De ce se înfundă doar o nară când suntem răciți. Trei metode simple pentru a scăpa de congestia nazală

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce se infunda doar o nara cand suntem raciti - FOTO: Freepik
de ce se infunda doar o nara cand suntem raciti - FOTO: Freepik

De ce se înfundă doar o nară când suntem răciți. Care este explicația din spatele acestei senzații enervante.

De ce se înfundă doar o nară când suntem răciți. A avea o nară mai înfundată decât cealaltă în timpul unei răceli sezoniere este un simptom comun. Acest lucru se întâmplă din cauza cantității suplimentare de mucus și a umflăturii din nas care pot interfera cu ciclul normal al nasului.

Experții recomandă irigarea cu apă sărată, creșterea aportului de lichide sau utilizarea de medicamente fără prescripție medicală pentru a desfunda nasul înfundat.

De ce se înfundă doar o nară când suntem răciți

Sezonul răcelilor și al gripei se apropie cu repeziciune, iar odată cu el vin și întrebări despre cum să facem față bolilor sezoniere și simptomelor asociate lor.

De ce simți că o nară este mai înfundată decât cealaltă când ești răcit? Medicii spun că acest lucru are mai puțin de-a face cu mecanismele tale de a face față răcelii și mai mult cu anatomia și funcționarea nasului tău.

Iată de ce ai putea simți că o nară este mai înfundată decât cealaltă când ești răcit și cum poți obține alinare.

Vezi și: Forma scaunului, standardul de aur pentru depistarea unor boli intestinale, inclusiv cancer. Ce să verifici după ce ai avut scaun

De ce se înfundă doar o nară când suntem răciți

Pentru a înțelege de ce o nară poate părea mai înfundată decât cealaltă, este important să înțelegem anatomia nazală de bază.

Nasul tău are patru perechi de sinusuri - buzunare umplute cu aer conectate la cavitățile nazale care produc mucus pentru a menține nasul umed, a explicat Michael Yong, MD, un otolaringolog (ENT) certificat de consiliu și neurorinolog cu stagiu de specializare la Pacific Neuroscience Institute din Santa Monica, California, potrivit Health.

Există și trei perechi de cornete pe laturile ambelor cavități nazale care se pliază în interiorul nasului tău pentru a încălzi și umezi aerul după ce îl inspiri și pentru a ajuta la drenajul nazal, a explicat Yong.

În circumstanțe normale, nasul și cornetele tale nazale trec printr-un ciclu nazal. Acest ciclu nazal este ”congestia și decongestia alternante spontane ale fiecărei nări”, a explicat Persephone Vargas, DNP, profesor asociat la Școala de Asistență Medicală de la Universitatea Rutgers, The State University of New Jersey.

”Nu ești niciodată conștient de asta, dar o parte a nasului tinde să se umfle și să se umple cu sânge, iar apoi cealaltă parte - se schimbă în continuare.

Vezi și: Frigiderul, mai murdar decât vasul de toaletă. De câte ori ar trebui să îl cureți și cum

Într-o stare normală, asta nu îngustează prea mult căile respiratorii, așa că nu o simți. Dar adaugă umflături și mucus gros care pot apărea în timpul unei boli și, când o parte se umflă, simți că e înfundată”, a spus Benjamin S. Bleier, MD, specialist în sinusuri la Mass Eye and Ear, la Health.

Acest sentiment de blocare pe o parte poate fi, de asemenea, mai vizibil în cazul unei persoane cu un sept deviat, care este atunci când septul nazal este deplasat spre o parte, a spus Kathleen Kelly, MD, un otolaringolog de la Centrul Medical Universitar Wexner al Universității de Stat Ohio, la Health.

Cornetele tale pot de asemenea să se inflameze.

”Acest lucru poate provoca o obstrucție fizică a respirației și se poate întâmpla pe o parte, cauzând senzația de înfundare mai accentuată decât pe cealaltă parte”, a spus Yong.

Ce legătură are cu partea pe care dormi

Partea pe care dormi noaptea poate juca și ea un rol în acest lucru, a explicat Bleier.

”Cornetele au aceste vene mari în interiorul lor care pot se umple cu sânge, în special când stai întins”, a spus el. ”Asta îți va da senzația de congestie pe partea pe care dormi”, a mai explicat Bleier.

Vezi și: Ceaiul care te protejează de COVID inactivează virusul. Protejează creierul, inima și topește kilogramele nedorite

Cum să scapi de această senzație enervantă

Pentru a desfunda un nas înfundat, experții recomandă în general să încerci irigarea cu apă sărată. 

”Acestea au fost folosite de mii de ani - ele curăță mecanic mucusul și au un efect calmant asupra nasului însuși”, a spus Bleier.

Creșterea aportului de lichide poate ajuta, precum și dormitul cu capul ridicat, a mai spus Vargas. Dacă dorești să încerci medicamente, Kelly a notat că spray-urile fără prescripție medicală  ”pot ajuta la reducerea umflăturii nazale și la scăderea producției de mucus”.

Spray-urile decongestionante pot fi, de asemenea, utile, dar Kelly a avertizat împotriva folosirii lor prelungite.

Vezi și: Care este cantitatea de fructe pe care ar trebuie să o consumi. Mihaela Bilic: Pot fi dușmanul din umbră

”Deși spray-urile nazale cu oximetazolină sau fenilefrină pot fi foarte utile, ele ar trebui limitate la trei zile consecutive”, a spus ea.

În caz contrar, a explicat ea, riști să experimentezi ceea ce se numește ”congestie de revenire”, adică înfundarea devine mai rea dacă nu folosești medicamentul.

În general, Yong a spus că te poți trata cel mai bine cu spray-uri, clătiri și medicamente aplicate direct pe nas.

”Ele au foarte puțină, dacă există, absorbție sistemică în corp și tind să rămână în nas. Sunt destul de sigure și adesea foarte eficiente”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel