Cum ar trebui să arate astăzi un spital. Arh. Gociman, cele 3 detalii importante: Tocmai ceea ce spitalele noastre nu au. Trebuie să simți speranța, să nu te streseze prin urâțenie

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cum ar trebui să arate astăzi un spital - Foto: Freepick @dcstudio @artPhoto_studio @polubiatka
Cum ar trebui să arate astăzi un spital - Foto: Freepick @dcstudio @artPhoto_studio @polubiatka

Cum ar trebui să arate astăzi un spital. Arhitect Cristina Gociman a făcut lista unui spital ideal.

Arhitect Cristina Gociman ne-a vorbit despre arhitectura unei platforme medicale, funcționalitatea medicală și risc seismic și despre cum ar trebui să arate un spital astăzi.

"Îmi aduc aminte că la un moment dat, un om de afaceri în domeniul imobiliar dintr-o altă țară spunea că el, când vinde un apartament, se gândește întotdeauna dacă acela e un apartament în care chiar el ar locui. Îmi închipui că undeva premisa asta există în mintea constructorului atunci când construiește ceva și mai mult, din anumite motive, dvs. cunoașteți bine Spitalul Fundeni și nu numai, tocmai de asta vă întreb, pentru cineva din postura de utilizator și de constructor, cum ar trebui să arată astăzi un spital? De la spațiile de primire și așteptare, până la circuite", a spus prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical.

"Eu sunt într-o relație specială cu Spitalul Fundeni, pentru că în anul 2018 am avut norocul sau șansa să fiu operată de transplant de ficat. Eu exist datorită acestui dar pe care mi l-a făcut Spitalul Fundeni și echipa dvs.

Ani de zile, cel puțin 10 ani am fost pacientul Spitalului Fundeni și am trecut prin toate secțiile. Eu sunt un exemplu clar a ceea ce spun colegii mei care proiectează spitale în privința componentei de management participativ. Eu am fost parte a procesului medical, al derulării tuturor tipurilor de investigații, tratament, am circulat pe acolo, am cunoscut oameni și toate tipurile de activități pe cât posibil.

VEZI ȘI: Motivația zilei: oamenii sunt ca vinurile

Știind spitalul din interior pot să-mi dau seama ce ar trebui și cum ar trebui, fiind un pacient cu grele probleme ani de zile, să însemne un spital adevărat", a declarat Cristina Gociman, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cum ar trebui să arate astăzi un spital. Cele 3 detalii importante pe care spitalele din România nu le au

 

"În primul rând, trebuie să fie un spital al speranței. De când intri, să simți această emoție a spațiului, calitate a afect pe care spațiul trebuie să-l dea. De încredere, de speranță.

Trebuie să fie un spital luminos, un spital colorat. Nu strident, dar cu o anumită sensibilitate și să nu te streseze el prin urâțenie, prin spații înguste, spații neluminate.

Trebuie să aibă această deschidere către lume, către cer, spre lume, spre natură, spre verde. Din punct de vedere al relației psihice, psihologice cu boala.

Spitalul trebuie să fie un spital terapeutic. Spațiul trebuie să aibă această calitate terapeutică. Și se știe că această calitate terapeutică e dată prin proporții, lumină, spații ample, deschise, unghiuri lungi de perspectivă.

Tocmai ceea ce spitalele noastre nu au, sunt extrem de înguste coridoarele, saloanele mici și aglomerate.

Această dimensiune terapeutică a spațiului trebuie să fie coroborată cu cea de securitate sanitară în primul rând. Toate legislațiile privind separarea circuitelor bolnavilor, medicilor, a personalului, circuitul resurselor, al medicamentelor, al gunoiului. Sunt cel puțin 10 tipuri de circuite care trebuie să aibă independență și să nu se intersecteze în așa fel încât să se transmită anumite tipuri de bol.

VEZI ȘI: Transplantul de inimă, tratament revoluționar. Moldovan: A devenit o realitate. Omul era considerat ca fiind lăsat de Dumnezeu pe pământ fără piese de schimb

În al treilea rând, el trebuie să fie un spital sigur și din punct de vedere al respectării stabilității structurale, dimensionării corecte și să nu uităm că spitalele nu sunt supuse numai la risc seismic. O altă componentă greu încercată în România a fost riscul la foc, la incendiu, care, din cauza circuitelor învechite, suprasolicitării prin achiziționarea de noi echipamente care aveau un consum energetic mai mare și în care componentele energetice erau subdimensionate. Au fost multe cauze care au condus la aceste accidente, dar sunt ceva real.

Problema infecțiilor nosocomiale le cunoaștem, fiind legate de această securitate sanitară a spațiului.

Dimensionarea directă a tuturor componentelor care să țină cont de toată legislația care și la noi a fost actualizată, pentru că numai anul trecut au fost modificate legi (...)", a completat arhitectul.

VEZI ȘI: Curățarea dinților cu remedii naturiste, un pericol pe termen lung. Care sunt alimentele care pătează cel mai tare și cum putem preveni acest lucru. Gabor: Ar trebui folosit maximum de două ori pe an

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel