De ce apar „punctele plutitoare”, atunci când privim spre lumină. Explicații

Angela Sabău |
Data publicării:
Ochi
Ochi

Uneori, privind spre zone luminoase putem vedea în fața ochilor niște puncte negre sau gri. Nu e un motiv de panică, dar dacă brusc se înmulțesc, e cazul să mergem la medic. Poate fi vorba de o afecțiune ce necesită intervenție medicală.

Sunt destul de multe persoane care spun că văd „puncte plutitoare”, niște pete mici, atunci când privesc spre ceva luminos, cum ar fi cerul senin, sau chiar la o foaie albă.

Acest lucru este, în general, trecut cu vederea, dar specialiștii de la Harvard Health Publishing spun că este un anumit tip de tratament pentru ochii cu „puncte plutitoare”.

Punctele plutitoare apar ca niște mici pete negre sau gri, în câmpul vizual, sau mici misculițe.

Acestea devin mai răspândite odată cu vârsta și apar atunci când substanța gelatinoasă din ochi devine mai lichidă, se contractă și se separă de peretele din spate al ochiului.

Mai multe tipuri de tratament

Există tratamente pentru punctele plutitoare. Mai întâi, medicul va observa eventualele schimbări. În cazul în care brusc, apar mai multe puncte plutitoare, poate fi un semnal de alarmă al unei boli mai grave. Prin metoda chirurgicală, operația numită vitrectomie, se îndepărtază lichidul viros din ochi și se înlocuieșt cu o soluție salină. Vitreoliza laser folosește laserul pentru îndepărtarea punctelor plutitoare.

Cercetătorii au repartizat 52 de pacienți care aveau punte plutitoare mari, pentru operația cu laser la un singur ochi. Majoritatea persoanelor din grup au observat o serie de ameliorări ale simptomelor punctelor plutitoare după câteva zile, care au fost menținute timp de șase luni.

Deși nu au existat efecte secundare semnificative, vitreoliza cu laser comportă aceleași riscuri ca și vitrectomia, cum ar fi detașarea și lacrimarea retiniană, formarea cataractei, deteriorarea retinei și glaucomul.

Cercetatorii au remarcat faptul ca este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina efectul vitreolizei laser pe alte tipuri de punct plutitoaresi probabilitatea efectelor secundare.

Articolul original poate fi găsit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel