EXCLUSIV Adevărul despre spălarea cărnii înainte de preparare. Medicul Carmen Dorobăț: Carnea pregătită termic nu are vreun risc de infecție
Pregătirea corectă a cărnii înainte de consum este crucială pentru a asigura siguranța alimentară și pentru a se bucura de gustul și textura optimă.
Evitarea contaminării încrucișate în bucătărie este esențială pentru menținerea siguranței alimentare și prevenirea îmbolnăvirilor. O practică importantă în acest sens este utilizarea de ustensile și plăci de tăiere separate pentru carne crudă și gătită.
Separarea ustensilelor și a plăcilor de tăiere este crucială pentru a preveni transferul bacteriilor periculoase de la carne crudă la alimentele gătite sau la suprafețele de gătit. Bacteriile precum salmonella, E. coli sau listeria pot fi prezente în carnea crudă și pot provoca îmbolnăviri grave dacă sunt transferate la alte alimente și consumate.
Prin folosirea unor ustensile și plăci de tăiere separate pentru carne crudă și gătită, se minimizează riscul de contaminare încrucișată. Astfel, se asigură că alimentele gătite nu intră în contact cu bacteriile din carne crudă, reducând astfel riscul de îmbolnăvire.
Vezi și: Factorul major care poate declanșa demența. Este inevitabil
Trebuie sau nu spălată carnea înainte a fi gătită

Gătit - FOTO: Freepik@phillipimage
Conf. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum trebuie să procedăm când gătim carnea.
"Eu nu am văzut nicăieri vreo recomandare ca să nu spălăm carnea înainte să o gătim. Aici, fiecare gospodină face așa cum crede de cuviință.
Nu văd de ce nu am spăla carnea înainte să o pregătim termic, cu atât mai mult carnea pregătită din punct de vedere termic nu are vreun risc în ceea ce privește o anumită sursă de infecție", a explicat conf. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Deși există recomandări privind manipularea cărnii crude pentru a preveni contaminarea încrucișată și răspândirea bacteriilor, opinia medicului infecționist subliniază că această practică nu prezintă un risc semnificativ atunci când carnea este supusă gătirii la temperaturi corespunzătoare.
Ce se întâmplă dacă nu preparăm termic carnea
Dacă nu prepari termic carnea în mod corespunzător, există riscul de a te expune la anumite bacterii și microorganisme care pot fi prezente în carne și care pot provoca intoxicații alimentare sau boli. Prin gătirea termică, aceste bacterii sunt în mod normal distruse, iar carnea devine sigură pentru consum.
Consumul de carne crudă sau insuficient gătită poate crește riscul de îmbolnăvire cu diferite bacterii și paraziți, cum ar fi E. coli, Salmonella, Listeria sau toxoplasmoza. Aceste infecții pot provoca simptome neplăcute precum greață, vărsături, dureri abdominale și diaree și, în unele cazuri, pot duce la complicații serioase, în special la persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau la femeile însărcinate.
-
Ce sunt asistenții medicali comunitari24.10.2025, 11:50
-
Reduceri bugetare dramatice în domeniul urgenţelor24.10.2025, 10:42
-
-
-
Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Vraci, vindecători și mistere. Medicina populară românească explicată
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Radiografia sistemului medical. Ce vrea ministerul și care sunt așteptările cadrelor medicale
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
