De câte ori pe zi ar trebui să te ridici de pe scaun. Ce poți să pățești dacă nu faci acest lucru

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de cate ori pe zi ar trebui sa te ridici de pe scaun - FOTO: Freepik
de cate ori pe zi ar trebui sa te ridici de pe scaun - FOTO: Freepik

De câte ori pe zi ar trebui să te ridici de pe scaun în funcție de vârstă.

De câte ori pe zi ar trebui să te ridici de pe scaun în decursul unei ore și în funcție de vârstă. Sedentarismul este una din cauzele mai multor afecțiuni. Există tot mai multe dovezi care indică faptul că statul pe scaun pentru mult timp poate fi un risc pentru sănătatea dumneavoastră

Ce ne sfătuiesc specialiștii

Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire din cauza inactivității, suntem sfătuiți să facem exerciții fizice în mod regulat, cel puțin 150 de minute pe săptămână, și să reducem timpul de ședere. Studiile au legat sedentarismul cu acumularea de kilograme în exces, zaharat de tip 2, unele tipuri de cancer, și moartea timpurie.

Sedentarismul perioade lungi de timp este gândit pentru a încetini metabolismul, care afectează capacitatea organismului de a reglementa glicemia, tensiunea arterială și descompune grăsimea corporală.

Mulți adulți din Marea Britanie petrec în jur de 9 ore pe zi stând. Aceasta include vizionarea TV, utilizarea unui computer, citirea, efectuarea temelor, călătoria cu mașina, autobuzul sau trenul, dar nu include dormitul, arată NHS.

Vezi și: Pungile de sub ochi, cauze. Trucuri pentru a scăpa de aspectul inestetic și obosit al feței

Mișcă-te mai mult, stai mai puțin

Raportul privind orientările privind activitatea fizică a ofițerilor medicali din Marea Britanie recomandă întreruperea perioadelor lungi de timp de ședere cu activitate timp de doar 1 până la 2 minute.

Cu toate acestea, în prezent nu există suficiente dovezi pentru a stabili o limită de timp cu privire la cât de mult timp oamenii ar trebui să stea în fiecare zi.

De câte ori ar trebui să te ridici

Specialiștii au întocmit o listă de sfaturi pentru copii și adolescenți, adulți, vârstnici, dar și pentru șoferi, aceștia fiind nevoiți să stea pe scaun perioade îndelungate de timp.

Adulţi

Adulții cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani sunt sfătuiți să încerce să se așeze mai puțin pe tot parcursul zilei, inclusiv la locul de muncă, atunci când călătoresc și acasă.

Vezi și: Ploaia, efect asupra stării de spirit. Cum te influențează vremea mohorâtă

Sfaturi pentru a reduce timpul de ședere:

- folosiți scările și mergeți pe scările rulante

- setați un memento pentru a vă ridica la fiecare 30 de minute

- așezați un laptop pe un suport pentru a putea sta în picioare

- stați în picioare sau plimbați-vă în timp ce vă aflați la telefon

- ia o pauză de plimbare de fiecare dată când iei o pauză de cafea sau ceai

- mergeți la biroul unui coleg în loc să trimiteți un e-mail sau să sunați

Copii și adolescenți

Pentru copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani, reducerea timpului de ședere include orice implică deplasarea în și în jurul casei, clasei sau comunității.

Șoferi

Legătura dintre boală și timpul îndelungat de ședere a apărut pentru prima dată în anii 1950, când cercetătorii au descoperit că șoferii de autobuz cu etaj erau de două ori mai predispuși să facă infarct decât colegii lor conductori de autobuz.

Se crede că statul excesiv încetinește metabolismul – ceea ce afectează capacitatea noastră de a regla glicemia și tensiunea arterială, și metaboliza grăsime - și poate slăbi mușchii și oasele.

Vezi și: Intoxicația cu monoxid de carbon. Cum te poate otrăvi fumul. Diana Bulgaru: Victimele sunt găsite cu mâinile pe clanță. Decesul este foarte rapid

Persoane în vârstă

Unele persoane în vârstă (în vârstă de 60 de ani și peşte) sunt cunoscute de a petrece 9 ore sau mai mult stând pe scaun.

Sfaturi pentru a reduce timpul de ședere:

- evitați perioadele lungi de timp așezate în fața unui televizor sau a unui computer

- ridică-te și mișcă-te în timpul pauzelor de publicitate TV

- stați în picioare sau mergeți în timp ce vă aflați la telefon

- utilizați scările cât mai mult posibil

- caută activități, cum ar fi grădinăritul și bricolajul

- să se joace activ cu nepoții, dacă îi au

Ce poți să pățești din cauza sedentarismului

Picioare slabe. Dacă nu le folosești, le pierzi! Stând toată ziua, nu depindeți de mușchii puternici ai corpului inferior pentru a vă ține în sus. Acest lucru duce la atrofia musculară, care este slăbirea acestor mușchi. Fără picioare puternice te supui unor riscuri de accidentare.

Câștigi în greutate. Mişcarea face ca muşchii să elibereze molecule precum lipoprotein lipaza, ceea ce ajută la procesarea grăsimilor şi zaharurilor pe care le mănânci. Când îți petreci cea mai mare parte a zilei stând, eliberarea acestor molecule este diminuată, iar capătul din spate este expus unui risc mai mare de extindere, potrivit cercetărilor. Eşti, de asemenea, la risc mai mare pentru sindromul metabolic.

Un studiu a constatat, deloc surprinzător, că bărbații care au petrecut mai mult timp stând decât de obicei, au câștigat mai multă greutate în jurul mijlocului, care este cel mai periculos loc pentru a stoca grăsimea, potrivit Healthline.

Șoldurile și coloana, afectate. Ca și în cazul mușchilor picioarelor, șoldurile și spatele vor suferi din cauza sedentarismului. Statul pe scaun face ca flexorii șoldului să se scurteze, iar poziția așezată îți poate afecta și spatele, mai ales dacă ai o postură proastă sau nu folosești un scaun ergonomic. De asemenea, postură proastă poate provoca compresie pe discurile coloanei vertebrale şi poate duce la degenerare prematură, ceea ce duce la dureri cronice.

Anxietate și depresie. Statul pe scaun pentru un timp îndelungat poate avea și efecte mentale. Dar riscul de depresie și anxietate este mai mare la persoanele care stau cel mai mult. Acest lucru ar putea fi pentru că beneficiile de sănătate mintală date de mișcare lipsesc atunci când persoanele își petrec timpul stând pe scaun. Aceste riscuri ar putea fi atenuate cu exerciții fizice regulate.

Vezi și: Burnout și brownout, ce sunt și care sunt SEMNELE. Cum să tratezi epuizarea, fără să ajungi să-ți dai demisia. Dafinoiu: Apar frustrarea, dezamăgirea, neajutorarea

Risc de cancer. Studiile emergente sugerează că șederea prelungită poate crește riscul de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancer pulmonar, uterin și de colon. Motivele pentru care se întâmplă acest lucru nu sunt pe deplin clare.

Boli de inimă. Statul pe scaun îţi poate răni inima, ceea ce poate duce la boli cardiovasculare. Un studiu a constatat că bărbații care au petrecut mai mult de 23 de ore pe săptămână uitându-se la televizor au avut un risc cu 64 % mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât bărbații care s-au uitat la televizor doar timp de 11 ore. Experții spun că persoanele care stau mai mult au un risc cu 147% mai mare de a suferi de un atac de cord sau de un accident vascular cerebral.

Risc de diabet zaharat. Persoanele care petrec mai mult timp stând au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta diabet. Într-un studiu care a analizat efectele a doar cinci zile de repaus la pat, cercetătorii au văzut o rezistență crescută la insulină, un precursor al diabetului zaharat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel