Cursurile de judo, colac de salvare pentru cei peste 60 de ani

Si adulții pot suferi de deficit de atenție
Si adulții pot suferi de deficit de atenție

Odată ce ajungi la 60 de ani, să cazi și să te lovești este mult mai ușor. Osteoporoza, care duce la oase fragile, face ca acest lucru să fie deosebit de periculos. 75.000 de persoane în varstă sunt aduse la spital cu șoldul fracturat, în fiecare an.

Chiar și leziunile aparent minore pot duce la pierderea încrederii și a independenței. După o căzătură, oamenii în vârstă evită activitatea fizică, determinând slăbirea mușchilor", a declarat Sarah Leyland, asistent medical al Societății Naționale de Osteoporoză.

În Olanda, persoanele peste 60 de ani iau parte la un curs de cinci săptămâni, care s-a dovedit că reduce aproape jumătate numărul de căderi.

Secretul?

Oamenii sunt învățați să cadă în stilul judo, care împiedică oasele să se rupă. Tehnică este predată de mai mult de 2.000 de fizioterapeuți care au fost instruiți de Institutul Paramedical olandez.

"Ca și în orice altceva, cu cât vă descurcați mai bine, cu atât mai probabil veți cădea în siguranță", spune Frans Lanting, coordonator de fizioterapie la institut.

O cădere sigură implică răsucirea înapoi cât mai lent posibil, corpul curbat în forma literei C, capul aplecat în față, brațele strânse la piept.

Cursul, derulat începând cu 2007, s-a demonstrat a fi remarcabil de eficient. Din ianuarie 2019, Institutul Paramedical olandez va oferi primul curs de limba engleză pentru fizioterapeuții britanici. Cursul a fost elaborat de dr. Vivian Weerdesteyn, profesor de știință a mișcărilor umane de la Universitatea Radboud din Nijmegen.

Problema cheie a fost aceea de a asigura eficiența cursului pentru cei cu oase fragile. Echipa lui Weerdesteyn a efectuat studii care măsoară impactul căderii pe un covor de judo și a descoperit că, dintr-o poziție îngenuncheată, căzătura este sigură pentru persoanele cu osteoporoză severă, cu condiția să fie utilizate tampoane protectoare pentru șold.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel