
Ai mâncat vreodată atât de mult încât simți că stomacul tău vrea să explodeze? Sau poate te-a lovit o oboseală bruscă care te face să te întrebi dacă nu cumva ai depășit limita? Dacă te regăsești în...
Perioada sărbătorilor este de obiceiuri alimentare rapide și de dietetică tot mai diversificat. Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, oferă sfaturi esențiale despre cum putem preveni pericolele asociate cu supraalimentarea și despre cum putem să ne hrănim într-un mod mai sănătos.
Într-un interviu exclusiv acordat DC Medical și DC News, dr. Cristian Pandrea subliniază că nu este necesar să ne fixăm un număr rigid de calorii, ci mai degrabă să fim atenți la semnalele pe care corpul nostru ni le transmite.
"Decât să stabilim un număr de calorii peste care putem trece, mai degrabă fiecare persoană își cunoaște senzațiile și senzațiile de plin în zona superioară abdominală, dificultățile de respirație, din cauza creșterii presiunii intra-abdominale sunt semnale de alarmă și ar trebui evitate asemenea senzații", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Abordarea echilibrată a meselor
Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, recomandă o abordare mai echilibrată a meselor, în care să se acorde importanță atât tipului de alimente consumate, cât și modului în care sunt savurate.
"Aș zice că mâncatul puțin și cu pauze e mai de dorit decât să îți faci planul la tot meniul", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Mâncatul conștient, sau "mindful eating", reprezintă o practică tot mai populară, care ne încurajează să fim atenți la fiecare îmbucătură, să ne acordăm timp pentru a savura mesele și să înțelegem semnalele corpului nostru. Astfel, putem preveni nu doar supraalimentarea, dar și riscurile asociate cu afecțiuni grave precum hipertensiunea, diabetul sau bolile cardiace.
Cum îți dai seama că ai mâncat prea mult - FOTO: Freepik@talukderbristy36
Cum îți dai seama că ai mâncat prea mult
Îți poți da seama că ai mâncat prea mult prin mai multe semne ale corpului tău, inclusiv:
Senzația de balonare sau disconfort abdominal – Dacă simți că burta îți este umflată sau că ai o presiune puternică, este un semn că ai consumat mai mult decât ai nevoie.
Somnolență – După o masă copioasă, corpul tău încearcă să digere cantități mari de alimente, ceea ce poate duce la senzația de oboseală și somnolență.
Greață – O senzație de greață poate apărea dacă stomacul tău a fost supraîncărcat.
Indigestie sau arsuri la stomac – Aceste simptome pot apărea atunci când stomacul tău este prea plin și nu poate procesa eficient cantitățile mari de alimente.
Senzația de saturație excesivă – Atunci când stomacul tău nu mai poate ține alte alimente fără să simți disconfort.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă
Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.