
Ai mâncat vreodată atât de mult încât simți că stomacul tău vrea să explodeze? Sau poate te-a lovit o oboseală bruscă care te face să te întrebi dacă nu cumva ai depășit limita? Dacă te regăsești în...
Perioada sărbătorilor este de obiceiuri alimentare rapide și de dietetică tot mai diversificat. Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, oferă sfaturi esențiale despre cum putem preveni pericolele asociate cu supraalimentarea și despre cum putem să ne hrănim într-un mod mai sănătos.
Într-un interviu exclusiv acordat DC Medical și DC News, dr. Cristian Pandrea subliniază că nu este necesar să ne fixăm un număr rigid de calorii, ci mai degrabă să fim atenți la semnalele pe care corpul nostru ni le transmite.
"Decât să stabilim un număr de calorii peste care putem trece, mai degrabă fiecare persoană își cunoaște senzațiile și senzațiile de plin în zona superioară abdominală, dificultățile de respirație, din cauza creșterii presiunii intra-abdominale sunt semnale de alarmă și ar trebui evitate asemenea senzații", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Abordarea echilibrată a meselor
Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, recomandă o abordare mai echilibrată a meselor, în care să se acorde importanță atât tipului de alimente consumate, cât și modului în care sunt savurate.
"Aș zice că mâncatul puțin și cu pauze e mai de dorit decât să îți faci planul la tot meniul", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Mâncatul conștient, sau "mindful eating", reprezintă o practică tot mai populară, care ne încurajează să fim atenți la fiecare îmbucătură, să ne acordăm timp pentru a savura mesele și să înțelegem semnalele corpului nostru. Astfel, putem preveni nu doar supraalimentarea, dar și riscurile asociate cu afecțiuni grave precum hipertensiunea, diabetul sau bolile cardiace.
Cum îți dai seama că ai mâncat prea mult - FOTO: Freepik@talukderbristy36
Cum îți dai seama că ai mâncat prea mult
Îți poți da seama că ai mâncat prea mult prin mai multe semne ale corpului tău, inclusiv:
Senzația de balonare sau disconfort abdominal – Dacă simți că burta îți este umflată sau că ai o presiune puternică, este un semn că ai consumat mai mult decât ai nevoie.
Somnolență – După o masă copioasă, corpul tău încearcă să digere cantități mari de alimente, ceea ce poate duce la senzația de oboseală și somnolență.
Greață – O senzație de greață poate apărea dacă stomacul tău a fost supraîncărcat.
Indigestie sau arsuri la stomac – Aceste simptome pot apărea atunci când stomacul tău este prea plin și nu poate procesa eficient cantitățile mari de alimente.
Senzația de saturație excesivă – Atunci când stomacul tău nu mai poate ține alte alimente fără să simți disconfort.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Progresul împotriva bolilor cronice se prăbușește15.09.2025, 15:47
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 215.09.2025, 14:42
-
-
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială15.09.2025, 13:20
-
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.