Cât timp sunt bune ouăle fierte. Care sunt principalele semne că acestea nu mai pot fi consumate. În ce loc al frigiderului trebuie să le păstrezi

Monika Baciu |
Data publicării:
cat timp sunt bune ouale fierte - FOTO: Freepik@stockking
cat timp sunt bune ouale fierte - FOTO: Freepik@stockking

Cât timp sunt bune ouăle fierte. Contează cum și unde le depozitezi.

Cât timp sunt bune ouăle fierte. Ouăle fierte tari sunt foarte nutritive și sunt excelente pentru a le avea la îndemână ca o gustare sănătoasă sau pentru a le folosi ca parte a unei mese echilibrate.

Cu toate acestea, poate surprinzător, au un termen de valabilitate mai scurt decât ouăle proaspete. Dacă sunt manipulate și depozitate corespunzător, ouăle fierte tari rămân proaspete timp de aproximativ o săptămână.

Ouăle fierte tari trebuie păstrate pe un raft interior al frigiderului și răcite în termen de 2 ore de la preparare. Pentru cea mai bună calitate, depozitați-le fără coajă și în interiorul unei cutii de ouă sau al unui recipient ermetic, potrivit Healthline.

În acest fel, puteți profita de numeroasele beneficii pe care le oferă acest aliment nutritiv.

Vezi și: Datele pacienților, parte într-o bază de date europeană. Zaharescu: Trecere către Next Level. Ajută pacienții să preia controlul asupra datelor lor medicale.

Cum se păstrează corect ouăle fierte

În timpul fierberii, stratul protector care acoperă coaja este îndepărtat, ceea ce face ouăle mai sensibile la aer și la microorganisme dăunătoare. Prin urmare, refrigerarea este imperativă atunci când vine vorba de a preveni contaminarea sau deteriorarea ouălor fierte tari.

Păstrarea lor în frigider ajută la încetinirea creșterii bacteriilor, deoarece bacteriile potențial periculoase se dezvoltă mai lent la temperaturi sub 4°C. Evitați să păstrați ouăle gătite la temperatura camerei pentru mult timp și păstrați-le la frigider în termen de 2 ore de la gătire.

De asemenea, cel mai bine este să le păstrați în cutie sau într-un recipient etanș. Păstrați-le pe un raft interior și nu în ușă, deoarece deschiderea și închiderea frecventă a frigiderului poate face ca temperaturile din acest loc să fluctueze.

Inițial, este posibil să observați un miros gazos în frigider atunci când depozitați ouă fierte tari. Acesta este cauzat de hidrogenul sulfurat care se formează atunci când ouăle sunt fierte.

Cu toate acestea, acest lucru este normal și inofensiv, iar mirosul se dizolvă, de obicei, în câteva ore. În cele din urmă, nu este recomandat să congelați ouăle fierte tari, deoarece atât albușul, cât și gălbenușul devin tari și apoase, ceea ce le face mai puțin plăcute de mâncat.

Vezi și: Medicamentele, urmărite prin sisteme informatice. De ce este important acest lucru. Zaharescu: Prevenim crizele de medicamente. Contribuie la creșterea siguranței pacientului

Ouăle fierte tari decojite

Pentru cea mai bună calitate, cel mai bine este să așteptați să decojiți ouăle fierte tari până când sunteți gata să le mâncați sau să le folosiți într-o rețetă.

Dacă ouăle au fost deja decojite, este recomandat să le păstrați într-un recipient etanș, împreună cu un prosop de hârtie umed, pentru a preveni uscarea lor.

La fel ca și ouăle fierte tari nedecojite, cele decojite nu trebuie lăsate la temperatura camerei și trebuie refrigerate cât mai repede posibil.

Cât timp pot rezista ouăle fierte tari înainte de a se strica?

Atunci când sunt păstrate în mod corespunzător, ouăle fierte tari - decojite sau nu - pot fi păstrate în siguranță în frigider timp de aproximativ o săptămână, potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite.

Vezi și: Telemedicina, sănătate la un click distanță. Geantă: Sună SF. Multe zone rurale nu au medici, dar au acoperire 4G. Trebuie să acționăm prioritar

Cum să îți dai seama dacă ouăle fierte nu mai sunt bune de consumat

Dacă nu sunteți sigur de cât timp au fost păstrate ouăle tari, verificați mai întâi dacă coaja are un aspect vâscos sau calcaros. Dacă este prezentă, aruncați oul pentru a fi în siguranță.

Este important să nu mâncați ouăle după ce au trecut de prima tinerețe, deoarece acest lucru vă poate expune riscului de îmbolnăvire prin toxiinfecție alimentară cu simptome precum diaree, greață și vărsături.

Un ou fiert tare stricat poate avea un miros distinctiv, neplăcut. Dacă oul are încă coaja pe el, este posibil să fie nevoie să îl spargeți pentru a evalua mirosul.

Mulți oameni se alarmează dacă gălbenușul unui ou fiert tare are o culoare verzuie-cenușie. Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat că oul s-a stricat.

Culoarea gălbenușului variază în funcție de timpul și temperatura de gătire. Atunci când ouăle sunt fierte mult timp, gălbenușul devine mai palid și, în cele din urmă, capătă o culoare gri-verzuie.

Această culoare apare atunci când gătiți oul prea mult, deoarece acest lucru face ca fierul din gălbenuș să reacționeze cu hidrogenul sulfurat din albuș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel