Cum recunoști alergia la soare. Este diferită față de insolație și arsurile solare. Care sunt semnele la care să fii atent

Monika Baciu |
Data publicării:
cum recunosti alergia la soare - FOTO: Freepik@evgenia1964
cum recunosti alergia la soare - FOTO: Freepik@evgenia1964

Cum recunoști alergia la soare. Milioane de oameni sunt afectați în fiecare vară de razele soarelui. Și nu este vorba de insolație sau arsurile solare, ci de alergia la soare.

Cum recunoști alergia la soare. Alergia la soare este un termen larg. Acesta descrie mai multe afecțiuni care determină formarea unei erupții cutanate cu mâncărimi pe piele după ce a fost expusă la soare sau la alte surse de radiații ultraviolete (UV). Erupția luminoasă polimorfă este cea mai frecventă formă de alergie solară.

Unele persoane au un tip ereditar de alergie solară. Alții dezvoltă simptome doar atunci când sunt declanșate de un alt factor - cum ar fi administrarea de medicamente sau atingerea anumitor plante. Alte tipuri de reacții legate de soare apar din motive care nu sunt clare.

Alergia solară ușoară poate dispărea fără tratament. Erupțiile severe pot fi tratate cu creme sau pastile cu steroizi. Dacă aveți o alergie severă la soare, este posibil să fie nevoie să luați măsuri preventive. De exemplu, purtați îmbrăcăminte care să vă protejeze de soare.

Felul în care arată pielea cu alergie la soare variază foarte mult în funcție de culoarea pielii și de ceea ce cauzează simptomele.

Vezi și: Colangita, boala care apare brusc și duce la cancer sau ciroză: simptome, cauze, tratament. Liana Gheorghe: Aceste două teste pun imediat diagnosticul

Alergia la soare, semne și simptome

Semnele și simptomele pot include:

- Mâncărime (prurit)

- Înțepături

- Umflături mici care se pot contopi în pete ridicate

- O înroșire a zonei expuse

- Bășici sau urticarie

Simptomele apar, de obicei, numai pe pielea care a fost expusă la soare sau la o altă sursă de lumină UV. Simptomele apar la câteva minute sau ore după expunerea la soare, notează Mayo Clinic.

Alergia la soare, cauze

Cauzele alergiei la soare includ reacții ale sistemului imunitar la lumina solară, anumite medicamente și substanțe chimice care fac pielea mai sensibilă la soare. Nu este clar de ce unii oameni au o alergie la soare și alții nu. Este posibil ca trăsăturile moștenite să joace un rol.

Factorii de risc pentru a avea o reacție alergică la lumina soarelui includ:

Contactul cu anumite substanțe. Unele simptome de alergie la soare sunt declanșate atunci când pielea este expusă la o substanță și apoi la lumina soarelui.

Substanțele comune responsabile pentru acest tip de reacție includ parfumurile, dezinfectanții și substanțele chimice utilizate în unele creme de protecție solară.

Administrarea anumitor medicamente. O serie de medicamente pot face ca pielea să se ardă mai repede la soare - inclusiv antibioticele pe bază de tetraciclină, medicamentele pe bază de sulfa și analgezicele, cum ar fi ketoprofenul.

Având o altă afecțiune a pielii. Faptul că aveți dermatită vă crește riscul de a avea o alergie la soare.

Având o rudă de sânge cu alergie la soare. Aveți mai multe șanse să aveți o alergie la soare dacă aveți un frate sau un părinte cu alergie la soare.

Vezi și: Fructul considerat "insulina verde". Scade glicemia, colesterolul și distruge celulele canceroase din stomac, colon și plămâni

Alergia la soare, prevenție

Dacă aveți o alergie solară sau o sensibilitate crescută la soare, puteți ajuta la prevenirea unei reacții prin luarea acestor măsuri:

Evitați expunerea la soare între orele 10 și 16. Razele soarelui sunt cele mai puternice în aceste ore. Încercați să programați activitățile în aer liber pentru alte ore. Dacă nu puteți face acest lucru, limitați timpul în care vă expuneți la soare.

Evitați expunerea bruscă la multă lumină solară. Mulți oameni au simptome de alergie la soare în funcție de sezon. Simptomele apar atunci când orele de zi devin mai lungi și oamenii sunt expuși la mai multă lumină solară. În aceste perioade, creșteți treptat timpul pe care îl petreceți în aer liber, astfel încât pielea dumneavoastră să aibă timp să se adapteze la lumina crescută a soarelui.

Purtați ochelari de soare și îmbrăcăminte de protecție. Cămășile cu mâneci lungi și pălăriile cu boruri largi vă pot ajuta să vă protejați pielea de expunerea la soare. Evitați țesăturile care sunt subțiri sau care au o țesătură lejeră - razele UV pot trece prin ele.

Aplicați cremă de protecție solară. Folosiți o cremă de protecție solară rezistentă la apă, cu spectru larg, cu un SPF de cel puțin 30, chiar și în zilele înnorate. Aplicați crema de protecție solară cu generozitate și reaplicați-o la fiecare două ore - sau mai des dacă înotați sau transpirați.

Evitați factorii declanșatori cunoscuți. Dacă știți că o anumită substanță vă provoacă reacții cutanate, cum ar fi un medicament sau contactul cu păstârnac sau lămâi verzi, evitați acel declanșator.

Aplicați folii pentru ferestre care blochează razele UV. Puneți o folie care blochează UV pe geamurile casei și ale mașinii.

Vezi și: LDH, lactat dehidrogenaza: ce este, când trebuie să faci testul și ce boli găsește. Ce înseamnă dacă ai LDH mare și ce înseamnă dacă ai LDH scăzut

Alergia la soare, diagnostic

Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale poate diagnostica alergia la soare prin examinarea pielii dumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de teste, cum ar fi:

Testarea cu lumină ultravioletă (UV). Numit și fototest, acest examen este folosit pentru a vedea cum reacționează pielea dumneavoastră la lumina unei lămpi speciale. Acest lucru poate ajuta la identificarea tipului de alergie la soare pe care îl aveți.

Teste de sânge și probe de piele. Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă poate supune acestor teste dacă simptomele dumneavoastră ar putea fi cauzate de o afecțiune de bază, cum ar fi lupusul. În cazul acestor teste, se prelevează o probă de sânge sau o probă de piele (biopsie) pentru a fi examinată într-un laborator.

Alergia la soare, tratament

Tratamentul pentru alergia la soare depinde de tipul pe care îl aveți și de simptomele dumneavoastră. Pentru simptomele ușoare, este posibil să fie nevoie pur și simplu să evitați soarele timp de câteva zile.

Cremele care conțin corticosteroizi sunt disponibile atât pe bază de rețetă, cât și pe bază de prescripție medicală. Pentru o reacție severă, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă poate cere să luați pastile de corticosteroizi cu prescripție medicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel