EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim

De ce ne îngrășăm chiar dacă mâncăm sănătos. Ce greșeală facem, de fapt, și duce la acumularea de kilograme nedorite.
Vezi și: Poluarea aerului, asociată cu formarea cheagurilor de sânge
Într-o eră în care dietele "de fantezie" sunt din ce în ce mai populare și în care informațiile contradictorii despre alimentație circulă liber, Dr. Mihai Comșa, medic specialist Diabet Zaharat la SANAMED, adresează o problemă fundamentală: cum ne îngrășăm cu adevărat?
De ce ne îngrășăm
Dr. Mihai Comșa atrage atenția asupra unui aspect esențial adesea ignorat: nu ne îngrășăm doar din cauza zahărului sau a grăsimilor, ci din cauza excesului de calorii. Acest exces poate proveni din orice tip de aliment, iar înțelegerea corectă a balanței calorice devine esențială pentru o alimentație sănătoasă și o greutate corporală optimă.
Pericolele mâncărurilor procesate
Dr. Comșa atrage atenția asupra unui fenomen larg răspândit, dar adesea ignorat: consumul frecvent de alimente procesate – precum dulciurile, băuturile energizante și sucurile. Aceste produse sunt deosebit de periculoase deoarece nu doar că sunt bogate în calorii, dar pot și crea dependență.
"Vorbim de zona calorică pentru îngrășare, pentru că nu ne îngrășăm numai cu zahăr, grăsimi sau proteine, ci ne îngrășăm cu calorii. Când avem un exces, ne îngrășăm. Într-o dietă echilibrată, avem o proporție între glucide, carbohidrați, de proteine, de lipide", a declarat dr. Mihai Comșa, medic specialist Diabet zaharat la SANAMED, la DC Medical.
De ce ne îngrășăm - FOTO: Freepik
Ronțăitul, asociat cu dependența alimentară
Una dintre cele mai frecvente manifestări ale acestei dependențe este ronțăitul de nervi, o acțiune care nu doar că influențează balanța calorică, dar poate deveni un mecanism compulsiv.
"Ne putem îngrășa mâncând numai salată și carne la grătar, sau mâncând numai vegan sau raw-veagm. Să nu ne păcălim. Cel mai mare ritm de îngrășare apare la indivizii care consumă dulciuri procesate, energizante, sucuri, lucruri care dau dependență.
Este și ca un tic nervos, o satisfacție, ronțăitul de nervi. La final e vorba de balanța calorică pentru îngrășare", a declarat dr. Mihai Comșa, medic specialist Diabet zaharat la SANAMED, la DC Medical.
Vezi și: Manichiura soap nails, tendința care domină în 2025. Îți va face mâinile să strălucească
Ce este balanța calorică
Balanța calorică de îngrășare se referă la diferența dintre numărul de calorii consumate prin alimentație și numărul de calorii pe care organismul le consumă pentru a-și menține funcțiile vitale și activitățile zilnice. Când consumi mai multe calorii decât arde corpul, surplusul de calorii este stocat sub formă de grăsime, ceea ce duce la creșterea în greutate.
Pentru a pune lucrurile într-un context mai clar:
Exces de calorii: Dacă aportul caloric zilnic este mai mare decât necesarul corpului, surplusul de calorii va fi depozitat în țesutul adipos (grăsime), ceea ce va duce la îngrășare.
Deficit de calorii: Dacă aportul caloric este mai mic decât necesarul, corpul va începe să ardă grăsimea stocată pentru a-și procura energie, ceea ce duce la pierdere în greutate.
Astfel, balanța calorică de îngrășare presupune ca aportul de calorii să fie constant mai mare decât consumul, ceea ce va favoriza acumularea de grăsime și creșterea în greutate. Acest principiu este esențial pentru înțelegerea procesului de îngrășare, indiferent de tipul de nutrienți (carbohidrați, proteine, grăsimi) sau alimentația urmată.
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.