Forma scaunului, standardul de aur pentru depistarea unor boli intestinale, inclusiv cancer. Ce să verifici după ce ai avut scaun

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
forma scaunului - FOTO: Freepik@shisuka
forma scaunului - FOTO: Freepik@shisuka

Forma scaunului care este semnul unui corp sănătos. Acesta este standardul de aur, spun medicii.

Forma scaunului poate fi un indicator important al sănătății. Să monitorizați scaunul poate să vă alerteze cu privire la o greșeală alimentară obișnuită.

Verificarea vasului de toaletă după ce ați avut scaun poate fi probabil ultimul lucru pe care doriți să-l faceți, dar acordarea atenției obiceiurilor intestinale vă poate dezvălui multe despre sănătatea dumneavoastră.

În timp ce mirosul și frecvența scaunelor dumneavoastră sunt probabil ceva de care sunteți conștienți, forma și culoarea pot fi observate doar cu ochii. Scaunul fiecărei persoane arată diferit, dar de obicei se încadrează în una dintre cele șapte categorii stabilite de Diagrama Bristol a Scaunului, potrivit Express.

Scaunul este format din alimente digerate, proteine, bacterii, săruri și alte substanțe produse și eliberate de intestinul dumneavoastră. Cum arată materia fecală poate fi important. Schimbările neașteptate ar putea fi un semn al unei afecțiuni subiacente.

Comparând scaunul cu diferite obiecte precum alimente sau organisme, ghidul vă poate ajuta să înțelegeți mai bine materia fecală.

Vezi și: Frigiderul, mai murdar decât vasul de toaletă. De câte ori ar trebui să îl cureți și cum

Care este cea mai potrivită formă

Mai mult, o formă specifică ar putea fi un semn că sunteți sănătos și aveți ceea ce se numește scaun ”standardul de aur”, potrivit Healthline. Un scaun care indică că totul merge bine cu digestia dvs. are forma unei cârnăciori. Acest tip de scaun este moale și ușor de eliminat.

Acest standard de aur al scaunului poate fi de obicei atins printr-o dietă sănătoasă, exerciții regulate și o hidratare corespunzătoare. Un alt tip considerat normal este scaunul în formă de șarpe, care este mai ușor de eliminat decât cel în formă de cârnăcior.

Potrivit specialiștilor, ar trebui să obțineți ideal scaune de acest fel la fiecare una până la trei zile. Cu toate acestea, dacă scaunele dumneavoastră arată ca niște bile asemănătoare cu marmura sau ca niște amebe, ar putea fi momentul pentru câteva schimbări în dieta și stilul de viață.

Bilele asemănătoare cu marmura seamănă cu nucile și sunt greu de eliminat, în timp ce scaunele asemănătoare cu amebele sunt mici și ușor de eliminat.

Vezi și: Paxlovid: când apare în România, cine îl poate lua. Cum acționează nirmatrelvir și ritonavir, substanțele din Paxlovid. Rafila: S-a semnat contractul. Va fi disponibil la recomandarea medicului

Câte fibre ar trebui să consumați

Deși diferă în formă și consistență, ambele tipuri înseamnă că trebuie să adăugați mai multă fibră în dieta dumneavoastră. Ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate, ar trebui să încercați să obțineți 30 de grame de fibră pe zi, conform ghidurilor guvernamentale.

Fibra este prezentă în legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe. În plus, consumul abundent de apă și mișcarea pot beneficia, de asemenea, obiceiurile intestinale.

Cu toate că scaunul dumneavoastră este probabil să arate ușor diferit în fiecare zi, ar trebui să fiți atenți la orice schimbări neașteptate și persistente, deoarece acestea ar putea fi un semn al unor probleme de sănătate mai grave, de la boli inflamatorii intestinale la cancer de colon.

Cum arată un scaun sănătos

Un scaun sănătos poate fi la fel de variat și unic precum indivizii care îl produc. Dar există câteva reguli generale de urmat dacă doriți să evaluați operele dvs. de artă fecală pentru sănătate optimă.

Culoare

Combinarea biliarei stomacale și a bilirubinei, care este un compus de pigment format din descompunerea celulelor roșii din sânge în corp, merită creditul pentru această nuanță atât de frumoasă de maro. Aceasta este culoarea care indică faptul că sunteți sănătos.

Formă

O formă destul de asemănătoare cu o bucată de lemn este cum ar trebui să iasă majoritatea scaunelor datorită formării lor în interiorul intestinelor. Atunci când se diferențiază de forma bucatelor de lemn, atunci scaunul dvs. vă spune că ceva nu este în regulă.

Vezi și: Ceaiul care te protejează de COVID inactivează virusul. Protejează creierul, inima și topește kilogramele nedorite

Mărime

Scaunele nu ar trebui să iasă sub formă de bile mici, ci ar trebui să aibă câțiva centimetri în lungime și să fie confortabile și ușor de eliminat.

Consistență

Orice între o consistență fermă și una moale este destul de normal. Dacă oscilează prea mult într-o direcție sau alta, ar putea sugera probleme de digestie sau de aport de fibră.

Durata

Un scaun sănătos ar trebui să fie ușor de eliminat și să dureze doar un minut sau cam așa pentru a ieși. Cu toate acestea, unele persoane petrec puțin mai mult timp pe toaletă, deci, ca regulă generală, un scaun ar trebui să dureze nu mai mult de 10 până la 15 minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel