Care este cantitatea de fructe pe care ar trebuie să o consumi. Mihaela Bilic: Pot fi dușmanul din umbră
Care este cantitatea de fructe pe care ar trebuie să o consumi. Mihaela Bilic, medic nutriționist, explică ce trebuie să știm despre fructe.
Care este cantitatea de fructe pe care ar trebuie să o consumi. Cantitatea de fructe pe care trebuie să o consumi poate varia în funcție de vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică și necesitățile nutriționale individuale. Cu toate acestea, există recomandări generale care pot servi ca punct de plecare pentru majoritatea adulților sănătoși.
Potrivit ghidurilor dietetice, este recomandat să consumi cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi. Acest lucru este adesea numit ”5-a-zi” și reprezintă o cantitate estimată pentru a asigura o aport adecvat de vitamine, minerale și fibre.
Fructele, un desert sănătos
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook, care este cantitatea ideală de fructe pe care trebuie să o consumăm.
”Fructele, un desert sănătos! Struguri, prune, mere și gutui…este sezonul fructelor, momentul în care facem magiun, dulceață și compot pentru iarnă. E adevărat, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert!
Fructele conțin minerale și vitamine, fibre, apă și fructoză, un zahăr natural. Fructoza nu crește glicemia și are tot 4 cal/g ca și glucoza. Însă prea multă fructoză obosește ficatul, crește colesterolul în sânge și face grăsime pe abdomen.
Fructoza are un indice glicemic scăzut, 20 în comparație cu 100, cât este indicele glicemic al zahărului. Din acest motiv fructoza nu dă sațietate, putem mânca fructe până ne plesnește burta fără să ne simțim sătui”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Vezi și: Frigiderul, mai murdar decât vasul de toaletă. De câte ori ar trebui să îl cureți și cum
De ce nu trebuie să consumăm fructe în exces
”Deși fructele sunt percepute a fi sănătoase și naturale, asta nu înseamnă că e bine să le consumăm în exces. Un aport mai mare de 50 g fructoză pe zi duce la creșterea trigliceridelor în sînge și provoacă apariția unor depozite de grăsime în ficat, adică steatoză hepatică. De unde provine fructoza în alimentație?
O găsim în miere și fructe, ca moleculă liberă de monozaharid, sau în zahăr, unde este asociată cu glucoza și formează un dizaharid. Pentru alimentație sănătoasă trebuie să reducem consumul de produse care conțin zahăr și să mâncăm fructele în formă naturală, cu tot cu pulpă, nu transformate în suc.
Un pahar de fresh concentrează fructoza din 3-4 fructe și depășește capacitatea ficatului de a-l metaboliza, are efect identic cu un pahar de bere. Care sunt alimentele cu cel mai mare conținut de fructoză? Mierea pe primul loc cu 40% fructoză, apoi fructele uscate (stafide smochine) cu 30% fructoză, urmate de prune și caise uscate cu 12%.
La capitolul fructe proaspete, avem multă fructoză în mango, banane, smochine, struguri și cireșe. La polul opus, cu o concentrație redusă de fructoză, sunt fructele de pădure (zmeură căpșuni mure), caise și piersici, mere și citrice.
Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn, iar cantitatea totală consumată într-o zi nu trebuie să depășească 500 g. Bucurați-vă de fructele de sezon, sunt o sursă valoroasă de antioxidanți vitamine și minerale.
Savurați-le ca atare, proaspete, sunt cel mai natural și sănătos desert. Iar când vine vorba de kilograme în plus, diabet și colesterol crescut, țineți cont că fructele în exces pot fi dușmanul din umbră”, a mai explicat dr. Mihaela Bilic.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
EXCLUSIV Cum gătim peștele corect. Dr. Lygia Alexandrescu: E perfect!
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
