Cum previi și cum scapi de mătreață. Când trebuie să mergi la dermatolog

Dana Lascu |
Data publicării:
Podoaba capilară   Foto: Pxhere
Podoaba capilară Foto: Pxhere

Medicul dermatolog Viviana Iordache explică de ce apare mătreața, cum se previne și când e cazul să mergi la doctor. 

„Mătreața, această afecțiune este foarte neplăcută, atât din punct de vedere cosmetic pentru că arată urât cât și din punct de vedere al senzațiilor. Medical, o numim dermatită seboreică și poate îmbrăca mai multe forme”, a explicat dr Viviana Iordache, dermatolog, la Antena 3. Ea a explicat cum poate fi prevenită, cum scapi ușor de ea și când trebuie să mergi la doctor pentru tratament: 

De ce apare mătreața

Există factori genetici, de mediu, factori de alimentație și factori emoționali care provoacă mătreața. Odată apărută, toată viața e posibil să reapară. „De câte ori ne va fi greu, când vom fi stresați, când vom avea conflicte, examene, probleme, perioade de insomnie sau perioade de suferințe, atunci se declanșează din nou mătreața”.

Ea a explicat că băuturile cofeinate, cele acidulate, laptele de vacă dar și mezelurile influențează apariția acestei afecțiuni. 

„Dermatita seboreică poate să îmbrace mai multe forme, de la forme ușoare în care cojițele sunt subțirele până la formele foarte groase, atât de groase și de aderente încât dacă ne scăpinăm în cap, popular, dă sângele, și care poate să meargă până la dermatita seboreică de tip sebopsoriazis, adică să treacă în parte patologică”, a spus medicul dermatolog.

Cum se tratează

„Partea simplă, de început, se tratează cu șampoane. Dacă șampoanele nu sunt suficiente, sau dacă recăderea e foarte rapidă, să spunem că ne trece apariția mătreței după 2-3 zile în care ne-am șamponat și revine în forță, atunci într-adevăr trebuie să solicităm consut dermatoogic”, a arătat dr dr Viviana Iordache

Mătreața la bebeluși și la adolescenți

În primele două luni de viață dermatita seboreică înseamnă de obicei o descărcare a hormonilor mamei din timpul sarcinii. De regulă, această mătreață trece fără îngrijiri speciale.

„Dacă acum 20-30 de ani mătreața apărea pe la 14-15 ani, nu mai este nimic ciudat ca un copil de 9-10 ani să aibă mătreață. De regulă e vorba de un complex de factori în aceste cazuri”, a detaliat dermatologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel