Ce se întâmplă dacă renunți la carnea roșie. Cum va reacționa organismul când îi restricționezi o sursă de nutrienți

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
carne rosie Foto: Freepik @jcomp @valeria_aksakova
carne rosie Foto: Freepik @jcomp @valeria_aksakova

Află mai multe despre călătoria transformatoare prin care poate trece corpul tău atunci când renunți la carnea roșie și adopți un stil de viață bazat pe plante.

Decizia de a elimina carnea roșie din alimentația proprie este un subiect de interes și relevanță tot mai mare. Pe măsură ce indivizii caută modalități de a-și optimiza bunăstarea și de a-și reduce amprenta asupra mediului, înțelegerea impactului potențial al eliminării cărnii roșii devine extrem de importantă. Acest articol aprofundează efectele cu multiple fațete ale eliminării cărnii roșii din meniu, explorând modul în care astfel de schimbări alimentare pot influența greutatea, sănătatea și mediul înconjurător.

Vei pierde din greutate

Carnea roșie este bogată în calorii, iar eliminarea ei din dieta ta poate duce la o scădere a numărului de calorii pe cântar. "Majoritatea porțiilor de carne sunt mai mari decât necesarul real de proteine", potrivit lui Sally Warren, naturopat tradițional la Metro Integrative Pharmacy.

O porție de 85 de grame de carne de vită poate avea în jur de 170 de calorii, în timp ce o porție de fasole poate avea în jur de 100 de calorii, iar tofu în jur de 70 de calorii. Un articol de analiză publicat în 2015 în Journal of General Internal Medicine a raportat că persoanele care au urmat o dietă vegetariană au pierdut mai mult în greutate decât cele care au urmat o dietă non-vegetariană, iar veganii au pierdut mai mult în greutate decât cei care încă mai consumau ouă și produse lactate.

Citește și: Cele mai dăunătoare alimente pentru dinți. Distrug smalțul și afectează gingiile

Nivelul general de aciditate din organism scade

Dieta modernă, bogată în alimente acide, cum ar fi carnea roșie, poate duce la un echilibru scăzut al pH-ului, creând un mediu ideal pentru boli. Această aciditate ridicată poate scădea rezistența la boli cu mortalitate ridicată, precum cancerul și diabetul. Pentru a combate acest lucru, o idee bună ar fi să consumi burgeri vegani care să satisfacă orice apetit.

Vei avea o piele mai sănătoasă

O piele curată începe din interior, confrom Healthy. Mănâncă multe fructe și legume, deoarece acestea sunt bogate în vitaminele A, C și E, care sunt cunoscute pentru că luptă împotriva radicalilor liberi care pot cauza pete.

Balonarea este redusă

Digestia cărnii roșii este mai lentă decât a altor alimente, ceea ce duce la constipație, dureri abdominale și gaze mai mari după o cină cu friptură. Cu toate acestea, indigestia după eliminarea cărnii roșii se datorează în principal consumului de alimente mai sănătoase, bogate în fibre.

Pe termen lung, consumul de bacterii sănătoase în intestin poate scădea inflamația și reduce balonarea. Un studiu din 2015 a constatat că vegetarienii au rate de inflamație mai mici decât persoanele care mănâncă carne.

Vezi și: Metode naturale să crești nivelul de oxid nitric. Are un rol esențial pentru sănătatea cardiovasculară

Nivelul colesterolului scade

Limitarea consumului de carne roșie poate scădea nivelul colesterolului prin reducerea grăsimilor saturate, care sunt legate de niveluri mai ridicate de colesterol. Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea consumului de grăsimi saturate la 5-6% din caloriile zilnice.

Acest echilibru reduce riscul de colesterol ridicat, care poate duce la acumularea de plăci în pereții arterelor, provocând ateroscleroză și putând duce la boli coronariene, atac de cord, accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitoriu. Reducerea cărnii roșii poate reduce semnificativ nivelul colesterolului.

Foto: Freepik @timolina

Ai putea reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer

Renunță la carnea de vită și evită cancerul de colon sau de intestin, mai ales dacă se află în istoricul familiei tale. Dietele bogate în grăsimi au fost legate de creșterea inflamației, care este legată de dezvoltarea cancerului. În 2015, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat carnea roșie ca fiind un posibil carcinogen, ceea ce înseamnă că ar putea provoca cancer.

Un studiu din 2019 a constatat că consumul unei medii de 76 de grame de carne roșie sau procesată pe zi a fost asociat cu o șansă cu 20% mai mare de a dezvolta cancer colorectal.

Gătitul cărnii roșii la temperaturi ridicate declanșează producerea de compuși care pot provoca cancer intestinal la persoanele cu predispoziție genetică. Carnea roșie procesată, cum ar fi crenvurștii și cârnații, conține nitriți, atât în mod natural, cât și sub formă de conservanți adăugați, despre care se crede că pot contribui la apariția cancerului.

Vei avea mai multă energie

"Avem nevoie de o inimă sănătoasă, de un sistem digestiv sănătos și de o minte și un corp sănătos pentru o energie bună", explică Warren. Niveluri mai ridicate de energie pot fi atinse prin înlocuirea cărnii roșii cu mese sănătoase care includ fasole, lipide pe bază de plante, cereale integrale, fructe și legume.

Scade riscul de boli cardiovasculare

Consumul de carne roșie poate crește riscul de boli cardiovasculare, obezitate și diabet din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate. Un studiu din 2018 a constatat că consumul de carne roșie poate crește riscul de atac de cord din cauza producerii unui compus numit carnitină, care afectează metabolismul colesterolului și duce la formarea de plăci pe pereții vaselor de sânge.

Consumatorii de carne de vită pot fi expuși riscului de a suferi de boala Alzheimer din cauza acumulării excesive de fier din carnea roșie. Prin urmare, se recomandă limitarea consumului de carne roșie pentru a reduce riscul apariției acestor boli.

Ce nutrienți o să îți lipsească

Carnea roșie este o sursă importantă de nutrienți, în special de vitamine B, cum ar fi vitamina B12 și fier. Consumul de crustacee, tofu, produse din soia, pește, brânză și ouă poate furniza suficient B12 pentru cei care încă mai consumă carne roșie.

Cu toate acestea, experții recomandă administrarea de suplimente pentru asigurare, deoarece suplimentele B12 de înaltă calitate asigură doze zilnice corecte. Multe persoane, chiar și cele care consumă carne roșie, au un deficit de magneziu din cauza conținutului scăzut de magneziu din sol.

Dietele pe bază de plante nu mai furnizează suficient magneziu și nici măcar carnea provenită de la bovine crescute pe pășuni nu mai primește suficient magneziu.

Pentru a menține un nivel zilnic sănătos, ia un supliment de magneziu și vitamina D3 și adaugă probiotice pentru a ajuta intestinul să digere și să absoarbă alimentele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel