Cum apare cancerul hepatic și care sunt semnele de avertizare timpurie. Se poate răspândi în alte organe ale corpului

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancer hepatic Foto: Freepik @eddows-animator
cancer hepatic Foto: Freepik @eddows-animator

Află mai multe despre modificările ADN-ului care pot afecta celulele hepatice sănătoase.

Cancerul hepatic primar este o boală în creștere rapidă și care pune în pericol viața. Este în primul rând un cancer pe bază de ficat și poate fi împărțit în tipuri primare și secundare. Cancerul hepatic primar începe în ficat, în timp ce cancerul secundar se răspândește în ficat din alte părți ale corpului. Medicii se concentrează pe identificarea persoanelor cu risc crescut pentru a depista și trata cancerul hepatic primar cât mai devreme posibil.

Carcinomul hepatocelular (HCC) este cea mai frecventă formă de cancer hepatic, reprezentând aproape toate cazurile. Cancerul intrahepatic (IHC), o formă de colangiocarcinom, este o formă de cancer hepatic care apare în canalele biliare ale ficatului, reprezentând 10% până la 20% din toate cazurile de cancer hepatic primar. Angiosarcomul, un tip rar, reprezintă aproximativ 1% din toate cazurile de cancer hepatic primar și începe în mucoasa celulelor sanguine din ficat.

În total, HCC și IHC reprezintă aproximativ 2% din toate cazurile noi de cancer estimate și 5% din toate decesele noi cauzate de cancer. Medicii pun diagnostic și tratează adesea HCC și IHC în același mod, asigurând detectarea și tratamentul precoce.

Ficatul, cel mai mare organ din organism, joacă un rol crucial în digestie și în coagularea sângelui. Acesta colectează și filtrează sângele din intestine, procesează și stochează nutrienții absorbiți, transformă nutrienții în energie și creează bilă pentru digestia grăsimilor. De asemenea, digeră și stochează alți nutrienți, precum zahărul, pentru energie și produce substanțe care ajută la coagularea sângelui.

Citește și: Care este diferența dintre prebiotic și probiotic. Importanța lor pentru sănătatea digestivă a organismului

Cauze

Cancerul hepatic apare atunci când mutațiile sau modificările ADN-ului afectează celulele hepatice sănătoase, determinându-le să crească, să se înmulțească și să moară. Oncogenele ajută celulele să crească și să se dividă, în timp ce genele supresoare de tumori monitorizează activitatea celulară. În cazul cancerului hepatic, modificările ADN-ului activează oncogenele și/sau suprimă genele supresoare de tumori.

Virușii hepatitei B și C, care reprezintă peste jumătate din toate cazurile de cancer hepatic, infectează celulele hepatice, modificând ADN-ul celular, transformând celulele sănătoase în celule canceroase. Inflamația pe termen lung în canalele biliare crește riscul de a dezvolta IHC, deoarece poate provoca modificări ale ADN-ului care transformă celulele sănătoase în celule anormale, potrivit Clincii Cleveland.

Foto: Freepik @eranicle

Simptome

Stadiile incipiente ale cancerului hepatic, cum ar fi carcinomul hepatocelular (HCC) și colangiocarcinomul intrahepatic (IHC), pot să nu prezinte niciun simptom.

Semnele de avertizare timpurie includ o umflătură sub cutia toracică, dureri abdominale, icter, pierdere în greutate, greață, pierderea poftei de mâncare, oboseală și urină de culoare închisă. Consultă un medic în legătura cu  testele de depistare a cancerului de ficat pentru a-l putea detecta din timp.

Vezi și: Acest compus organic poate fi sursa obezității. În ce alimente se găsește și de ce declanșează foamea după ce e consumat

Diagnostic

Medicii pot suspecta cancerul de ficat în timpul unei examinări fizice dacă constată semne și simptome. Aceștia pot solicita analize de sânge, ecografie, tomografie computerizată (CT), imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), angiogramă și biopsie pentru a afla mai multe despre această afecțiune.Testele de sânge verifică enzimele hepatice, proteinele și alte substanțe, în timp ce ecografia oferă imagini ale structurilor țesuturilor moi.

Tomografia computerizată realizează imagini detaliate ale ficatului, oferind informații despre dimensiunea și localizarea tumorii. RMN-ul produce imagini clare folosind un magnet mare, unde radio și un computer.

Angiograma examinează activitatea vaselor de sânge și blocajele din ficat. Biopsiile sunt cel mai fiabil mod de a confirma un diagnostic de cancer hepatic. În cazul în care se suspectează IHC, se pot utiliza colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP) și colangiografia transhepatică percutanată (PTC). ERCP utilizează un endoscop și un cateter pentru a examina canalele biliare, în timp ce PTC creează radiografii ale canalelor biliare folosind un colorant de contrast. De obicei, PTC este doar pentru persoanele care nu pot face o ERCP.

Care sunt stadiile cancerului hepatic

Furnizorii de servicii medicale folosesc sistemul Barcelona Clinic Liver Cancer System (BCLC) pentru a stabili stadiul HCC pe baza funcției hepatice, a dimensiunii tumorii și a simptomelor. Pentru fiecare stadiu se folosesc termeni diferiți, cum ar fi stadiile I-IV sau 0-C, sau HCC în stadiu incipient și avansat.

Există mai multe faze ale carcinomului hepatocelular, inclusiv următoarele:

- Ai o tumoare solitară în ficat care are o dimensiune mai mică de doi centimetri (cm). Acesta este primul stadiu, adesea cunoscut sub numele de stadiu foarte incipient sau stadiu 0. Rezultatele analizelor de sânge indică faptul că nivelul bilirubinei este normal.

- Dacă ai o singură tumoare care are o dimensiune mai mică de 5 centimetri sau dacă aveți mai multe tumori care au o dimensiune mai mică de 3 centimetri, se consideră că te afli în stadiul II, stadiul incipient sau stadiul A. Este posibil ca tumora să se fi răspândit în arterele sanguine din corpul tău.

- Este posibil să aveți mai mult de o tumoare și/sau o tumoare care are o dimensiune mai mare de 5 centimetri, în timp ce te afli în stadiul III, cunoscut și sub numele de stadiul intermediar sau stadiul B. Există posibilitatea ca tumora să se fi răspândit la alte organe, la ganglionii limfatici sau la arterele mari de sânge din corpul tău.

- În cazul în care acesta a progresat în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii sau oasele, precum și în ganglionii limfatici, se spune că te afli în stadiul avansat, cunoscut și sub numele de stadiul C sau stadiul IV.

Metode de prevenție

Pentru a reduce riscul de cancer la ficat, evită comportamentele care cauzează ciroză, menține o greutate sănătoasă, făun vaccin împotriva hepatitei B sau întreabă despre vaccinurile împotriva hepatitei A și C și evitați hepatita C. Consultă-ți medicul cu privire la depistarea cancerului la ficat pentru persoanele cu afecțiuni hepatice, diabet, obezitate sau consum excesiv de alcool.

Cancerul primar de ficat este o boală care pune viața în pericol, fiind adesea descoperită în stadii avansate, ceea ce limitează opțiunile de tratament. Medicii se concentrează pe tratamentele de ameliorare a simptomelor, de încetinire a creșterii cancerului și de menținere a calității vieții pe cât posibil.

Pentru cancerul hepatic avansat, este esențial să discuți opțiunile de tratament cu un medic, inclusiv beneficiile și efectele secundare, pentru a-ți asigura încrederea în alegerile viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel