Cum modifică stresul relația noastră cu mâncarea. De ce stresul poate schimba gustul alimentelor

Află mai multe despre mecanismele și efectele stresului asupra percepției gustului și a obiceiurilor alimentare.
În lumea modernă, în ritm alert, stresul a devenit un element mereu prezent, influențând diverse aspecte ale vieții noastre, inclusiv relația noastră cu mâncarea. Mâncatul de stres, un mecanism comun de adaptare, duce adesea la sentimente de rușine și regret, însă noi cercetări fac lumină asupra motivelor care stau la baza acestui comportament.
Mâncatul de stres, o problemă comună declanșată de forțe nesănătoase, a fost legată de creșterea în greutate. Oamenii de știință au descoperit că stresul poate provoca modificări fiziologice, cum ar fi somnul, tensiunea arterială și riscul de atac de cord.
Efectele cortizolului asupra obiceiurile alimentare
O nouă explicație pentru creșterea în greutate s-ar putea datora creșterii bruște a hormonilor "luptă sau fugi", cum ar fi cortizolul, care determină organismul să stocheze grăsimi în loc să le folosească pentru energie. În plus, stresul poate modifica gustul alimentelor, ceea ce duce la supraalimentație.
Această nouă cercetare poate ajuta persoanele să empatizeze cu impulsurile lor de a mânca în exces.
Un studiu realizat în China sugerează că stresul poate afecta percepția gustului unei persoane și poate reduce recompensa pe care o primește de la mâncare, ceea ce ar putea duce la creșterea consumului de alimente pentru același nivel de satisfacție.
Studiul a implicat 76 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care au fost împărțiți în categorii de stres scăzut și ridicat pentru un test de gust. După un scurt post, li s-au dat două cantități prea mari de supă dulce de banane sau de porumb și li s-a cerut să mănânce până când se simțeau sătui.
Aceștia au evaluat, de asemenea, aroma și mirosul alimentelor, folosind gurile închise pentru a împiedica mirosul să le afecteze dorința de a mânca. Gustul alimentelor s-a dovedit a fi mai puțin plăcut pentru persoanele foarte stresate decât pentru cele cu niveluri moderate de stres, potrivit Healthy.
Foto: Freepik
Stresul poate schimba gustul alimentelor
Un nivel ridicat de stres poate duce la scăderea plăcerii de a mânca, potrivit unui studiu. Cercetătorii au constatat că persoanele cu niveluri scăzute de stres nu se bucurau de gustul alimentelor la fel de mult ca cele cu niveluri ridicate de stres. Acest lucru sugerează că o porție normală de mâncare ar putea să nu satisfacă o persoană care se confruntă cu un nivel ridicat de stres, ceea ce ar putea să o determine să caute satisfacția din mâncare în mod inconștient.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că gustul alimentelor este un factor cheie în încetarea unui episod alimentar și în prevenirea supraalimentării. Aceștia sugerează continuarea cercetărilor folosind alimente care le plac în mod normal participanților, deoarece rezultatele ar putea fi diferite pentru alimente mai atrăgătoare.
În plus, testele ulterioare ar putea explora dacă tipul de alimente afectează în mod diferit nivelul de satisfacție în cazul persoanelor stresate și al celor ne-stresate.
Acestea fiind spuse, înțelegerea interacțiunii dintre stres și relația noastră cu mâncarea oferă informații valoroase despre starea noastră de bine. Prin recunoașterea factorilor declanșatori și a consecințelor alimentației cauzate de stres, ne dăm puterea de a cultiva mecanisme de adaptare mai sănătoase și de a duce o viață mai echilibrată.
Therabot, terapeutul AI care tratează anxietatea și depresia. Are rezultate promițătoare
De ce scârțâie mobila din casă. Care este, de fapt, impactul asupra psihicului
Înțelegerea blocajului funcțional: simptome, cauze și intervenții
Situationship: ce este și cum influențează viața emoțională. Impactul rețelelor sociale și importanța comunicării în relațiile nedefinite
Sf. Apostol Andrei, între ocrotitorul României și superstiții. Radu Leca: Fricile nu ne lasă să evoluăm. Au un impact major
Cum te afectează viața cu un psihopat. Radu Leca: Te îmbolnăvește! Ăsta e adevărul!
De ce te îmbolnăvești. Care este cel mai rău lucru care ți se întâmplă.
Cum împachetezi iubirea și dorul. Neputința părinților care au copiii plecați peste hotare: "Suntem bătrâni și obosiți, iar zilele ni se scurg din mâini"
Cum recunoști burnout-ul. Cum spui "stop” înainte să ajungi la burnout
Cum să-ți reduci nivelul de stres prin tehnici de relaxare zilnică. Instrumentul natural pentru combaterea problemelor de sănătate
Mindfulness și practica de a trăi în prezent: un instrument eficient împotriva anxietății și depresiei
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
De ce o îmbrățișare poate răni în loc să aline. Poate provoca mai mult rău. Uite de ce
Vorbesc femeile mai mult decât bărbații sau nu. Adevărul este în sfârșit dezvăluit
De ce unii oameni își amintesc visele, iar alții nu? Ce se întâmplă, de fapt, în creier
Tehnici de respirație pentru gestionarea anxietății. 9 metode simple dar eficiente pentru a face față stresului zilnic
Modul în care zâmbești, semnul că ai o formă severă de depresie
Amplificarea iluziilor: asta face social media. Ce se întâmplă în creier când stăm pe telefon
Procrastinarea: un obstacol emoțional care poate fi învins. De ce amânăm lucrurile importante și cum putem schimba asta
Procrastinarea este un comportament contraproductiv, dar nu inexplicabil, acesta reprezintă o formă de evitare emoțională.
O soluție surprinzătoare pentru anxietate. Cum expunerea la frig schimbă răspunsul corpului la stres
Expunerea strategică la frig poate activa răspunsurile naturale ale corpului pentru a contracara anxietatea și a aduce o stare de calm.