De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
De la întărirea sistemului imunitar și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, până la proprietăți antiinflamatorii și anti-îmbătrânire, aceste frunze au fost folosite de secole în medicina tradițională și continuă să fie un aliat natural în lupta împotriva bolilor.
Ceaiul din frunze de portocale, aliat al sănătății
Frunzele de portocale sunt cunoscute pentru extraordinarele lor beneficii pentru sănătate. Ele au fost folosite în medicina tradițională de secole și sunt încă utilizate astăzi pentru a trata diverse boli. Calitățile vindecătoare ale frunzelor de portocale variază de la tratarea artritei, depresiei și problemelor cardiace, până la întărirea sistemului imunitar, potrivit Health Guide.
Pot întări sistemul imunitar
Frunzele de portocale conțin niveluri ridicate de vitamina C și alți antioxidanți care ajută la întărirea sistemului imunitar și la protejarea corpului împotriva bolilor.
Vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar prin producerea de globule albe care luptă împotriva infecțiilor, cum ar fi răcelile sau gripa. Acest lucru le face utile în timpul iernii, când suntem expuși la mai multe virusuri decât de obicei, fie prin poluarea aerului, fie de la alte persoane bolnave la muncă sau la școală.
Pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge
Frunzele de portocale conțin pectină, o fibră care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge prin reglarea secreției de insulină din pancreas.
În plus, portocalele au, în general, un indice glicemic scăzut, ceea ce le face bune pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Ar putea ajuta la pierderea în greutate
Frunzele de portocale sunt bogate în fibre și ar putea ajuta la pierderea în greutate.
Consumul de ceai din frunze de portocal înainte de mese ajută la suprimarea apetitului și la prevenirea supraalimentării, ceea ce ajută la controlul greutății.
Îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară
Frunzele de portocale conțin flavonoide precum hesperidina și rutina, care ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge, în timp ce reduc nivelul de colesterol și trigliceride.
Acest lucru este important pentru prevenirea bolilor de inimă, deoarece nivelurile ridicate de LDL pot duce la acumularea de plăci în artere, ceea ce poate cauza blocaje și poate conduce la atac de cord sau accident vascular cerebral.
Ajută la combaterea cancerului
Un studiu din 2013 a investigat conținutul fenolic și activitatea antioxidantă a frunzelor și cojilor diferitelor varietăți de portocale. Proprietățile antioxidante ale frunzelor de portocale pot ajuta la combaterea cancerului.
Acestea încetinesc creșterea celulelor canceroase și opresc multiplicarea lor. De asemenea, ajută la prevenirea daunelor oxidative asupra celulelor sănătoase, care ar putea duce altfel la dezvoltarea cancerului.
Au proprietăți antibacteriene
Conform unui studiu din 2022, extractul din frunza de portocal (Citrus sinensis) are proprietăți antibacteriene.
Uleiul din frunze de portocal are proprietăți antibacteriene care ajută la combaterea infecțiilor precum răcelile sau gripa. De asemenea, funcționează ca un repelent de insecte atunci când este aplicat direct pe piele sau amestecat cu apă pentru a fi pulverizat împotriva țânțarilor sau altor insecte care ar putea deranja în timpul excursiilor de camping sau activităților în aer liber.
Proprietăți anti-îmbătrânire
Proprietățile anti-îmbătrânire din frunzele de portocale ajută la strângerea pielii și la menținerea unui aspect mai tânăr și sănătos. Aceste frunze protejează, de asemenea, împotriva îmbătrânirii premature prin prevenirea apariției ridurilor, liniilor fine, petelor întunecate și petelor de vârstă pe piele.
Activități antiinflamatorii
Proprietățile antiinflamatorii ale frunzelor de portocal ajută la reducerea inflamațiilor cauzate de eczeme, dermatite și alte boli de piele.
Un studiu medical din 2017 a descoperit că frunzele de portocale au proprietăți antiinflamatorii.
Cel mai bun mod de a consuma frunze de portocale este să faci ceai din ele. Fierbe frunzele de portocale în apă caldă, apoi strecoară-le. Acest ceai poate fi consumat fierbinte sau rece, în funcție de preferințe. Astfel, te poți bucura de beneficiile pentru sănătate ale frunzelor de portocale.
Dacă ești alergic la fructele citrice sau suferi de ulcere sau alte boli de stomac, trebuie să consulți un medic înainte de a consuma frunze de portocale.
-
Pune câteva frunze de dafin în dulap. Te vei îndrăgosti de acest truc26.12.2025, 21:36
-
AVC este de la inimă: mit sau adevăr?26.12.2025, 18:27
-
De ce respirația miroase a gunoi după ce mănânci ceapă?26.12.2025, 17:54
-
3 alimente care chiar reduc balonarea26.12.2025, 17:01
-
Ceaiul care desfundă nasul instant26.12.2025, 15:50
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
