Cum modifică stresul relația noastră cu mâncarea. De ce stresul poate schimba gustul alimentelor

Află mai multe despre mecanismele și efectele stresului asupra percepției gustului și a obiceiurilor alimentare.
În lumea modernă, în ritm alert, stresul a devenit un element mereu prezent, influențând diverse aspecte ale vieții noastre, inclusiv relația noastră cu mâncarea. Mâncatul de stres, un mecanism comun de adaptare, duce adesea la sentimente de rușine și regret, însă noi cercetări fac lumină asupra motivelor care stau la baza acestui comportament.
Mâncatul de stres, o problemă comună declanșată de forțe nesănătoase, a fost legată de creșterea în greutate. Oamenii de știință au descoperit că stresul poate provoca modificări fiziologice, cum ar fi somnul, tensiunea arterială și riscul de atac de cord.
Efectele cortizolului asupra obiceiurile alimentare
O nouă explicație pentru creșterea în greutate s-ar putea datora creșterii bruște a hormonilor "luptă sau fugi", cum ar fi cortizolul, care determină organismul să stocheze grăsimi în loc să le folosească pentru energie. În plus, stresul poate modifica gustul alimentelor, ceea ce duce la supraalimentație.
Această nouă cercetare poate ajuta persoanele să empatizeze cu impulsurile lor de a mânca în exces.
Un studiu realizat în China sugerează că stresul poate afecta percepția gustului unei persoane și poate reduce recompensa pe care o primește de la mâncare, ceea ce ar putea duce la creșterea consumului de alimente pentru același nivel de satisfacție.
Studiul a implicat 76 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care au fost împărțiți în categorii de stres scăzut și ridicat pentru un test de gust. După un scurt post, li s-au dat două cantități prea mari de supă dulce de banane sau de porumb și li s-a cerut să mănânce până când se simțeau sătui.
Aceștia au evaluat, de asemenea, aroma și mirosul alimentelor, folosind gurile închise pentru a împiedica mirosul să le afecteze dorința de a mânca. Gustul alimentelor s-a dovedit a fi mai puțin plăcut pentru persoanele foarte stresate decât pentru cele cu niveluri moderate de stres, potrivit Healthy.
Foto: Freepik
Stresul poate schimba gustul alimentelor
Un nivel ridicat de stres poate duce la scăderea plăcerii de a mânca, potrivit unui studiu. Cercetătorii au constatat că persoanele cu niveluri scăzute de stres nu se bucurau de gustul alimentelor la fel de mult ca cele cu niveluri ridicate de stres. Acest lucru sugerează că o porție normală de mâncare ar putea să nu satisfacă o persoană care se confruntă cu un nivel ridicat de stres, ceea ce ar putea să o determine să caute satisfacția din mâncare în mod inconștient.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că gustul alimentelor este un factor cheie în încetarea unui episod alimentar și în prevenirea supraalimentării. Aceștia sugerează continuarea cercetărilor folosind alimente care le plac în mod normal participanților, deoarece rezultatele ar putea fi diferite pentru alimente mai atrăgătoare.
În plus, testele ulterioare ar putea explora dacă tipul de alimente afectează în mod diferit nivelul de satisfacție în cazul persoanelor stresate și al celor ne-stresate.
Acestea fiind spuse, înțelegerea interacțiunii dintre stres și relația noastră cu mâncarea oferă informații valoroase despre starea noastră de bine. Prin recunoașterea factorilor declanșatori și a consecințelor alimentației cauzate de stres, ne dăm puterea de a cultiva mecanisme de adaptare mai sănătoase și de a duce o viață mai echilibrată.
-
-
-
A avea un scop în viață reduce riscul de demență cu 28%11.09.2025, 19:35
-
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre centrele de permanență11.09.2025, 18:22
-
Vitamina B3 ar putea inversa boala hepatică grasă11.09.2025, 17:21
Amplificarea iluziilor: asta face social media. Ce se întâmplă în creier când stăm pe telefon
L-teanina: remediul natural pentru depresie și ADHD. Suplimentul care îți poate îmbunătăți somnul
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
5 metode simple să reduci cortizolul: așa scapi de stres în 2025
Cum să scapi de stres în 2025. 5 metode simple pentru a reduce cortizolul și a-ți recăpăta echilibrul.
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Sondaj alarmant: Aproape 2 din 5 angajați europeni sunt expuși riscului de afecțiuni mintale
De ce unii oameni își amintesc visele, iar alții nu? Ce se întâmplă, de fapt, în creier
De ce scaunele de la cinematograf sunt roșii. Impactul culorii asupra creierului
De ce scaunele de la cinematograf sunt roșii. Impactul culorii asupra creierului.
De ce privim în gol și ce implicații are pentru sănătatea noastră. Psihologia disocierii și privirii în gol
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
Adevărul uimitor despre persoanele narcisiste. Diferența dintre percepție și realitate e mult mai mare decât s-a crezut
Ce este FOMO și cum scapi de teama de a rata ceva. Impactul rețelelor sociale asupra vieții de zi cu zi
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Therabot, terapeutul AI care tratează anxietatea și depresia. Are rezultate promițătoare
Anxietatea la apus: ce este și cum o tratăm. Impactul luminii asupra stării de bine
14 factori de risc pentru demență. Cum îi poți controla
Cancerul și schimbările emoționale, impact devastator. Cum să faci față provocărilor psihologice
Val de crime în România. Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu explică motivele și soluțiile
Ortorexia: obsesia cu mâncatul sănătos. O tulburare modernă a obiceiurilor alimentare
Scapă de anxietate acasă! Uite cum te ajută tehnologia
Vineri 13, ziua când mintea îți joacă feste fără să îți dai seama
Știi ce zi e azi? E vineri 13. Ziua despre care toată lumea vorbește cu teamă, ziua când ghinionul pare să bântuie fiecare colț.