Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Care este cantitatea de fructe pe care ar trebuie să o consumi. Mihaela Bilic, medic nutriționist, explică ce trebuie să știm despre fructe.
Care este cantitatea de fructe pe care ar trebuie să o consumi. Cantitatea de fructe pe care trebuie să o consumi poate varia în funcție de vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică și necesitățile nutriționale individuale. Cu toate acestea, există recomandări generale care pot servi ca punct de plecare pentru majoritatea adulților sănătoși.
Potrivit ghidurilor dietetice, este recomandat să consumi cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi. Acest lucru este adesea numit ”5-a-zi” și reprezintă o cantitate estimată pentru a asigura o aport adecvat de vitamine, minerale și fibre.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook, care este cantitatea ideală de fructe pe care trebuie să o consumăm.
”Fructele, un desert sănătos! Struguri, prune, mere și gutui…este sezonul fructelor, momentul în care facem magiun, dulceață și compot pentru iarnă. E adevărat, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert!
Fructele conțin minerale și vitamine, fibre, apă și fructoză, un zahăr natural. Fructoza nu crește glicemia și are tot 4 cal/g ca și glucoza. Însă prea multă fructoză obosește ficatul, crește colesterolul în sânge și face grăsime pe abdomen.
Fructoza are un indice glicemic scăzut, 20 în comparație cu 100, cât este indicele glicemic al zahărului. Din acest motiv fructoza nu dă sațietate, putem mânca fructe până ne plesnește burta fără să ne simțim sătui”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Vezi și: Frigiderul, mai murdar decât vasul de toaletă. De câte ori ar trebui să îl cureți și cum
”Deși fructele sunt percepute a fi sănătoase și naturale, asta nu înseamnă că e bine să le consumăm în exces. Un aport mai mare de 50 g fructoză pe zi duce la creșterea trigliceridelor în sînge și provoacă apariția unor depozite de grăsime în ficat, adică steatoză hepatică. De unde provine fructoza în alimentație?
O găsim în miere și fructe, ca moleculă liberă de monozaharid, sau în zahăr, unde este asociată cu glucoza și formează un dizaharid. Pentru alimentație sănătoasă trebuie să reducem consumul de produse care conțin zahăr și să mâncăm fructele în formă naturală, cu tot cu pulpă, nu transformate în suc.
Un pahar de fresh concentrează fructoza din 3-4 fructe și depășește capacitatea ficatului de a-l metaboliza, are efect identic cu un pahar de bere. Care sunt alimentele cu cel mai mare conținut de fructoză? Mierea pe primul loc cu 40% fructoză, apoi fructele uscate (stafide smochine) cu 30% fructoză, urmate de prune și caise uscate cu 12%.
La capitolul fructe proaspete, avem multă fructoză în mango, banane, smochine, struguri și cireșe. La polul opus, cu o concentrație redusă de fructoză, sunt fructele de pădure (zmeură căpșuni mure), caise și piersici, mere și citrice.
Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn, iar cantitatea totală consumată într-o zi nu trebuie să depășească 500 g. Bucurați-vă de fructele de sezon, sunt o sursă valoroasă de antioxidanți vitamine și minerale.
Savurați-le ca atare, proaspete, sunt cel mai natural și sănătos desert. Iar când vine vorba de kilograme în plus, diabet și colesterol crescut, țineți cont că fructele în exces pot fi dușmanul din umbră”, a mai explicat dr. Mihaela Bilic.
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.