Metode naturale să crești nivelul de oxid nitric. Are un rol esențial pentru sănătatea cardiovasculară

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
oxid nitric Foto: Freepik @frimufilms
oxid nitric Foto: Freepik @frimufilms

Rolul oxidului nitric este un factor important pentru starea generală de sănătate, influențând diverse funcții corporale, principala fiind vasodilatația.

Oxidul nitric, o moleculă esențială în organism, este produsă în mod natural de către organism și joacă un rol vital în vasodilatație. Acesta relaxează mușchii vaselor de sânge, mărind circulația și permițând sângelui, nutrienților și oxigenului să ajungă în mod eficient în fiecare parte a corpului.

O capacitate limitată de a produce oxid nitric este asociată cu bolile de inimă, diabetul și disfuncția erectilă. Consumul de legume bogate în nitrați și antioxidanți poate crește nivelul de oxid nitric. Menținerea unor niveluri optime de oxid nitric este esențială pentru sănătatea generală și bunăstarea generală.

Vezi și: Cum să reduci riscul de infarct miocardic. Recunoașterea simptomelor și a măsurilor de prevenție

Consumă legume bogate în nitrați

Nitratul, un compus care se găsește în anumite legume, este benefic pentru sănătatea inimii și pentru performanțele fizice. Consumul de legume bogate în nitrați poate reduce tensiunea arterială la fel de mult ca unele medicamente pentru tensiune arterială.

Sfecla roșie, în special, este cunoscută pentru îmbunătățirea performanțelor la exerciții fizice la sportivi. Cu toate acestea, unele persoane evită nitrații din cauza preocupărilor legate de potențialele lor riscuri pentru sănătate. Nitrații de sodiu, folosiți în mod obișnuit ca conservanți și fixatori de culoare în alimente precum șunca, mezelurile și hot dog-urile, sunt legați de cancerul intestinal.

Nitrații pot forma compuși N-nitroso, care pot duce la cancer. Legumele, care reprezintă peste 80% din consumul de nitrați, conțin antioxidanți precum vitamina C, care ajută la prevenirea formării acestor compuși. În consecință, nitrații din legume sunt inofensivi, în timp ce nitrații din carnea procesată pot fi problematici, mai ales atunci când sunt consumați în exces pe perioade lungi de timp.

Fă exerciții fizice

Exercițiile fizice îmbunătățesc funcția endotelială, care este stratul subțire de celule care căptușesc vasele de sânge și produc oxid nitric, care menține vasele de sânge sănătoase. O producție insuficientă de oxid nitric poate duce la disfuncția endoteliului, contribuind la ateroscleroză, hipertensiune arterială și alți factori de risc pentru bolile de inimă.

Activitatea fizică regulată crește vasodilatația endotelială atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu tensiune arterială ridicată și boli de inimă. De asemenea, exercițiile fizice sporesc activitatea antioxidantă, care ajută la inhibarea descompunerii oxidului nitric cauzată de radicalii liberi.

Beneficiile pot fi observate în doar 10 săptămâni, atunci când se fac exerciții fizice timp de 30 de minute de cel puțin trei ori pe săptămână. Pentru rezultate optime, combină antrenamentul aerobic cu cel anaerobic. Alege exerciții care îți plac și pe care le poți efectua pe termen lung. Consultă un medic pentru a determina orice limitări în ceea ce privește exercițiile fizice.

Vezi și: Antrenamentul care reduce durerea cronică și îmbunătățește starea mintală. Ce trebuie să știi înainte să începi

Foto: Freepik @diignat

Crește aportul de antioxidanți

Oxidul nitric, o moleculă instabilă care se degradează rapid în sânge, necesită o reaprovizionare constantă. Pentru a-i crește stabilitatea și a-i limita degradarea, antioxidanții, care neutralizează radicalii liberi, se găsesc în toate alimentele pe bază de plante, cum ar fi fructele, legumele, nucile, semințele și cerealele.

Printre antioxidanții importanți se numără vitamina C, care ajută la formarea țesuturilor conjunctive și produce substanțe chimice cerebrale pentru comunicarea celulelor nervoase. Vitamina E protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi, care contribuie la îmbătrânire și boală. Polifenolii, asociați cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de cancer și de boli cardiovasculare.

Glutationul, cunoscut ca "mama tuturor antioxidanților", este principalul antioxidant și detoxifiant al fiecărei celule din organism. Ingerarea de precursori de oxid nitric cu antioxidanți menține niveluri mai ridicate de oxid nitric prin reducerea descompunerii acestuia.

Legumele bogate în nitrați sunt, de asemenea, inerent bogate în antioxidanți, ceea ce le face eficiente în creșterea și menținerea unor niveluri optime de oxid nitric.

Suplimente alimentare

Stimulatorii de oxid nitric sunt suplimente alimentare care conțin ingrediente care ajută la formarea oxidului nitric în organism. FDA nu reglementează suplimentele, dar două ingrediente utilizate în mod obișnuit sunt L-arginina și L-citrulina.

L-arginina este un aminoacid esențial condiționat care produce direct oxid nitric prin intermediul căii L-arginină-NO. Acesta este utilizat pentru a crește fluxul sanguin la anumite populații, cum ar fi cele cu tensiune arterială ridicată, inclusiv la femeile însărcinate. Cu toate acestea, dovezile privind capacitatea sa de a îmbunătăți fluxul sanguin sau performanța la exerciții fizice la persoanele sănătoase rămân mixte.

L-arginina este, în general, sigură atunci când este administrată până la 30 de grame pe zi, dar poate provoca simptome digestive la doze de doar 10 grame, potrivit Healthline.

L-citrulina este un aminoacid dispensabil care crește nivelurile de L-arginină în organism mai mult decât suplimentarea cu L-arginină propriu-zisă. Studiile au constatat că L-citrulina poate crește fluxul sanguin, poate îmbunătăți performanța la exerciții fizice și poate scădea tensiunea arterială.

L-citrulina este considerată relativ sigură și are un risc scăzut de efecte secundare, chiar și în cazul unor doze mari.

Limitează apa de gură

Apa de gură este un produs obișnuit de igienă orală care distruge bacteriile care contribuie la apariția cariilor și a bolilor dentare. Cu toate acestea, ea ucide și bacteriile benefice care produc oxid nitric, care este esențial pentru sănătatea umană.

Cercetările arată că apa de gură poate ucide bacteriile orale necesare pentru a produce oxid nitric timp de până la 12 ore, provocând o scădere a producției de oxid nitric și o potențială creștere a tensiunii arteriale. Acest lucru poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea diabetului, care se caracterizează prin disfuncționalități în producția de insulină. Oxidul nitric reglează insulina, care ajută celulele să utilizeze energia din alimente după digestie.

Un studiu a constatat că persoanele care foloseau apă de gură de cel puțin două ori pe zi aveau cu 49% mai multe șanse de a dezvolta diabet decât cele care nu foloseau niciodată apă de gură. Prin urmare, apa de gură trebuie folosită cu moderație pentru a menține o producție adecvată de oxid nitric.

Oxidul nitric este o moleculă vitală pentru sănătatea generală, acționând ca un vasodilatator pentru a relaxa vasele de sânge și a permite sângelui, nutrienților și oxigenului să circule liber. Scăderea producției de oxid nitric poate compromite sănătatea.

Pentru a menține niveluri optime, se recomandă o dietă bogată în legume bogate în nitrați și antioxidanți, suplimente precum L-arginină sau L-citrulină, exerciții fizice regulate și limitarea apei de gură. Pentru o producție optimă de oxid nitric, creșteți consumul de legume și faceți exerciții fizice cel puțin 30 de minute zilnic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel