De ce se schimbă vocea pe măsură ce îmbătrânim. Ce efect au medicamentele, stilul de viață, dar și genele

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce se schimba vocea pe masura ce imbatranim - FOTO: Freepik@jannoon028
de ce se schimba vocea pe masura ce imbatranim - FOTO: Freepik@jannoon028

De ce se schimbă vocea pe măsură ce îmbătrânim. Sunt factori pe care nu îi putem controla, dar există și un impact al stilului de viață.

De ce se schimbă vocea pe măsură ce îmbătrânim. Deși nu este un mister faptul că îmbătrânirea afectează fiecare parte a corpului nostru, nu este singurul motiv pentru care vocea unei persoane poate suna destul de diferit de-a lungul anilor.

Elton John, studiu de caz

Sir Elton John a stabilit un record la ediția din acest an a festivalului Glastonbury, devenind cel mai urmărit cap de afiș din istoria festivalului, cu peste 7 milioane de oameni care au urmărit în direct la BBC ultimul său spectacol din Marea Britanie.

Cântărețul în vârstă de 76 de ani a oferit cu siguranță tot spectacolul său caracteristic. Dar mulți dintre cei care i-au urmărit muzica de-a lungul deceniilor vor fi observat cât de mult s-a schimbat vocea sa de-a lungul carierei - și nu numai din cauza operației pe care a suferit-o în anii 1980 pentru a îndepărta polipii din corzile vocale.

În egală măsură, nu totul se datorează procesului de îmbătrânire. Deși nu este un mister faptul că acesta afectează fiecare parte a corpului nostru, nu este singurul motiv pentru care vocea unei persoane - chiar și a unui cântăreț profesionist precum Sir Elton - poate suna foarte diferit de-a lungul anilor, potrivit IFL Science.

Vezi și: Planta pe care trebuie să o ai în casă. Purifică aerul, aduce noroc și atrage energiile pozitive

Ce trebuie să știi despre voce

Corzile vocale sunt cele care produc sunetul vocii dumneavoastră. Acestea sunt situate în laringe, o parte a sistemului respirator care permite aerului să treacă din gât spre plămâni. Atunci când aerul iese din plămâni și trece prin laringe, acesta face să vibreze corzile vocale - producând sunetul.

Corzile vocale sunt compuse din trei părți principale: mușchiul vocalis, ligamentul vocal și o membrană mucoasă (care conține glande) care le acoperă. Aceasta menține suprafața umedă și le protejează de deteriorări.

Există, de asemenea, aproximativ 17 alți mușchi în laringe care pot modifica poziția și tensiunea corzilor vocale - schimbând astfel sunetul produs.

Înainte de pubertate, există foarte puține diferențe în ceea ce privește sunetul produs de corzile vocale. Dar, în timpul pubertății, hormonii încep să-și exercite efectele. Acest lucru modifică structura laringelui - făcând ca ”mărul lui Adam” să fie mai proeminent la bărbați - și lungimea corzilor vocale. După pubertate, acestea au o lungime de aproximativ 16 mm la bărbați și de 10 mm la femei.

Vezi și: Ce nu știai despre vinete. Care este diferența între cele mov și cele albe. Ce beneficii îți aduc

Hormonii, impact asupra vocii

Corzile vocale ale femeilor sunt, de asemenea, cu 20-30% mai subțiri după pubertate. Aceste corzi vocale mai scurte și mai subțiri sunt motivul pentru care femeile au, de obicei, voci mai înalte decât bărbații.

Chiar și după pubertate, hormonii pot afecta vocea.De exemplu, vocea unei femei poate suna diferit în funcție de stadiul ciclului menstrual - cea mai bună calitate a vocii fiind în faza ovulatorie. Acest lucru se datorează faptului că glandele produc cel mai mult mucus în această fază, oferind corzilor vocale cea mai bună capacitate funcțională.

Cercetările arată, de asemenea, că femeile care iau pilula contraceptivă prezintă mai puține variații în ceea ce privește calitatea vocii, deoarece pilula oprește ovulația.

Pe de altă parte, schimbările hormonale din timpul fazei premenstruale împiedică corzile vocale, făcându-le mai rigide. Acest lucru ar putea explica de ce cântărețelor de operă li se ofereau ”zile de grație” în anii 1960 pentru a se asigura că nu-și deteriorează corzile vocale. Și, deoarece corzile vocale ale femeilor sunt mai subțiri, acestea ar putea fi, de asemenea, mai predispuse să sufere daune din cauza utilizării excesive.

Vezi și: De ce ne trezim cu durere de cap. 9 motive care ne macină somnul și sănătatea

Totul îmbătrânește. Chiar și vocea

La fel ca aproape orice altă parte a corpului, corzile vocale îmbătrânesc. Dar aceste schimbări s-ar putea să nu fie la fel de vizibile pentru toată lumea.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, laringele începe să își crească conținutul de minerale, făcându-l mai rigid și mai asemănător cu un os decât cu un cartilaj. Această schimbare poate începe să se întâmple încă de la 30 de ani - în special la bărbați.Acest lucru face ca corzile vocale să fie mai puțin flexibile.

Mușchii care permit corzilor vocale să se miște încep, de asemenea, să se irosească (la fel ca și ceilalți mușchi ai noștri) pe măsură ce îmbătrânim.

Ligamentele și țesuturile care susțin corzile vocale își pierd, de asemenea, elasticitatea, devenind mai puțin flexibile. Există, de asemenea, o scădere a funcției mușchilor pulmonari, reducând puterea aerului expulzat din plămâni pentru a crea sunetul.

Numărul glandelor care produc mucusul protector scade, de asemenea, alături de o reducere a capacității de a controla laringele.

Stilul de viață este un factor pentru schimbarea vocii

Deși corzile vocale îmbătrânesc în mare parte în același ritm la majoritatea oamenilor, mulți factori legați de stilul de viață pot crește riscul de deteriorare a acestora - și astfel pot schimba modul în care sună vocea dumneavoastră.

Fumatul, de exemplu, provoacă inflamații localizate, o producție crescută de mucus, dar poate, de asemenea, usca suprafețele mucoasei. Alcoolul are un efect similar. În timp, acești factori pot deteriora corzile vocale și modifica sunetul vocii.

Unele medicamente eliberate fără prescripție medicală și cu prescripție pot, de asemenea, să modifice vocea - cum ar fi inhalatoarele cu steroizi utilizate pentru laringită. Diluantele de sânge pot, de asemenea, să afecteze corzile vocale și pot provoca formarea de polipi, ceea ce face ca vocea să sune răgușită sau răgușită.

Relaxantele musculare, de asemenea, pot duce la iritarea și deteriorarea corzilor vocale din cauza faptului că medicamentul permite acidului gastric să se întoarcă în laringe. Din fericire, iritarea și modificările cauzate de aceste medicamente dispar de obicei după întreruperea utilizării.

Un alt factor legat de stilul de viață poate fi suprasolicitarea, care se întâlnește de obicei la cântăreți și la alte persoane care își folosesc mult vocea în timpul serviciului, cum ar fi profesorii și instructorii de fitness. Acest lucru poate duce la o afecțiune neobișnuită numită edemul lui Reinke, care poate fi cauzată și de fumat. Edemul Reinke determină umflarea lichidului în corzile vocale, ceea ce schimbă înălțimea vocii - adesea o face mai gravă.

În cazurile extreme de edem Reinke, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a drena lichidul. Dar, în majoritatea cazurilor, odihna și evitarea substanțelor iritante (fumatul și alcoolul) sunt benefice, în timp ce terapia logopedică și de limbaj poate aborda, de asemenea, schimbarea sunetului.

Vezi și: O smochină pe zi reduce tensiunea arterială. Ce alte beneficii uimitoare îți poate oferi consumul de smochine

Menținerea calității noastre vocale

Deși nu putem evita unele dintre schimbările legate de vârstă care apar la nivelul corzilor vocale, ne putem menține o parte din calitatea și capacitatea vocală prin utilizarea continuă.Acest lucru poate explica de ce, în multe cazuri, cântăreții prezintă semnificativ mai puține modificări vocale odată cu vârsta decât omologii lor care nu cântă.

Cântatul sau cititul cu voce tare zilnic poate oferi corzilor vocale suficient exercițiu pentru a le încetini declinul.Îngrijirea corzilor vocale este, de asemenea, importantă. Hidratarea și limitarea consumului de alcool și tutun pot ajuta la prevenirea unor rate ridicate de declin și deteriorare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel