Congestia nazală: cauze, simptome și tratament la domiciliu sau profesional. După câte zile trebuie trebuie să mergi la doctor

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
congestie nazala Foto: Freepik @Drazen Zigic
congestie nazala Foto: Freepik @Drazen Zigic

Remediile casnice s-ar putea să nu fie întotdeauna eficiente împotriva congestiei nazale, aceasta fiind deseori un indice al unui sistem imunitar slăbit.

Congestia nazală, adesea cauzată de boli virale, cum ar fi gripa, poate indica afecțiuni de bază, cum ar fi alergiile sau adenoidele mărite. Aceasta se caracterizează prin nas înfundat, dureri sinusale, acumularea de mucus și umflarea țesutului nazal.

Remediile casnice pot ameliora congestia, mai ales dacă este cauzată de răceala obișnuită, dar congestia pe termen lung poate necesita tratament medical. Este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății dacă congestia persistă.

Citește și: Ce se întâmplă dacă renunți la carnea roșie. Cum va reacționa organismul când îi restricționezi o sursă de nutrienți

Cauze

Congestia nazală este o afecțiune în care nasul se înfundă și se inflamează din cauza unor boli minore, cum ar fi răceala, gripa sau infecțiile sinusurilor. De obicei, se ameliorează în 1-2 săptămâni, dar dacă durează mai mult de 10-14 zile, poate indica o problemă de sănătate subiacentă, potrivit Healthline.

Congestia nazală pe termen lung poate fi cauzată de alergii, febra fânului, tumori benigne, expuneri chimice, iritanți de mediu, sinuzită cronică, variante anatomice, adenoizi măriți sau reflux gastroesofagian.

Poate apărea în timpul sarcinii, de obicei la sfârșitul primului trimestru, din cauza fluctuațiilor hormonale și a creșterii aportului sanguin. Aceste schimbări pot provoca inflamarea, uscarea sau sângerarea membranelor nazale.

Foto: Freepik @creativeart

Tratament

Congestia nazală cronică este o afecțiune frecventă pe care medicii o pot trata cu ajutorul medicamentelor eliberate fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală. Printre acestea se numără antihistaminicele orale, spray-urile nazale care conțin antihistaminice, steroizii nazali, antibioticele și decongestionantele cu prescripție medicală. Cu toate acestea, anumite spray-uri decongestionante nu trebuie utilizate mai mult de trei zile la rând pentru a preveni reapariția.

Este important de reținut că aceste trebuie să mergi la doctor pentru a primi un diagnostic precis și prin urmare, tratamentul potrivit.

În cazul în care polipii nazali din pasajele nazale sau sinusuri împiedică drenarea mucusului, medicii pot prescrie steroizi pe cale orală, medicamente pentru alergii, clătiri cu steroizi sau produse biologice pentru a ameliora simptomele.

Intervenția chirurgicală poate fi, de asemenea, recomandată pentru tumorile din pasajele nazale. Dacă alte metode de tratament sunt ineficiente, se poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru un sept nazal deviat.

Vezi și: Cum să ai grijă de sistemul tău nervos. Este responsabil pentru procese complexe precum mișcarea, gândirea și bătăile inimii

Remedii la domiciliu

Congestia nazală poate fi ameliorată prin remedii casnice, cum ar fi umidificatoarele, pernele, spray-urile cu soluție salină și vasele neti. Umidificatoarele pot ajuta la descompunerea mucusului și la calmarea căilor nazale inflamate, dar pacienții cu astm ar trebui să consulte un medic înainte de utilizare.

Dispozitivele de irigare nazală, cum ar fi vasele neti sau sticlele de stoarcere, elimină mucusul din cavitatea nazală cu ajutorul unei soluții saline. Aceste dispozitive sunt adesea folosite pentru a elimina congestia și a reduce inflamația, în special pentru cei cu alergii sau infecții ale căilor respiratorii superioare.

Vaselele neti trebuie curățate temeinic după fiecare utilizare, înlocuite în mod regulat și consultate cu un medic înainte de a fi folosite la copii. Este esențial să se utilizeze apă filtrată sau distilată, deoarece apa de la robinet poate crește riscul de infecție.

Când să consulți un medic

Este posibil ca remediile casnice să nu fie întotdeauna eficiente în ameliorarea congestiei, mai ales dacă simptomele sunt cauzate de o altă afecțiune. Tratamentul medical poate fi necesar dacă afecțiunea este dureroasă și interferează cu activitățile zilnice.

Dacă ai congestie care durează mai mult de 2 săptămâni, febră mare care durează mai mult de 3 zile, secreții nazale verzi, dureri de sinusuri, sistem imunitar slăbit, astm sau emfizem sau dacă ai un traumatism cranian recent care cauzează secreții nazale cu sânge sau secreții clare constante, consultă imediat un medic.

Congestia nazală este o problemă frecventă la copii și sugari, în special la cei sub 3 luni și la cei cu tuse persistentă, febră sau probleme respiratorii. Aceasta poate interfera cu alimentația și poate cauza probleme de respirație, deși acest lucru este mai puțin frecvent. Este esențial să contactezi imediat un pediatru dacă sugarul are congestie nazală, deoarece acesta poate lucra cu tine pentru a găsi cele mai bune opțiuni de tratament.

Congestia nazală, adesea cauzată de o răceală obișnuită sau de o infecție a sinusurilor, este de obicei temporară și se rezolvă cu un tratament adecvat. Congestia cronică trebuie abordată prin consultarea unui medic pentru a identifica problema de bază și a determina cel mai eficient tratament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel