 2022

Dana Lascu |
Data publicării:
Favipiravirul importat din Ungaria are data de expirare scrisă greșit. Foto: Pixabay
Favipiravirul importat din Ungaria are data de expirare scrisă greșit. Foto: Pixabay

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a precizat că valabilitatea Favipiravirului importat din Ungaria expiră în iulie 2022, nu în octombrie 2021, aşa cum în mod greşit apare pe blister, iar suspendarea de la comercializare a fost ridicată.

Precizările ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, vin după ce Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a cerut, miercuri, clarificări de la Agenţia Naţională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) privind termenul de valabilitate al Favipiravirului importat din Ungaria pentru pacienţii cu COVID-19, deoarece pe blister scrie că a expirat în octombrie 2021, iar pe cutie că va expira în iulie 2022.

„Nu e nicio problemă aici. E o problemă a fabricantului, în sensul în care acest medicament are termen de valabilitate de 15 luni. Doar că în momentul imprimării cutiei s-a imprimat greşit termenul de valabilitate, pentru aceste două serii despre care vorbim şi pentru care ANMDM, la un moment dat, temporar, a suspendat comercializarea lor. Dar după ce s-au edificat cei de la Agenţia Medicamentului, astăzi, această suspendare a fost ridicată, pentru că cele două serii au fost fabricate în aprilie 2021 şi trebuia iniţial să apară termen de valabilitate: iulie 2022. Din greşeală, fabricantul a scris 'octombrie'. S-au edificat lucrurile. Nu există niciun pericol, nu există nicio problemă. Sigur, va apărea o altă etichetă, cu termenul de valabilitate corect", a declarat Cseke Attila, într-o ntervenție la Digi 24.

Reamintim că din 4 octombrie 2021, Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență posibilitatea eliberării în regim ambulatoriu a medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme ușoare.

„Este vorba despre o ordonanță de urgență a Guvernului prin care s-a completat Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. Practic, este vorba despre faptul că, în protocolul de tratament al bolilor infecto-contagioase, poate fi eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului, vorbim aici în principal despre posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme ușoare”, explica, la acel moment ministrul Cseke Attila, la finalul unei ședințe de Guvern.

FAVIPIRAVIR are INDICAȚII OFF LABEL: este utilizat în tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2 la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale COVID-19. El va fi prescris în anumite condiții. Iată indicațiile, precauțiile și reacțiile adverse.

Prospectul Favipiravir, AICI: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel