Cum îți dai seama dacă îți pierzi auzul. Cauza principală a deteriorării urechii interne și cum o protejăm

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
pierderea auzului Foto: Freepik @vecstock
pierderea auzului Foto: Freepik @vecstock

Află mai multe despre simptomele, diagnosticul și tratamentele pentru pierderea auzului, alături de impactul acesteia asupra calității vieții.

Pierderea auzului apare atunci când sistemul auditiv este afectat, cauzând dificultăți în înțelegerea, urmărirea sau participarea la conversații. Aceasta poate avea un impact asupra muncii, comunicării și vieții în general.

Deși pierderea auzului este adesea ireversibilă, audiologii, medicii specializați în diagnosticarea și tratarea acesteia, pot ajuta prin recomandarea unor tratamente precum aparate auditive sau implanturi cohleare pentru a reduce pierderea auzului. Aceștia pot ajuta, de asemenea, la inversarea pierderii de auz, în funcție de caz.

Tipuri de pierdere a auzului

Există trei categorii de pierderi de auz:

- Pierderea auzului prin conducție: În cazul acestei pierderi de auz, ceva împiedică sunetul să treacă prin urechea externă (canalul auditiv) sau prin urechea mijlocie.

- Pierderea auditivă neurosenzorială: Această pierdere de auz apare atunci când ceva îți deteriorează urechea internă în timp. Este o surzenie bruscă, adesea cunoscută sub numele de pierdere bruscă a auzului neurosenzorial, ar putea să apară pe parcursul mai multor zile sau dintr-o dată.

- Mixtă: Aceasta apare atunci când apar probleme atât în urechea internă (hipoacuzie neurosenzorială), cât și în urechea medie sau externă (hipoacuzie de transmisie).

Vezi și: Congestia nazală: cauze, simptome și tratament la domiciliu sau profesional. După câte zile trebuie trebuie să mergi la doctor

Simptome

Pierderea auzului este un proces gradual care poate trece neobservat. Simptomele includ solicitarea de a repeta, dificultăți în a urmări conversațiile, mormăieli, dificultăți în a auzi anumite sunete înalte, necesitatea de a mări volumul la dispozitive, tinitus, dureri de ureche, presiune sau lichid în interiorul urechii și probleme de echilibru.

La bebeluși și copii, este posibil ca pierderea auzului să nu sperie zgomotele puternice, să nu se întoarcă spre sursa unui sunet după 6 luni și să nu spună cuvinte unice precum "mama" până la vârsta de 1 an. Copiii mai mari pot fi mai lenți la învățare, pot avea un discurs neclar și nu pot urma instrucțiunile.

Creșterea volumului la dispozitive poate contribui, de asemenea, la pierderea auzului. Pe scurt, pierderea auzului este un simptom comun la majoritatea oamenilor.

Cauze

Pierderea auzului poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv expunerea pe termen scurt la zgomote puternice, acumularea de ceară, lichid în urechea medie, infecții ale urechii medii, urechea înotătorului, probleme ale trompei lui Eustachio, ruperea timpanului, tumori ale urechii și afecțiuni congenitale.

Pierderea auzului neurosenzorial poate fi cauzată de vârstă, de boli precum boli de inimă, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale, diabet, ototoxicitate, anumite afecțiuni genetice, lovituri în cap, pierderea auzului indusă de zgomot și infecții congenitale precum citomegalovirusul (CMV). Pierderea mixtă a auzului este o combinație de pierdere a auzului de transmisie și neurosenzorială, care afectează atât urechea externă și medie, cât și urechea internă, potrivit Cleveland Clinic.

De exemplu, administrarea de medicamente care afectează urechea internă și ruperea accidentală a timpanului din urechea medie poate duce la pierderea mixtă a auzului.

Citește și: 5 obiceiuri alimentare care îți cresc nivelul de zahăr din sânge. De ce este mai sănătos să mănânci fructe întregi decât să bei suc

Foto: Freepik @DC Studio

Diagnostic

Medicii efectuează un examen fizic pentru a evalua simptomele și cauzele potențiale ale pierderii auzului. Aceștia pot folosi tomografii computerizate sau RMN-uri pentru a identifica problemele potențiale.

Audiologii pot îndruma pacienții către un audiolog pentru teste specifice. Testele comune includ testarea tonurilor pure, care măsoară volumul cel mai liniștit la fiecare ton, și testul de emisii otoacustice (OAE), care verifică funcția urechii interne. Testele de timpanometrie verifică mișcarea timpanului, putând dezvălui ruperea timpanului, lichid în urechea medie sau ceară în canalul auditiv.

Stadiile pierderii de auz sunt clasificate în funcție de gradul de pierdere, care reprezintă cât de puternice trebuie să fie sunetele pentru ca pacientul să le audă. Asociația americană de vorbire, limbaj și auz clasifică pierderea auzului pe grade: normal, ușor, moderat, moderat sever, sever și profund. Rezultatele unui test auditiv sunt împărtășite cu audiologul pacientului.

Tratament

Tratamentele pentru pierderea auzului variază în funcție de tipul de pierdere a auzului. Tratamentele conductive includ antibiotice pentru infecții ale urechii, intervenții chirurgicale precum timpanoplastia sau timpanostomia pentru repararea timpanelor și proceduri pentru îndepărtarea cerumenului sau a altor obiecte.

Tratamentele neurosenzoriale folosesc medicamente precum corticosteroizii pentru a reduce umflarea celulelor ciliate din cohlee. Managementul include aparate auditive și implanturi cohleare. Efectele secundare includ eșecul grefei, timpanoscleroza, infecțiile repetate, tratamentele pentru tumori ale urechii, problemele de echilibru și auzul rezidual.

Cum îți protejezi auzul

Pierderea auzului este o problemă comună la persoanele în vârstă, adesea cauzată de zgomot. Pentru a preveni acest lucru, evită mediile și situațiile zgomotoase. Dacă nu poți evita mediile zgomotoase, protejează-ți auzul purtând echipament de protecție.

- Atunci când te implici în activități zgomotoase, cum ar fi mersul pe motociclete sau snowmobile, utilaje zgomotoase sau participarea la concerte, folosește echipament de protecție, cum ar fi căști sau dopuri pentru urechi.

- Reduc volumul muzicii atunci când folosești căști de orice natură, astfel încât să poți auzi conversațiile care se desfășoară în jurul tău. Evitarea unui nivel al volumului mai mare de 80% pentru mai mult de 90 de minute în fiecare zi este o altă indicație înțeleaptă.

- Nu introdu nimic în canalul urechii, inclusiv bețișoare de bumbac sau agrafe de păr. Aceste lucruri au potențialul de a sparge timpanul sau de a rămâne blocate în canalul auditiv.

- Evită să fumezi, deoarece acesta îți poate afecta auzul și circulația.

- Fă exerciții fizice regulate pentru a evita afecțiuni precum diabetul sau hipertensiunea arterială, care pot duce la pierderea auzului.

- Controlează orice afecțiuni medicale în curs de desfășurare pentru a opri mai multe daune.

Pierderea auzului poate fi temporară sau permanentă, provocând disconfort, frustrare și sentimente de izolare. Aceasta poate împiedica comunicarea, plăcerea de a asculta mediile preferate și chiar poate duce la depresie.

Dacă suspectezi o pierdere a auzului, consultă un medic sau un audiolog pentru a determina cele mai bune opțiuni de tratament. Aceștia te pot ajuta să determini cel mai bun mod de a-ți îmbunătăți auzul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel