Ai mâncat vreodată atât de mult încât simți că stomacul tău vrea să explodeze? Sau poate te-a lovit o oboseală bruscă care te face să te întrebi dacă nu cumva ai depășit limita? Dacă te regăsești în...
Perioada sărbătorilor este de obiceiuri alimentare rapide și de dietetică tot mai diversificat. Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, oferă sfaturi esențiale despre cum putem preveni pericolele asociate cu supraalimentarea și despre cum putem să ne hrănim într-un mod mai sănătos.
Într-un interviu exclusiv acordat DC Medical și DC News, dr. Cristian Pandrea subliniază că nu este necesar să ne fixăm un număr rigid de calorii, ci mai degrabă să fim atenți la semnalele pe care corpul nostru ni le transmite.
"Decât să stabilim un număr de calorii peste care putem trece, mai degrabă fiecare persoană își cunoaște senzațiile și senzațiile de plin în zona superioară abdominală, dificultățile de respirație, din cauza creșterii presiunii intra-abdominale sunt semnale de alarmă și ar trebui evitate asemenea senzații", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Abordarea echilibrată a meselor
Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, recomandă o abordare mai echilibrată a meselor, în care să se acorde importanță atât tipului de alimente consumate, cât și modului în care sunt savurate.
"Aș zice că mâncatul puțin și cu pauze e mai de dorit decât să îți faci planul la tot meniul", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Mâncatul conștient, sau "mindful eating", reprezintă o practică tot mai populară, care ne încurajează să fim atenți la fiecare îmbucătură, să ne acordăm timp pentru a savura mesele și să înțelegem semnalele corpului nostru. Astfel, putem preveni nu doar supraalimentarea, dar și riscurile asociate cu afecțiuni grave precum hipertensiunea, diabetul sau bolile cardiace.

Cum îți dai seama că ai mâncat prea mult - FOTO: Freepik@talukderbristy36
Cum îți dai seama că ai mâncat prea mult
Îți poți da seama că ai mâncat prea mult prin mai multe semne ale corpului tău, inclusiv:
Senzația de balonare sau disconfort abdominal – Dacă simți că burta îți este umflată sau că ai o presiune puternică, este un semn că ai consumat mai mult decât ai nevoie.
Somnolență – După o masă copioasă, corpul tău încearcă să digere cantități mari de alimente, ceea ce poate duce la senzația de oboseală și somnolență.
Greață – O senzație de greață poate apărea dacă stomacul tău a fost supraîncărcat.
Indigestie sau arsuri la stomac – Aceste simptome pot apărea atunci când stomacul tău este prea plin și nu poate procesa eficient cantitățile mari de alimente.
Senzația de saturație excesivă – Atunci când stomacul tău nu mai poate ține alte alimente fără să simți disconfort.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Pune câteva frunze de dafin în dulap. Te vei îndrăgosti de acest truc26.12.2025, 21:36
-
AVC este de la inimă: mit sau adevăr?26.12.2025, 18:27
-
De ce respirația miroase a gunoi după ce mănânci ceapă?26.12.2025, 17:54
-
3 alimente care chiar reduc balonarea26.12.2025, 17:01
-
Ceaiul care desfundă nasul instant26.12.2025, 15:50
EXCLUSIV Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Vraci, vindecători și mistere. Medicina populară românească explicată
EXCLUSIV Semnele de alarmă din sarcină care trebuie să te trimită la medic. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Necesită prezentare imediată
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
EXCLUSIV Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
EXCLUSIV Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
EXCLUSIV Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
EXCLUSIV Campania RESPIR 2025: GINA, standardul de aur pentru pacienții cu astm sever
EXCLUSIV Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
EXCLUSIV Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
EXCLUSIV Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
EXCLUSIV Radiografia sistemului medical. Ce vrea ministerul și care sunt așteptările cadrelor medicale
EXCLUSIV Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
EXCLUSIV Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
EXCLUSIV Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
EXCLUSIV Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
EXCLUSIV Cum să scapi de monturi. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje
Noile terapii pentru cancer care prelungesc viața pacienților. Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
