De ce n-ar trebui blamați medicii demisionari. Explicațiile psihiatrului Gabriel Diaconu

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Medic
Medic

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a explicat, pe un post TV, motivele pentru care medicii demisionari nu ar trebui blamați.

Medici demisionari, psihiatru. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a declarat că ar fi bine să nu ne grăbim în a eticheta medicii demisionari.

”Eu zic să nu ne pripim. În țară sunt medici care sunt mult mai familiarizați decât am crede noi cu limita plapumei lor medicale. Știu de unde până unde se poate merge oricât ar insista autoritatea administrativă că la noi în sat totu-i bine și primenit. Faptul e că nu este bine și primenit. Ce observăm astăzi și posibil că și în zilele care urmează este că se sparge o bubă a îngâmfării centrale. Vedem spitale după spitale care, dacă testăm, aflăm că au personal deja infectat. Strategia de la centru nu s-a potrivit cu cea din târg. Avem de luat în următoarele zile niște decizii care sunt potențial salvatoare de vieți, nu pentru medici.

Hai să ne înțelegem, medicii care au făcut pasul înapoi nu sunt nici lași, nici dezertori, mi se pare groaznic să-i etichetezi hazardant așa. Sunt responsabili față de pacienții lor pentru că un medic vede în fiecare zi 15-20-50 de pacienți și ce inimă să aibă omul ăla când are temperatură sau tuse seacă sau știe că îndeplinește minime criterii de caz să intre într-un salon cu bolnavi, conștient că el (...) își omoară cu zile pacienții. Drept urmare, decizia grea din zilele care urmează: hai să fim judicioși despre personalul medical, hai să testăm, hai să băgăm în izolare medici pentru perioada în care ei se recuperează”, a declarat Gabriel Diaconu.

Acesta a mai afirmat că COVID-19 ”nu a intrat într-o Românie sănătoasă 100%”, ci într-una ”deja bolnavă, cu pacienți cu boli de inimă, de plămâni, de rinichi, cu cancere, cu dializă și vedem bine că acest coronavirus seceră mai degrabă oameni cu boli cronice”.

Legat de demisiile în bloc ale doctorilor de la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie din Brașov, medicul Gabriel Diaconu subliniază că acea unitate medicală nu are laborator de microbiologie, nu are CT și se întreabă cum ”au fost selectate”, anumite spitale să fie în linia a doua sau a treia în lupta cu pandemia COVID-19. 

Acesta își încheie declarația afirmând:

”(...) te poți pripi și zice: ia uite sunt doctori eroi și sunt doctori sabotori. Nici pe departe! Comunitatea medicală este arhicunoscută în România. Sunt și doctori mai aroganți, sunt și cei cu buzunarele un pic mai permisive pentru cadouri de la pacienți, dar la momentul de față nu există măcar un doctor în România care să nu înțeleagă gravitatea medicală a situației. La momentul de față nu există nici măcar o asistentă în România care să nu înțeleagă că dacă ea intră, chiar și  spălată pe mâini, să recolteze sânge unui bolnav, prin simplul fapt că nu s-a sterilizat corect, o să-i dea boala pacientului respectiv pentru că SARS COV2, acest coronavirus, se ia prin contact și 85% din persoane sunt asimptomatice. Drept urmare, hai să testăm, hai să scoatem din veriga infecțioasă personalul sanitar pentru că ne împușcăm singuri în picior”.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel