5 obiceiuri alimentare care îți cresc nivelul de zahăr din sânge. De ce este mai sănătos să mănânci fructe întregi decât să bei suc

Află mai multe despre cum poate dimenisiunea porției și tipul de macronutrienți să îți afecteze glicemia.
Obiceiurile tale alimentare sunt direct legate de starea ta de sănătate generală. Din acest motiv, este esențial să consumi mese care sunt bine echilibrate și bogate într-o varietate de nutrienți. Cu toate acestea, oamenii fac frecvent eroarea periculoasă, dar evitabilă, de a omite mesele și de a ingera ulterior o cantitate excesivă de alimente zaharoase, ceea ce face ca nivelul de zahăr din sânge să crească rapid.
Aceasta este o greșeală care poate avea consecințe grave. În plus, aceasta are ca rezultat o cădere bruscă, care face ca persoana să experimenteze o scădere a energiei și o creștere a senzației de lene în cursul zilei. Este posibil ca, pe termen lung, aceasta să aibă un efect toxic asupra sănătății cuiva. Nutriționistul Bhakti Arora Kapoor consideră că este esențial ca persoanele să înțeleagă modul în care diverse mese și factori influențează nivelul de zahăr din sânge.
Citește și: Cum modifică stresul relația noastră cu mâncarea. De ce stresul poate schimba gustul alimentelor
Dimensiunea porției
Mărimea porției este, de asemenea, foarte esențială. Abține-te să consumi cantități mari de alimente bogate în carbohidrați. Dr. Kapoor consideră că și alimentele nutritive ar putea declanșa creșteri ale nivelului de zahăr din sânge dacă sunt consumate în cantități mari. Dacă dorești să menții controlul nivelului de zahăr din sânge, este o idee bună să practici controlul porțiilor, potrivit TheHealthySite.
Alimente solide vs lichide
Compoziția alimentelor pe care le consumi este un factor esențial de luat în considerare. De exemplu, în comparație cu un fruct întreg, consumul de suc de fructe determină creșterea nivelului de zahăr din sânge, deoarece acesta este procesat mai repede decât fructul în sine. Ca urmare a absorbției rapide care are loc atunci când bei lichide, cum ar fi băuturile zaharoase, există întotdeauna posibilitatea apariției unei creșteri a glicemiei. Pe de altă parte, dieteticianul a recomandat să dai preferință fructelor normale.
Foto: Freepik @olgapink
Ai grijă ce pui pe farfurie
Așa cum s-a discutat anterior, este esențial să încorporezi o mare varietate de nutrienți în alimentele pe care le consumi. Consumul de carbohidrați de unul singur poate duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge; dar, atunci când amesteci carbohidrații cu proteine și legume, oferi organismului tău un aport echilibrat de nutrienți.
O masă care are un echilibru sănătos de carbohidrați, grăsimi și proteine va ajuta la încetinirea ratei de absorbție a zahărului. O farfurie colorată care este încărcată cu legume, carne și grăsimi sănătoase este farfuria spre care ar trebui să ne îndreptăm.
Vezi și: 6 motive să nu mai arunci cojile de banană. Pot fi extrem de utile pentru pielea ta și nu numai
Metabolizarea
Este important să ne amintim că alimentele care au fost puternic procesate au tendința de a avea o influență mai rapidă asupra nivelului de zahăr din sânge, în comparație cu alegerile care sunt complete și au fost supuse unei procesări reduse. Dacă dorești să îți menții nivelul de energie, alege mai degrabă cereale integrale decât cereale procesate.
Zahăr în orice aliment
Zahărul aditivat în alimente vine pe ultimul loc, dar cu siguranță nu cel din urmă. Consumul acestor tipuri de mâncăruri poate fi dăunător pentru sănătatea cuiva în timp. Dieteticianul a avertizat că sosurile, pansamentele și gustările, toate includ cantități ascunse de zaharuri adăugate și a spus că aceste zaharuri pot face ca nivelul de zahăr din sânge să devină periculos de ridicat. Asigură-te întotdeauna că verifici etichetele și folosești îndulcitori naturali ori de câte ori poți.
Într-o lume asediată de tentații dietetice și de dezinformări, urmărirea unui nivel stabil al glicemiei devine din ce în ce mai important. Prin sfaturile înțelepte ale lui nutriționistului Bhakti Arorar Kapoor, persoanele se informează despre ceea ce mănâncă.
Prin adoptarea unor practici alimentare conștiente și prin cultivarea unei relații sănătoase cu mâncarea, persoanele pot atinge o armonie metabolică. Sub îndrumarea nutriționiștilor, atingerea unui echilibru metabolic devine o ceva realizabil.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.