Cum să ai grijă de oasele tale odată cu înaintarea în vârstă. De ce este importantă sănătatea osoasă

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
sanatatea osoasa Foto: Freepik @lublubachka
sanatatea osoasa Foto: Freepik @lublubachka

Află cum poți proteja și întări oasele tale printr-o dietă echilibrată și un stil de viață activ.

Oasele sunt esențiale pentru structura organismului, pentru protecție, pentru ancorarea mușchilor și pentru stocarea calciului. Construirea unor oase puternice în timpul copilăriei și adolescenței este esențială, dar și vârsta adultă poate proteja sănătatea oaselor.

Mineralele sunt încorporate în oase în timpul copilăriei, adolescenței și la începutul vârstei adulte, atingând masa osoasă maximă la 30 de ani. Dacă nu se creează suficientă masă osoasă sau dacă are loc o pierdere osoasă mai târziu în viață, oasele fragile se pot rupe ușor.

Alimentația și obiceiurile legate de stilul de viață pot ajuta la construirea unor oase puternice și la menținerea lor pe măsură ce îmbătrânești.

Citește și: Ce se întâmplă în corp după ce mănânci zahăr. Lygia Alexandrescu: Indiferent de starea de sănătate, zahărul este un dăunător

De ce este importantă sănătatea osoasă pe măsură ce îmbatrânim

Oasele se schimbă continuu, iar osul nou se formează mai repede decât osul vechi se descompune. Majoritatea oamenilor ating masa osoasă maximă în jurul vârstei de 30 de ani, iar după aceea, remodelarea osoasă continuă, dar se pierde ceva mai multă masă osoasă.

Probabilitatea de a dezvolta osteoporoză, o afecțiune care provoacă oase slabe și fragile, depinde de cantitatea de masă osoasă obținută până la vârsta de 30 de ani și de rapiditatea cu care aceasta se pierde. O masă osoasă mai mare indică o rezervă mai mare de țesut osos și un risc mai mic de osteoporoză pe măsură ce îmbătrânești, conform Mayo Clinic.

Factori care influențează sănătatea osoasă

Sănătatea osoasă poate fi influențată de diverși factori, inclusiv dieta, activitatea fizică, consumul de tutun și alcool, sexul, mărimea, vârsta, istoricul familial, nivelurile hormonale, tulburările alimentare și anumite medicamente.

O dietă săracă în calciu poate duce la scăderea densității osoase, la pierderea timpurie a oaselor și la un risc crescut de fracturi. Persoanele inactive din punct de vedere fizic au un risc mai mare de osteoporoză.

Femeile au mai puțin țesut osos decât bărbații, iar cele cu un indice de masă corporală extrem de mic prezintă un risc mai mare. Vârsta joacă, de asemenea, un rol, deoarece oasele devin mai subțiri și mai slabe pe măsură ce îmbătrânim. Istoricul familial contribuie, de asemenea, la risc.

Nivelurile hormonale pot provoca, de asemenea, pierderea de masă osoasă, femeile înregistrând o pierdere osoasă crescută la menopauză, iar bărbații se confruntă cu niveluri scăzute de testosteron.

Tulburările și afecțiunile alimentare, cum ar fi restricțiile alimentare severe și subponderabilitatea, pot slăbi oasele atât la bărbați, cât și la femei. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor ccare conțin corticosteroizi, inhibitori de aromatază, inhibitorii recaptării serotoninei, metotrexat, medicamente anticonvulsivante și inhibitorii pompei de protoni poate crește, de asemenea, riscul de osteoporoză.

Vezi și: Primele semne ale deficienței de vitamina A. Importanța vitaminei A în sănătatea ochilor și a sistemului imunitar

Cum ai grijă de oasele tale

Pentru a preveni sau încetini pierderea osoasă, urmează acești pași simpli:

1. Încorporaează calciu în dieta ta, doza zilnică recomandată (RDA) fiind de 1.000 mg pe zi pentru adulții cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani și pentru bărbații cu vârste cuprinse între 51 și 70 de ani.

Surse bune de calciu includ produsele lactate, migdalele, broccoli, varza kale, somonul cu oase din conservă, sardinele și produsele din soia, cum ar fi tofu. Dacă întâmpini dificultăți în a obține suficient calciu, consultă-ți medicul în legătură cu suplimentele alimentare.

2. Fii atent la vitamina D, care este esențială pentru absorbția calciului. Doza zilnică este de 600 UI pe zi pentru adulții cu vârste cuprinse între 19 și 70 de ani, crescând la 800 UI pentru adulții cu vârsta de 71 de ani și peste.

Surse bune de vitamina D includ peștele gras, ciupercile, ouăle și alimentele îmbogățite. Lumina soarelui contribuie, de asemenea, la producția de vitamina D.

3. Încorporează activitatea fizică în rutina zilnică, cum ar fi mersul pe jos, joggingul și urcatul scărilor. Ciclismul sau înotul sunt sporturi foarte bune deoarece au un impact redus asupra articulațiilor, spre deosebire de alergat.

4. Evită consumul excesiv de substanțe dăunătoare, cum ar fi fumatul, consumul de mai mult de o băutură alcoolică pe zi pentru femei și de două băuturi alcoolice pe zi pentru bărbați. Construiește obiceiuri sănătoase care nu îți vor afecta sănătatea osoasă pe măsură ce îmbătrânești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel