Cum îți dai seama că mușcătura sau înțepătura de insectă este infectată și ce poți face ca să se vindece

Dana Lascu |
Data publicării:
Mușcătura de țânțar      Foto: Pixabay
Mușcătura de țânțar Foto: Pixabay

Iată care sunt simptomele la care trebuie să fii atent dacă ai o mușcătură sau o înțepătură de insectă, și când ar trebui să vezi un medic pentru că ea este infectată.

O mușcătură sau o înțepătură de insectă, cu mâncărimea care le însoțește, nu sunt ceva plăcut, dar poți trece mai ușor peste ele dacă știi cum să le tratezi. Atunci când pielea se înroșete, este firesc să te întrebi ce se întâmplă.

Majoritatea mușcăturilor și înțepăturilor de insecte trec printr-un ciclu în care zona se umflă un pic, este roșie și te mănncă. Pe măsură ce timpul trece, acestea însă se ameliorează până dispar. Asta însemană că ai un răspuns inflamator bun, deoarece este modul în care organismul se ocupă de rană și de substanțele injectate de insecte. 

Cu toate acestea, în anumite cazuri mușcăturile și înțepăturile se pot infecta. Iată tot ce trebuie să știți pentru a vă menține pielea sănătoasă în această vară.

Cum ai grijă de o mușcătură sau o înțepătură de insectă

De exemplu, dacă sunteți mușcat/înțepat de un țânțar sau de o muscă, trebuie sp spălați zona în fiecare zi cu apă și săpun. În cazul în care v-a înțepat o albină sau o viespe, trebuie să aveți grijă să scoateți acul lăsat de acestea în piele. Apoi, trebuie atenuată mâncărimea cât de mult se poate, pentru că dacă te scarpini vei zdreli pielea și riști să faci rană! Dermatologii de la Academia Americană de Dermatologie recomand aplicarea pe mușcături sau înțepături a unor creme anti-mâncărime care să aibă în ele și substanțe antiseptice. 

Puteți lua un antihistaminic oral pentru a reduce răspunsul imun, ceea ce determină senzația de mâncărime. Dacă ați fost înțepat și aveți dureri, puteți lua și un analgezic, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen.

De ce se pot infecta mușcăturile sau înțepăturile de insecte

Indiferent de dimensiunea insectei, mușcătura sau înțepătura ei îți rupe pielea. Când se întâmplă asta, bacteriile care trăiesc pe suprafața pielii sau pe piesa bucală a insectei intră adânc în piele. Scărpinarea mușcăturii deschide pielea și mai mult și puteți transfera și mai multă murdărie și bacterii de pe unghii pe pielea rănită. 

Bacteriile cum ar fi stafilococul și streptococul pot ajunge în acest fel sub piele, ducând la o infecție. La fel se transmit și alți viruși precum West Nile sau paraziți percum cei care provoacă Malaria. 

Apoi, unele insecte depun acizi și enzime cu mușcătură / înțepătură, care accelerează descompunerea pielii și cresc probabilitatea de infecție. Viespile și albinele, spre exemplu, introduc un venin, care poate provoca și infecții, dacă înțepăturile nu sunt tratate.

Din păcate, aceasta este reacția inflamatorie a organismului la prezența acelui corp străin, modul în care organismul reacționează la aceste mușcături sau înțepături. La unii, reacțiile sunt mult mai puternice decât la alții. 

Semnele și simptomele infecției

Majoritatea mușcăturilor/înțepăturilor de insecte se vindecă de la sine în cel mult 10 zile, dar dacă starea nu se îmbunătățește  acesta poate fi un semn al unei infecții. Iată care sunt senele și simptomele infecției provocate de o mușcătură / înțepătură de insectă: 

- Creșterea durerii în zona unde s-a produs mușcătura / înțepătura;

- Înroșirea și umflarea zonei respective, 

- Mușcătura pare a fi din ce în ce mai mare

- Zona se simte caldă la atingere

- Din mușcătură / înțepătură curge un lichid sau puroi,

- De asemenea, puteți dezvolta febră, frisoane, erupții cutanate și simptome asemănătoare gripei.

Ce faceți dacă credeți că aveți o infecție

Dacă credeți că aveți o infecție, nu intrați în panică. Dacă nu aveți febră sau simptome asemănătoare gripei și nu vă doare, spălați zona în fiecare zi cu apă și săpun și aplicați o cremă cu antibiotic fără prescripție medicală, cum ar fi bacitracina.

Dar, dacă nu observați o ameliorare și aveți febră, frisoane, erupții cutanate și simptome asemănătoare gripei, vizitați urgent medicul dumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de antibiotice orale și de îngrijirea profesională a rănilor pentru a combate complet infecția. Și data viitoare, asigurați-vă că vă aprovizionați cu insectifug pentru a îndepărta acești dăunători înainte de a vă mușca / înțepa. 

Sunt oameni alergici la mușcături de vispi și albine. În cazul lor, imediat ce s-a produs mușcătura / înțepătura sau de la primele simptome în caz că nu a sesizat că a fost mușcată, persoana în cauză trebuie dusă la Urgență! La fel, e de preferat să ajungeți la un serviciu de urgență în caz că ați fost mușcat de o căpușă, chiar dacă reușiți să extrageți singuri insecta, pentru că mușcătura ei poate provoca numeroase boli grave, chiar letale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel