Care este porția corectă de brânzeturi. Bilic: Plăcerea poate să ne coste silueta

Mihaela Bilic a dezvăluit care este porția corectă de brânzeturi pentru a nu pune în pericol silueta.
Chiar dacă este încă post, nu strică să aruncăm o privire peste brânzeturile care ne vor ”invada” salatele de primăvară sau chiar de vară, dar și pe care mulți le folosesc în diete.
Nutriționistul Mihaela Bilic a făcut o scurtă revistă asupra lor pentru a veni în sprijinul găsirii ”porției corecte”.
”Nu știu ce relație aveți voi cu produsele lactate, dar dacă ar fi după mine, aș mânca pâine cu brânză toată viața fără să mă plictisesc. Ce ne facem însă că brânza îngrașă și dacă nu avem grijă la cantitate, atunci plăcerea poate să ne coste silueta.
Haideți să vorbim puțin despre porția corectă de brânză, ca să știți cum le împăcați pe amândouă”, a spus nutriționistul Mihaela Bilic pe contul său de socializare.
Ce categorii de brânză avem
”Avem o categorie de brânzeturi, numite mai degrabă produse lactate, care au sub 10% grăsime. Aici intră brânza de vaci, poate e mai tristă, dar e brânza proaspătă, cottage cheese-ul – perluțele de brânză cu smântână, urda sau varianta italienească ricotta.
Avem astfel de brânze care se pot mânca cu porția de 200 de grame, tocmai pentru că ele au 100 de calorii pe suta de grame și atunci putem consuma o porție fără stres.
Când trecem la brânzeturile adevărate, care au în medie ca substanță uscată 45% grăsime, trebuie să avem puțină grijă, că grăsimea are 9 calorii pe gram, mai este și grăsime saturată și atunci să fie împăcată toată lumea.
Porția corectă de telemea este de 100 grame pentru a ajunge la 250 de calorii.
Cașcavalul este mai gras și atunci porția corectă scade la 60-70 de grame. El are ca valoare 330 de calorii/100 grame.
Brânza de burduf este o telemea combinată cu cașcaval, din nou grasă, din nou redusă porția, la 80 de grame.
Oul de mozzarela, chiar dacă pare un caș nesărat, din contra, este un cașcaval nesărat, un ou are 330 de calorii, deci depășiți cu mult porția.
Parmezanul are în compoziția sa proteine, grăsimi, calciu, sare, gust, se mai fac și niște aminoacizi prin învechire, un deliciu, cu 400 de calorii per suta de grame. Noroc că nu mâncăm parmezanul cu sutele de grame, ci îl facem fulgi și îl punem peste aproape orice. Merge cu carne, cu legume, cu paste, fiind un condiment perfect”, a mai spus nutriționistul.
Intoleranța la LACTOZĂ, cauze și remedii. Cum se formează și De Ce
Laptele este un aliment de bază, unul dintre puținele alimente care au și proteine, și glucide, și carbohidrați, 87% apă și toate mineralele de care are nevoie corpul uman. Studiile arată că aproximativ 75% din oameni nu au dezvoltat capacitatea de a produce lactaza - enzima care digeră lactoza - și suferă astfel de o formă de intoleranță la lactoză. Această intoleranță este mai frecvent întâlnită în cazul persoanelor non-Caucaziene și se manifestă prin: dureri abdominale, balonare, diaree și flatulență.
”Intoleranța la lactoză are trei forme. Este extrem de important de știut acest lucru. Este o intoleranță genetică, persoana respectivă de naște fără o enzimă care digeră lactoza, adică fără lactază. Intoleranța primară, în care persoana respectivă se naște cu o cantitate limitată de enzime, fapt care îi permite să consume lapte o perioadă de timp, dar în timp, în special la vârsta de adult nu mai tolerează lactoza, și intoleranța secundară, când intoleranța apare din cauza unor boli care distrug lactaza”, a explicat medicul Alecse Dițoiu, la ”Vorbește lumea”, de la PRO TV. (Citește mai departe AICI)
Vezi și: Beneficiile curei de 5 PORȚII de fructe și legume. Bilic: Ne ajută să ne săturăm mai repede
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!