Care este porția corectă de brânzeturi. Bilic: Plăcerea poate să ne coste silueta

Mihaela Bilic a dezvăluit care este porția corectă de brânzeturi pentru a nu pune în pericol silueta.
Chiar dacă este încă post, nu strică să aruncăm o privire peste brânzeturile care ne vor ”invada” salatele de primăvară sau chiar de vară, dar și pe care mulți le folosesc în diete.
Nutriționistul Mihaela Bilic a făcut o scurtă revistă asupra lor pentru a veni în sprijinul găsirii ”porției corecte”.
”Nu știu ce relație aveți voi cu produsele lactate, dar dacă ar fi după mine, aș mânca pâine cu brânză toată viața fără să mă plictisesc. Ce ne facem însă că brânza îngrașă și dacă nu avem grijă la cantitate, atunci plăcerea poate să ne coste silueta.
Haideți să vorbim puțin despre porția corectă de brânză, ca să știți cum le împăcați pe amândouă”, a spus nutriționistul Mihaela Bilic pe contul său de socializare.
Ce categorii de brânză avem
”Avem o categorie de brânzeturi, numite mai degrabă produse lactate, care au sub 10% grăsime. Aici intră brânza de vaci, poate e mai tristă, dar e brânza proaspătă, cottage cheese-ul – perluțele de brânză cu smântână, urda sau varianta italienească ricotta.
Avem astfel de brânze care se pot mânca cu porția de 200 de grame, tocmai pentru că ele au 100 de calorii pe suta de grame și atunci putem consuma o porție fără stres.
Când trecem la brânzeturile adevărate, care au în medie ca substanță uscată 45% grăsime, trebuie să avem puțină grijă, că grăsimea are 9 calorii pe gram, mai este și grăsime saturată și atunci să fie împăcată toată lumea.
Porția corectă de telemea este de 100 grame pentru a ajunge la 250 de calorii.
Cașcavalul este mai gras și atunci porția corectă scade la 60-70 de grame. El are ca valoare 330 de calorii/100 grame.
Brânza de burduf este o telemea combinată cu cașcaval, din nou grasă, din nou redusă porția, la 80 de grame.
Oul de mozzarela, chiar dacă pare un caș nesărat, din contra, este un cașcaval nesărat, un ou are 330 de calorii, deci depășiți cu mult porția.
Parmezanul are în compoziția sa proteine, grăsimi, calciu, sare, gust, se mai fac și niște aminoacizi prin învechire, un deliciu, cu 400 de calorii per suta de grame. Noroc că nu mâncăm parmezanul cu sutele de grame, ci îl facem fulgi și îl punem peste aproape orice. Merge cu carne, cu legume, cu paste, fiind un condiment perfect”, a mai spus nutriționistul.
Intoleranța la LACTOZĂ, cauze și remedii. Cum se formează și De Ce
Laptele este un aliment de bază, unul dintre puținele alimente care au și proteine, și glucide, și carbohidrați, 87% apă și toate mineralele de care are nevoie corpul uman. Studiile arată că aproximativ 75% din oameni nu au dezvoltat capacitatea de a produce lactaza - enzima care digeră lactoza - și suferă astfel de o formă de intoleranță la lactoză. Această intoleranță este mai frecvent întâlnită în cazul persoanelor non-Caucaziene și se manifestă prin: dureri abdominale, balonare, diaree și flatulență.
”Intoleranța la lactoză are trei forme. Este extrem de important de știut acest lucru. Este o intoleranță genetică, persoana respectivă de naște fără o enzimă care digeră lactoza, adică fără lactază. Intoleranța primară, în care persoana respectivă se naște cu o cantitate limitată de enzime, fapt care îi permite să consume lapte o perioadă de timp, dar în timp, în special la vârsta de adult nu mai tolerează lactoza, și intoleranța secundară, când intoleranța apare din cauza unor boli care distrug lactaza”, a explicat medicul Alecse Dițoiu, la ”Vorbește lumea”, de la PRO TV. (Citește mai departe AICI)
Vezi și: Beneficiile curei de 5 PORȚII de fructe și legume. Bilic: Ne ajută să ne săturăm mai repede
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.