De ce ne trezim cu durere de cap. 9 motive care ne macină somnul și sănătatea

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce ne trezim cu durere de cap - FOTO: Freepik@MrDM@stefamerpik
de ce ne trezim cu durere de cap - FOTO: Freepik@MrDM@stefamerpik

De ce ne trezim cu durere de cap. Iată care sunt semnalele pe care ni le transmite organismul.

De ce ne trezim cu durere de cap. Ce vrea organismul să ne transmită. Atunci când ai o durere de cap puternică, să fii inconștient poate părea o alternativă plăcută. Dar ce se întâmplă atunci când somnul însuși este declanșatorul durerii de cap?

Dacă vă întrebați de ce vă treziți cu dureri de cap, să știți că problemele de somn sunt adesea o parte din puzzle.

”Durerile de cap de dimineață sunt super comune. Cercetările arată că aproximativ una din 13 persoane le va experimenta în viața lor. Lucrurile care se întâmplă în timpul nopții se manifestă în ceea ce se întâmplă în timpul zilei ”, spune Raj Dasgupta, MD, profesor asistent de medicină clinică la Keck School of Medicine of USC din Los Angeles, California.

Nu trebuie doar să iei ibuprofen și să speri că dispare, ci trebuie să descoperi declanșatorul. Iată ce se poate întâmpla, potrivit Live Strong.

Aveți insomnie

”A avea o tulburare de somn te face de două până la opt ori mai probabil să dezvolți o durere de cap matinală”, spune Dr. Dasgupta.

O parte din tratarea insomniei constă în instituirea unor bune practici de igienă a somnului, inclusiv menținerea unei rutine consistente de somn-veghe, dormitul într-o cameră răcoroasă și întunecată și limitarea timpului petrecut pe ecran înainte de culcare.

Aveți depresie sau anxietate

Depresia este un factor de risc pentru insomnie. Iar dacă aveți anxietate, s-ar putea să vă fie greu să vă opriți grijile care vă rotesc în jurul capului - lucru care face dificilă adormirea.

În cele din urmă, atât depresia, cât și anxietatea pot cauza un somn prost care declanșează o durere de cap dimineața, spune Dr. Dasgupta. Dacă aveți depresie sau anxietate netratată, socotiți acest lucru ca fiind un beneficiu în plus pentru a căuta un tratament, cum ar fi teleterapia.

Vezi și: Hreanul, beneficii uimitoare pentru organism. Este una dintre cele mai vechi plante cultivate de om

Aveți apnee de somn

”Apneea de somn se caracterizează prin treziri și treziri multiple pe parcursul nopții, ceea ce vă afectează capacitatea de a intra în stadii mai profunde și mai odihnitoare ale somnului”, spune Dr. Dasgupta.

Durerile de cap de dimineață sunt un simptom definitoriu al apneei de somn, conform Mayo Clinic. Dacă sforăiți noaptea, ar trebui să vă consultați medicul pentru a exclude apneea obstructivă de somn, deoarece această afecțiune este asociată cu boli de inimă și accident vascular cerebral.

Dormi în poziția greșită

Dormitul pe spate încurajează sforăitul - și nu uitați că orice lucru care întrerupe somnul poate provoca o durere de cap.

Un studiu mai vechi, publicat în mai 2011 în Cephalalgia, a constatat că aproximativ un sfert dintre cei care sforăiau aveau și dureri de cap dimineața.

Încercați să vă întoarceți pentru un somn mai liniștit și mai liniștit.

Vezi și: De ce albim. Mit versus realitate și cum poți avea grijă de părul alb

Aveți arsuri la stomac

”Este posibil ca refluxul acid să nu te trezească complet noaptea, dar poate duce la treziri în timpul somnului”, spune Dr. Dasgupta.

Pentru a ajuta la îmblânzirea arsurii, renunțați la a mânca mai târziu în timpul nopții - așteptați cel puțin trei ore după o masă pentru a merge la culcare, conform Clinicii Mayo. Și încercați să ridicați capul patului sau să dormiți cu o pană între saltea și somieră pentru a vă ridica partea superioară a corpului un pic mai sus.

Scrâșnești din dinți

Este posibil să scrâșniți din dinți noaptea - iar presiunea și încordarea repetată de la strângerea dinților să ducă la o durere de cap dimineața. De fapt, într-un studiu realizat în mai 2020 în revista Headache, cu cât mai des se întâmpla o măcinare, cu atât mai des se întâmplau și ”durerile de cap la trezire”.

Mergeți la dentistul dumneavoastră, care vă poate recomanda un apărător bucal pentru a vă proteja dinții. Dar veți dori, de asemenea, să identificați motivele pentru care vă scrâșniți dinții în somn. Stresul este unul dintre cele mai importante, dar cercetările Asociației Dentare Americane constată, de asemenea, că și consumul de alcool, consumul de cofeină și fumatul pot contribui la scrâșnirea dinților.

Vezi și: Alimentul care regenerează ficatul. Irinel Popescu: Anulează efectele toxice ale alcoolului

Reduceți consumul de cofeină

Dacă ai probleme cu somnul noaptea, ai putea urma sfatul experților în somn și să renunți la cafeaua de după-amiază sau seara.

”Tratându-vă insomnia, este posibil să renunțați la cofeină de la zero și să aveți o durere de cap de revenire”, spune Dr. Dasgupta.

Vestea bună este că aceste dureri de cap vor dispărea odată ce organismul dumneavoastră se va adapta.

Ați băut prea alcool mult noaptea trecută

Durerile de cap sunt un simptom clasic al mahmurelii - acest lucru este evident. Organismul metabolizează alcoolul în substanța toxică acetaldehidă, iar aceasta, pe lângă deshidratarea generală, este cea care este responsabilă pentru durerile de cap matinale cauzate de mahmureală.

Poate și mai surprinzător, alcoolul este un cunoscut perturbator al somnului, afectând calitatea și cantitatea de somn pe care o obțineți în a doua jumătate a nopții.

Vezi și: Ce poți să pățești dacă porți ceas. Adevărul grotesc pe care trebuie să îl știi

Medicamentele, impact asupra somnului

Dacă aveți dureri de cap de tensiune sau migrene, este posibil să le tratați în mod obișnuit cu analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul. Dar administrarea acestor medicamente de mai mult de câteva ori pe săptămână poate provoca de fapt dureri de cap de revenire, care apar ca urmare a retragerii de la medicamente.

 Aceste dureri de cap vă pot trezi dimineața, potrivit Clinicii Mayo. Dacă aceste medicamente ar putea fi cauza durerilor de cap, discutați cu medicul dumneavoastră despre alte modalități de a vă trata durerile de tensiune sau migrenele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel