Cum să îți sufli nasul în mod corect. Ce poți să pățești dacă te forțezi. Cantitatea uimitoare de mucus produsă într-o zi

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum sa iti sufli nasul in mod corect - FOTO: Freepik@eddows-animator
cum sa iti sufli nasul in mod corect - FOTO: Freepik@eddows-animator

Cum să îți sufli nasul în mod corect. Riști probleme grave dacă te forțezi.

Cum să îți sufli nasul în mod corect. Poate crezi că ai învățat cum să-ți sufli nasul cu mult timp în urmă, când ai învățat abilitățile vitale de a te lega la șireturi și, știi tu, de a merge în linie dreaptă - dar te înșeli. Specialiștii ORL  doresc să vă uitați din nou la modul în care expulzați mucusul.

“Principalul lucru pe care îl puteți face “greșit” este să vă suflați nasul într-un mod forțat, ceea ce poate înrăutăți simptomele și poate fi periculos pentru a “pocni” sau a vă răni urechile”, spune Shawn Nasseri, MD, un ORL din Beverly Hills, potrivit Well and Good.

Dacă vă suflați nasul prea puternic, vă poate provoca de fapt ruperea vaselor de sânge din nas, vă poate da dureri de cap sau poate cauza o infecție a urechii, spune Dr. Nasseri.

“De exemplu, poate forța aerul să fie trimis din nas în urechea medie, provocând mai multe daune. Acest lucru creează riscul potențial pentru o infecție a sinusurilor prin forțarea bacteriilor și a mucusului nazal înapoi în sinusuri”, adaugă el.

Vezi și: Cât timp sunt bune ouăle fierte. Care sunt principalele semne că acestea nu mai pot fi consumate. În ce loc al frigiderului trebuie să le păstrezi

Cum îți poți înrăutăți simptomele

Roy Casiano, MD, rinolog la Miami University Health Systems, spune că, pe lângă faptul că suflăm prea tare, mulți dintre noi fac greșeala de a bloca de fapt căile respiratorii ale nasului atunci când suflăm într-o batistă.

“Nu vreți să vă strângeți complet nasul atunci când suflați, pentru că dacă vă strângeți nasul și suflați împotriva acestei rezistențe, atunci este posibil să suflați aerul nu prin nas, ci într-o altă direcție. Acesta ar putea ajunge în sinusuri, provocând durere, sau în ureche, provocând simptome la nivelul urechii”, spune Dr. Casiano.

Așadar, atunci când țineți batista în dreptul nărilor, asigurați-vă că va strângeți fiecare nară pe rând, ajutând astfel la eliberarea mucusului din căile nazale.

Vezi și: Datele pacienților, parte într-o bază de date europeană. Zaharescu: Trecere către Next Level. Ajută pacienții să preia controlul asupra datelor lor medicale.

Ghid de suflat nasul, pas cu pas

Acum, că am analizat ce nu trebuie să facem, să revenim la elementele de bază. Dr. Nasseri are un ghid pas cu pas pentru a-ți sufla nasul, astfel încât să nu te mai gândești la ce să faci data viitoare când alergiile sezoniere te vor face să îți curgă nasul.

Cum să-ți sufli nasul corect în 3 pași simpli

Așezați un deget pe o nară.

Inspiră puțin și suflă ușor, pe rând, o parte pe rând, în șervețel.

“Acest lucru ajută la controlul cantității de presiune suflată în cavitatea nazală”, explică Dr. Nasseri.

După ce v-ați suflat nasul, aruncați șervețelul și spălați-vă pe mâini ca la carte.

Vezi și: Medicamentele, urmărite prin sisteme informatice. De ce este important acest lucru. Zaharescu: Prevenim crizele de medicamente. Contribuie la creșterea siguranței pacientului

Complicații

Dacă vă suflați nasul prea tare, puteți trimite o presiune suficientă în tuburile care leagă urechile de partea din spate a nasului și să vă rupeți timpanul, dar ar trebui să suflați destul de tare pentru a face acest lucru. Principalul lucru cu suflarea prea energică a nasului este că poate provoca sângerare - o presiune prea mare poate provoca spargerea vaselor de sânge - dar de obicei nu este niciodată dramatic. Este posibil să observați doar niște pete de sânge.

Vă puteți sufla ambele nări în același timp, dar este posibil să aveți o deviație a despărțitoarei liniei mediane - septul - ceea ce poate îngreuna acest lucru. S-ar putea să vă fie mai ușor să faceți una, apoi cealaltă.

Suflarea nasului este în principal pentru confort - majoritatea oamenilor o fac pentru că au senzația de exces de mucus în nas. Cu toții producem o jumătate de litru și jumătate de mucus în fiecare zi, pe care îl înghițim fără să ne dăm seama. De cele mai multe ori, vă suflați nasul pentru că aveți un exces de producție de mucus - aveți o răceală, o alergie nazală, febra fânului sau o altă afecțiune. Dacă lucrați într-un mediu poluat, suflarea nasului este o modalitate de a elimina mucusul care a colectat resturi și poluanți din atmosferă, notează The Guardian.

Dușul nazal cu o soluție salină este o tehnică pe care medicii o recomandă pacienților cu diverse afecțiuni nazale, cum ar fi alergiile și persoanele cu rinosinuzită (inflamație nazală), fiind o modalitate suplimentară de a elimina excesul de mucus. Puteți obține un kit de la farmacist sau de la supermarket.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel