Cum să dormi dacă te doare șoldul. De la disconfort la un somn odihnitor. Poziția ideală de somn pentru femeile însărcinate

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
durere sold Foto: Freepik @hryshchyshen
durere sold Foto: Freepik @hryshchyshen

Află mai multe despre cum durerea de șold îți afectează calitatea somnului și ce poți să faci în privința ei.

În timp ce somnul este menit să fie forma supremă de odihnă, uneori este orice altceva decât confortabil. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru persoanele care au un disconfort persistent la nivelul șoldurilor sau al spatelui. Persoanele de diferite vârste ar putea avea disconfort la nivelul șoldurilor.

O analiză a literaturii din 2023, afirmă că între 30% și 40% dintre persoanele care fac sport au disconfort persistent la șold. Pentru aproximativ 12% până la 15% dintre persoanele în vârstă, același lucru este valabil. Ai putea să accentuezi involuntar disconfortul de șold dacă dormi într-un anumit mod.

Există mai multe cauze pentru disconfortul de șold care se manifestă noaptea. Osteoartrita este unul dintre acești factori, potrivit experților de la Arthritis Foundation. Disconfortul de șold în timpul somnului ar putea fi resimțit și de cineva cu bursită.

În mod similar, tendinopatia gluteală poate fi cauzată de implicarea în mișcări repetitive, provocând deteriorarea tendoanelor de legătură dintre fese și șolduri.

Cu toate acestea, mai degrabă decât să fie o problemă medicală, disconfortul la nivelul șoldurilor poate fi ocazional provocat de o saltea sau de o postură de somn incomodă.

Vezi și: Aspectele benefice ale stresului. Care sunt avantajele unui răspuns pozitiv atunci când ești sub presiune

Dormi pe spate și folosește pernele în avantajul tău

Cea mai bună opțiune va fi să dormi pe spate dacă ai un disconfort persistent la șold. Procedând astfel, spre deosebire de dormitul pe o parte, evită să aplici presiune directă pe partea laterală a șoldului. În plus, pune o pernă sub genunchi. Experții de la Thompson Chiropractic & Wellness afirmă că, procedând astfel, tensiunea din partea inferioară a spatelui, a feselor și din fața șoldurilor va fi redusă și mai mult.

Încearcă să dormi pe partea care nu te doare, totuși, dacă obișnuiești să dormi pe o parte și doar un singur șold te deranjează. În plus, așează o pernă între glezne și alta între genunchi pentru a împiedica piciorul de sus să cadă în față și peste cel de jos. Disconfortul la nivelul șoldurilor va fi diminuat ca urmare a faptului că țesuturile moi ale corpului vor fi mai puțin solicitate și coapsele tale vor fi aliniate corespunzător. Pentru a spori nivelul de confort, pune o pătură moale sub șold pentru a oferi un pic mai multă amortizare.

Dacă este posibil, evită pe cât posibil să dormi pe burtă. Tech Times susține că dormitul pe burtă este o modalitate sigură pentru oricine are disconfort la șold de a avea o noapte agitată. Partea din față a șoldurilor și partea inferioară a spatelui sunt supuse unei mari tensiuni dacă petreci atât de mult timp pe burtă peste noapte. Acest lucru poate provoca sau agrava disconfortul de șold prin destabilizarea alinierii naturale a coloanei noastre vertebrale, potrivit HealthDigest.

Foto: Freepik

Cea mai bună poziție de somn pentru durerile de șold legate de sarcină

Într-o cercetare din 2018, peste 32% dintre cele 184 de femei care au născut au declarat că au avut disconfort la șold, cel mai adesea în al treilea trimestru de sarcină. Regula de dormit pe spate nu se aplică în aceste situații, deoarece, așa cum a subliniat Thompson Chiropractic & Wellness, această postură poate provoca, în schimb, disconfort la nivelul șoldurilor și poate prezenta pericole pentru copilul nenăscut din cauza circulației deficitare.

În schimb, dormitul pe partea stângă, care crește circulația în direcția opusă, este poziția ideală de somn pentru femeile însărcinate pentru a minimiza disconfortul la nivelul șoldurilor. În plus, menținerea pelvisului corect poziționat și a șoldurilor susținute prin introducerea unei perne între genunchi poate oferi odihna atât de necesară pentru articulațiile șoldurilor noastre.

Vezi și: Care sunt motivele pentru care îți simți sânii umflați. Cum trebuie să îți autoexaminezi sânii dacă ești la menopauză

Câteva terapii la domiciliu pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului în timpul nopții impilcă utilizarea unei comprese calde sau reci, masajul regiunii sau o baie încălzită. Mișcarea în timpul zilei ar putea, de asemenea, să te ajute să adormi. Ameliorarea peste noapte a durerii de șold poate fi obținută prin întinderi, plimbări, înot și o scădere a timpului petrecut pe scaun. Cu toate acestea, nu ezita să te adresezi medicului dacă disconfortul sau umflarea nu se ameliorează și continuă să te împiedice să adormi.

În concluzie, înțelegerea și abordarea cauzelor profunde ale durerii de șold poate îmbunătăți semnificativ calitatea somnului și starea generală a unei persoane. Fie că disconfortul provine din afecțiuni specifice de sănătate, cum ar fi osteoartrita sau bursita, sau pur și simplu din cauza unor obiceiuri proaste de somn, adoptarea unei poziții corecte de dormit poate face o lume de diferență.

Dincolo de ajustarea pozițiilor de somn, încorporarea remediilor la domiciliu și menținerea unui stil de viață activ pot atenua și mai mult disconfortul nocturn. Prin prioritizarea alinierii și confortului adecvat, persoanele își pot transforma rutina nocturnă într-o experiență de întinerire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel