Bolile hepatice, silențioase și cu evoluție nefavorabilă. Gabriela Șmira: Pacientul nu știe că are ficat steatozic sau o boală hepatică avansată

Monika Baciu |
Data publicării:
bolile hepatice - FOTO: Freepik
bolile hepatice - FOTO: Freepik

Bolile hepatice pot fi moștenite. Problemele hepatice pot fi, de asemenea, cauzate de o varietate de factori care deteriorează ficatul, cum ar fi virușii, consumul de alcool și obezitatea. Pacientul poate ajunge chiar în stadii avansate de boală fără a prezenta simptome.

Bolile hepatice nu provoacă întotdeauna semne și simptome vizibile. În cazul în care apar semne și simptome ale bolii hepatice, acestea pot include:

- Piele și ochi care par gălbui (icter)

- Dureri abdominale și umflături

- Umflături la nivelul picioarelor și gleznelor

- Mâncărimi ale pielii

- Urină de culoare închisă

- Culoarea palidă a scaunului

- Oboseală cronică

- Greață sau vărsături

- Pierderea poftei de mâncare

- Tendința de a se învineți ușor, notează Mayo Clinic.

Ficatul este un organ de mărimea unei mingi de fotbal. Acesta se află chiar sub cutia toracică, în partea dreaptă a abdomenului. Ficatul este esențial pentru a digera alimentele și pentru a vă elibera organismul de substanțele toxice.

În timp, afecțiunile care deteriorează ficatul pot duce la cicatrizare (ciroză), ceea ce poate duce la insuficiență hepatică, o afecțiune care pune viața în pericol. Dar un tratament precoce poate da ficatului timp să se vindece.

Vezi și: Variocelul, afecțiunea specifică bărbaților. Arată ca o ”pungă de viermi”. Cât de gravă este și care sunt consecințele

Bolile hepatice, la ce să fii atent

Dr. Gabriela Șmira, medic primar gastroenterologie, a explicat de ce sunt destul de severe bolile hepatice. 

”Ficatul este un organ cheie, supranumit laboratorul organismului și prezintă o serie de afecțiuni cronice, începând cu hepatitele cronice virale B și C, apoi boala alcoolică produsă de consumul excesiv de alcool și cea mai frecventă afectare hepatică a zilelor noastre la nivel mondial este boala hepatică non-alcoolică. 

Această afecțiune apare cam la 17-46% din totalul adulților de pe mapamond. Poate apărea la orice vârstă, chiar și la copii. Pacienții cu boli hepatice sunt o categorie specială pentru că aceste afecțiuni sunt indolore, adică nu produc simptome. Pacientul nu știe că are un ficat steatozic sau cu o formă moderată către avansată de boală hepatică.

Trebuie să vină la medic. Primul medic pe care îl văd acești pacienți este medicul de familie. Ulterior, acesta îi îndrumă către medicul specialist gastroenterolog, hepatolog. 

Vezi și: Urolitiaza, pietrele la rinichi, afecțiunea fără o cauză exactă. Ce impact au apa, sarea și zahărul asupra rinichilor

În momentul în care pacientul vine la medicul hepatolog, gastroenterolog acesta pune diagnosticul de precizie printr-o serie de analize de laborator, asociate cu un examen ecografic abdominal.

Prin fibroscan putem înlocui cu succes biopsia hepatică, care reprezintă standardul de aur pentru diagnosticul bolilor hepatice atunci când fibroscanul sau celelalte teste non-invazive nu au făcut acest lucru. 

Orice om trebuie să se prezinte anual, măcar o dată pe an la medicul de familie până la vârsta de 50 de ani. După 50 de ani, trebuie să se prezinte de două ori pe an. 

Ulterior, dacă acesta prezintă un semnal de alarmă, pacientul va fi reperat către medicul specialist care îl va monitoriza pentru a fi evaluat biologic cât și prin ecografie” a explicat dr. Gabriela Șmira, medic primar gastroenterolog, la Digi24.

Bolile hepatice, cauze

Bolile hepatice au multe cauze. Paraziții și virusurile pot infecta ficatul, provocând o inflamație care reduce funcția hepatică. Virusurile care cauzează afectarea ficatului pot fi răspândiți prin sânge sau spermă, prin alimente sau apă contaminate sau prin contactul apropiat cu o persoană infectată. În acest caz este vorba de hepatite.

Bolile în care sistemul imunitar atacă anumite părți ale corpului (autoimune) pot afecta ficatul. Exemple de boli hepatice autoimune includ:

- Hepatita autoimună

- Colangita biliară primară

- Colangita sclerozantă primară

Vezi și: Ulcerul gastric, boala cauzată de infecția cu H-pylori sau medicamente. Complicații grave: gaură în stomac sau cancer

Genetică

O genă anormală moștenită de la unul sau ambii părinți poate provoca acumularea de diverse substanțe în ficat, ceea ce duce la afectarea ficatului. Bolile genetice ale ficatului includ:

- Hemocromatoza

- Boala Wilson

- Deficiența de alfa-1 antitripsină

Cancer și alte creșteri

- Cancer de ficat

- Cancerul căilor biliare

- Adenom hepatic, mai notează Mayo Clinic.

Alte cauze

- Abuzul cronic de alcool

- Acumularea de grăsime în ficat (boala ficatului gras non-alcoolic)

- Anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală

- Anumiți compuși din plante medicinale

Complicațiile bolii hepatice variază în funcție de cauza problemelor hepatice. Boala hepatică netratată poate evolua spre insuficiență hepatică, o afecțiune care pune viața în pericol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel