Cum se va face vaccinarea contra COVID-19, Ordin aprobat. Programarea și centrele

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vaccin FOTO: pixabay
Vaccin FOTO: pixabay

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 se pot programa online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul consiliilor locale, se arată într-un ordin aprobat miercuri. Acesta stabilește normele privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva noului coronavirus.

Conform unui comunicat al Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, documentul aprobat miercuri prevede faptul că centrele de vaccinare sunt înființate prin ordin al ministrului Sănătății, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, și vor fi organizate sub mai multe forme:

- Centre de vaccinare fixe;

- Centre de vaccinare mobile: caravane sau alte formațiuni mobile, care aparțin Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situații de Urgență și/sau Ministerului Apărării Naționale, respectiv structurilor subordonate acestora;

- Echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea în locații specifice;

- Centre de vaccinare de tip drive-through pentru marile orașe, destinate populației generale;

- La nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcție de evoluția epidemiologică și tipul vaccinurilor disponibile.

Totodată, actul normativ prevede că direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București avizează temporar funcționarea centrelor de vaccinare, pe baza metodologiei proprii, a documentelor depuse de către deținătorul/administratorul spațiului și după evaluarea dotării fiecărui centru. Centrele de vaccinare care aparțin ministerelor cu rețea proprie vor fi organizate și avizate de către structurile proprii, cu respectarea cerințelor legale.

Vaccinarea și programarea

Vaccinarea se va realiza de către personal medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor și/sau personal medico-sanitar care deține certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).

Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator și va fi organizat cu respectarea circuitului unidirecțional (flux unidirecțional, fără intersectare). Toate centrele de vaccinare (fixe sau mobile) vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic și personal medical auxiliar.

Vaccinarea se va realiza pe baza de programare pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinării, pentru a menține un climat favorabil necesar triajului medical, vaccinării propriu-zise și perioadei de monitorizare post-vaccinare și pentru a reduce la minimum posibil riscul de pierdere a dozelor de vaccin.

Persoanele se vor putea programa online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul consiliilor locale, după caz.

Centrele oficiale de stocare a vaccinului

Centrele de stocare și distribuire a vaccinului împotriva COVID-19 desemnate oficial sunt:

- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" București;

- Spitalul Clinic Militar de Urgență "Dr. Iacob Czihac" Iași;

- Spitalul Clinic Militar de Urgență "Dr. Constantin Papilian" Cluj-Napoca;

- Spitalul Militar de Urgență "Dr. Alexandru Gafencu" Constanța;

- Spitalul Clinic de Urgență Militar "Dr. Ștefan Odobleja" Craiova;

- Spitalul Militar de Urgență "Regina Maria" Brașov;

- Spitalul Clinic Militar de Urgență "Dr. Victor Popescu" Timișoara.

Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel