Cum să ai o piele catifelată. Alimentul de 2 lei care luminează și hidratează tenul. O sursă importantă de Vitamina C

Monika Baciu |
Data publicării:
piele ceapa - FOTO: Freepik@prostock-studio
piele ceapa - FOTO: Freepik@prostock-studio

Cum să ai o piele catifelată, iar tenul să fie radiant. Alimentul care costă mai puțin de doi lei face minuni.

Cum să ai o piele catifelată. Când te gândești la ingredientele de îngrijire a pielii, ceapa și sucul de ceapă s-ar putea să nu fie primele lucruri care îți vin în minte.

Fugim de ceapă din cauza mirosului pregnant. Dar leguma este de fapt o sursă surprinzător de bogată de acizi și compuși prietenoși cu pielea. Lacrima infamă a cepei ar putea ajuta chiar să-ți înmoaie pielea dacă o aplici corect și să o facă mai catifelată. 

Dacă doriți să vă reîmprospătați rutina de îngrijire a pielii cu mai multe ingrediente naturale, ar putea merita să vă uitați la ce are de oferit ceapa. 

Ceapa, ce conține

Ceapa face parte din familia plantelor Allium. Această familie de plante include, de asemenea, usturoi, ceapă, praz și arpagic. Bulbul de ceapă, care crește la baza plantei, este partea care este de obicei recoltată și folosită pentru gătit. Ceapa roșie, galbenă și albă au proprietăți botanice similare.

Ceapa a fost folosită de multe culturi ca ingredient esențial de gătit. Acest lucru s-ar putea datora parțial faptului că ceapa pare să lupte împotriva microbilor și paraziților din sistemul digestiv, potrivit unui studiu publicat în anul 2018.

Ceapa este, de asemenea, bogată în antioxidanți, în special în straturile lor exterioare. Mulți oameni mănâncă ceapă pentru proprietățile ei prebiotice, care pot ușura digestia și pot promova un microbiom sănătos în colon. Ceapa are o componentă de sulf, precum și substanțe nutritive precum seleniul și vitamina C, potrivit unei cercetări din 2015.

Toate aceste proprietăți arată că ceapa are beneficii asupra organismului. Tot datorită acestor proprietăți unele persoane folosesc ceapa ca tratament cosmetic.

Ceapa, tratament cosmetic

Ceapa poate reduce inflamația și ajută la cicatrizarea mai ușoară a rănilor. Ceapa conține cantități mari de antioxidanți. Aceștia sunt compuși care ajută la combaterea inflamației prin apărarea împotriva radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt compuși care circulă în organism și pot provoca leziuni celulare, ceea ce duce la ridare și alte semne timpurii ale îmbătrânirii. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, astfel încât să nu poată provoca daune.

Unul dintre cei mai cunoscuți antioxidanți din extractul de ceapă este quercetina. Acest compus ajută la combaterea inflamației și induce vindecarea.

Această proprietate face extractul de ceapă să fie unul popular în preparate topice utilizate pentru a trata cicatricile. Un studiu din 2017 realizat pe șoareci a susținut teoria conform căreia quercetina poate ajuta corpul să creeze o piele sănătoasă, deoarece se vindecă de o leziune, spre deosebire de o cicatrice cheloidă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a vedea dacă există același efect și asupra oamenilor. 

Un studiu diferit din 2018 a comparat aplicarea topică a gelului cu extract de ceapă cu gel siliconic, un alt tratament popular pentru cicatrici. După aplicarea fiecărui gel timp de 12 săptămâni, cercetătorii au descoperit că ambele au fost la fel de eficiente în tratarea cicatricilor postchirurgicale, potrivit Healthline.

Vezi și: 

Ceapa poate ucide bacteriile de pe suprafața pielii

Extractele de ceapa s-au dovedit a inactiva cele mai multe forme de bacterii, potrivit unei reviziuri din 2016. Această proprietate vă poate ajuta pielea, deoarece bacteriile pot crește inflamația pe suprafața pielii. 

Ceapa te poate ajuta să tratezi acneea

În plus, față de proprietățile menționate mai sus, ceapa conține, de asemenea, un acid sulfuric natural. Sulful diluat poate fi utilizat pentru a trata unele tipuri de acnee.

Ceapa conține, de asemenea, vitamina C. Vitamina C este cunoscută pentru a crește viteza de rotație a celulelor, ceea ce poate ajuta la scăderea erupțiilor, la diminuarea roșeaței și la strălucirea pielii. Nu s-au realizat studii specifice în acest sens, pentru a vedea dacă extractul de vitamina C din ceapă are efecte asupra pielii.

Care este cel mai bun mod de a folosi ceapa pe piele

Când vine vorba de utilizarea cepei pe piele, soiurile roșii, galbene și albe par a fi eficiente în tratarea problemelor de îngrijire a pielii. Dacă te intereseazp cel mai mare beneficiu antioxidant, folosețte inelele exterioare ale cepei în locul celor interioare.

Iată câteva idei pentru a încerca ceapa pentru pielea ta:

Tăiați o bucată mică de ceapă și răzuiți-o ușor.

Cu degetele curate, aplicați ceapa rasă în zona afectată.

Asigurați-vă că vă spălați pe mâini după aceea cu săpun pentru a scăpa de orice miros persistent de ceapă.

Vezi și: Bolile hepatice, silențioase și cu evoluție nefavorabilă. Gabriela Șmira: Pacientul nu știe că are ficat steatozic sau o boală hepatică avansată

Extract de ceapă pentru tratarea cicatricilor

S-ar putea dori, de asemenea, să încercați extractul de ceapă pentru a trata cicatricile. Combinarea extractului de ceapă cu gelul de aloe vera ar putea stimula rezultatele, deoarece aloe vera are un palmares dovedit pentru tratarea leziunilor și cicatricilor pielii.

De ce aveți nevoie

Combină aproximativ o linguriță de suc de ceapă proaspăt stors cu o lingură de aloe vera pură.

Aplicați gelul pe cicatrice.

Lăsați timp de aproximativ 10 minute, apoi clătiți și hidratați zona.

Mască de ceapă pentru hidratarea și strălucirea pielii

Luptătorii împotriva inflamației din ceapă vă pot ajuta să vă hidratați pielea. Este mai probabil să vedeți rezultate atunci când combinați ingrediente antiinflamatoare dovedite de îngrijire a pielii, cum ar fi mierea și fulgii de ovăz.

Gătiți fulgi de ovăz  lent timp de 20 de minute, apoi lăsați-l să se răcească.

Între timp, într-un blender, amestecați o ceapă medie decojită până când are o consistență asemănătoare pastei.

Se amestecă pasta de ceapă cu fulgi de ovăz și 1 lingură (sau mai puțin) miere.

Aplicați masca de ceapă-fulgi de ovăz pe față și clătiți-vă după 10 minute.

Vezi și: Variocelul, afecțiunea specifică bărbaților. Arată ca o ”pungă de viermi”. Cât de gravă este și care sunt consecințele

Posibilele efecte secundare ale utilizării cepei pe piele

Nu există o mulțime de efecte secundare raportate de a folosi ceapa pe piele. Grupul de lucru pentru mediu nu raportează nicio dovadă de alergii sau imunotoxicitate din utilizarea extractelor de bulb de ceapă.

Cu toate acestea, este posibil ca, dacă aveți o alergie la ceapă atunci când le mâncați, este posibil să fiți sensibil la efectele cepei atunci când o aplicai pe piele. 

Există o mulțime de motive să creadă că ceapa ar putea oferi unele beneficii de îngrijire a pielii. Au o componentă acidă, sunt antioxidante și antibacteriene și conțin vitamina C.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel