Cum să scap de frica de dentist. Medic: Nu mai sunt tehnicile din trecut

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum sa scap de frica. FOTO: Freepik @showtimeag
cum sa scap de frica. FOTO: Freepik @showtimeag

Cum să scăpăm de frica de dentist și de ce este important să îi ducem pe cei mici la medic, chiar dacă nu au probleme dentare.

Frica de doctor, în general, sau de dentist în special poate fi dăunătoare stării de sănătate, căci orice întârziere la medic poate agrava o problemă existentă, cu un impact major în timp.

Dr. Ruxandra Cîlțea, medic stomatolog, a explicat la Antena 3 cum se poate trece peste această frică, dar și care sunt complicațiile la care ne expunem dacă nu trecem din timp pragul cabinetului stomatologic.

”Frica de dentist este o teamă extrem de răspândită, este o discuție foarte complexă și are foarte multe cauze. Cred eu că cea mai frecventă și populară este faptul că oamenii au trecut prin experiențe neplăcute la dentist. Întotdeauna la bază stă frica de durere, frica de răspunsuri pe care nu ni le dorim, cu toții am vrea să aflăm că suntem sănătoși, că nu sunt probleme și că totul merge bine. Aici intră în contradicție cu evitarea vizitei la medic, pentru că orice problemă am avea, de orice natură medicală, o problemă găsită la timp este o problemă mai simplă”, a declarat dr. Ruxandra Cîlțea la Sfat de Sănătate de la Antena 3.

”Chimia” dintre pacient și medic

Pe baza experiențelor neplăcute, mulți români ajung să schimbe un număr mare de medici stomatologi, dr. Cîlțea subliniind că în ultima vreme acest lucru începe să se stabilizeze, să se creeze o ”chimie” între medic și pacient, iar cei mici să fie aduși preventiv la dentist.

”Din ce în ce mai mulți oameni înțeleg că este bine să își aducă și copiii foarte devreme, chiar dacă nu au probleme, tocmai pentru a-i familiariza cu ideea de a veni la dentist, de a face controale periodice, regulate și de a le forma, în minte, ideea că Am venit la medic, a fost totul bine, nu s-a întâmplat nimic. Ca atare continui să vin”, a mai spus stomatologul, care a explicat și care sunt soluțiile pentru a trece de această frică.

”Cred că în primul rând ar trebui să înțelegem că medicina evoluează de la o zi la alta, pot să zic în siguranță că de la o zi la alta ceva se schimbă și se schimbă în bine. Nu mai sunt tehnicile din trecut.

De asemenea, este foarte importantă relația medic-pacient, chimia dintre pacient și medic, cât și implicarea medicului de a sta de vorbă cu pacientul, de a-i explica foarte mult. La noi foarte mulți medici constată, se apucă de lucru, pacientul vede instrumentarul, tot felul de ustensile, se sperie din start.

Dacă ne luăm puțin din timp, să explicăm pas cu pas, fiecare etapă, ce urmează să se întâmple, ce urmează să simți, ce urmează să fac eu ca medic, de ce este important și ce se întâmplă dacă nu le fac, lucrurile întotdeauna merg mai ușor”, a mai spus stomatologul.

Avantajele pe care le oferă tehnica avansată

Medicul a mai spus că în vremurile actuale nu se mai pune problema ca în timpul tratamentului stomatologic activitatea cotidiană să aibă de suferit, fiind o multitudine de tehnici care să acopere ”găurile”, astfel încât pacientul să nu aibă de suferit, nici estetic, nici din punctul de vedere al alimentație pe această perioadă. ”Ești în tratament stomatologic, nu mai ieși două săptămâni din casă. Așa ceva nu mai trebuie să existe”, spune cu privire la acest aspect, adăugând că acestea erau posibilitățile din trecut.

”Nu existau materialele care sunt astăzi și care ne dau posibilitatea să facem o lucrare pe loc, lucrări provizorii, care desigur, nu arată ca rezultatul final, dar arată suficient de bine ca persoana să poată funcționa, să meargă la serviciu, să iasă în lume, să mănânce, să zâmbească”, a mai spus medicul.

Vezi și: Care este porția corectă de brânzeturi. Bilic: Plăcerea poate să ne coste silueta

Cum să ne îngrijim dinții

”Este un gest atât de simplu care face atât de mult. Indiferent că sunt dinții naturali, implanturi sau fațete, tot ce trebuie să facem este igiena, adică spălatul pe dinți. Eu recomand ca mijloc auxiliar de igienizare irigatorul bucal, care este practic un duș în miniatură, pentru că apa pătrunde peste tot. Da, spălatul pe dinți de două ori pe zi, nici mai puțin, nici mai mult. Pentru că nimic în exces nu e bun”, a spus medicul.

Cât privește alimentația, medicul a subliniat că aceasta contribuie la starea de sănătate a întregului organism, dar și a dinților. ”Consumul de brânzeturi este extraordinar de indicat, este un motiv pentru care francezii mănâncă brânzeturile la finalul mesei, Brânzeturile au acțiune puternică anticarioasă, protejează dinții de carii. Fructele fibroase, la fel, sunt mijlocul de igienizare în sine. Dacă suntem în oraș și am luat prânzul undeva, au rămas resturi alimentare, iar dacă mâncăm un măr sau un morcov o să constatăm că toată cavitatea orală se simte altfel”, a explicat medicul stomatolog. 

Legat de faptul că unele alimente produc îngălbenirea dinților, medicul susține că aceasta este o realitate, nu un mit. ”Este o realitate clară, 100%, și este normal să fie așa. Este normal să fie așa, pentru că smalțul nu este ca sticla, există microfisuri naturale, există pori, există tot felul de mici defecte la suprafață. Și atunci, toate aceste alimente extrem de pigmentate își lasă amprenta. Însă totul are rezolvare, însă soluția poate să fie mai simplă sau mai complicată în momentul la care ajungem pe scaunul dentistului”, a concluzionat medicul.

Care sunt cele mai comune probleme dentare

Printre cele mai frecvente afecțiuni dentare se numără:

- caria dentară;

- placa bacteriană și tartrul;

- pierderea unuia sa a mai multor dinți;

- abcesul dentar;

- respirația urât mirositoare;

- gingivita și problemele paradontale;

- poziția incorectă a dinților pe arcadă;

- molarii de minte;

- bruxismul;

- dinții hipersensibili.

Vezi și:  Fluoroza dentară, fluor pe dinți sau pete pe dinți, cauze, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le-ai făcut și cum poți să le faci să DISPARĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel