De ce se zbate ochiul. Explicații

Angela Sabău |
Data publicării:
Ochi
Ochi

Mișcarea necontrolată a pleoapei, pentru care bătrânii folosesc expresia „se zbate ochiul”, are, de fapt, o explicație medicală foarte simplă. Nu e nimic grav, tot ce trebuie să facem e doar să „o luăm mai ușurel”.

Tuturor ni s-a întâmplat să ni se „zbată ochiul”, respectiv să simțim mișcarea necontrolată a uneia dintre pleoape, fără să putem face ceva. O veche credință populară atribuie acest simptom unei prevestiri, bune sau rele. Specialiștii de la Harvard Medical School însă, au o cu totul altă explicație.

Atunci când avem senzația că o pleoapă se mișcă fără să o putem controla, spun specialiștii, câteva dintre fibrele musculare ale pleoapelor se contractă într-un mod neregulat și aleatoru.

Deși se simte ciudat, nu este aproape niciodată un semn de o problemă serioasă. De obicei, mișcarea de acest fel apare pleoapa superioară sau inferioară de la un singur ochi.

Asta poate dura de la câteva secunde, până la câteva minute și se poate opri și reveni peste câteva ore. Dar, de obicei, se rezolvă de la sine și se poate să nu mai apară timp de mai multe luni sau chiar ani.

Cauza, probabil stresul

Cauza exactă este necunoscută, dar este mai probabil să se întâmple atunci când sunteți obosiți.

Mișcarea necontrolată, „zbaterea” pleoapei tinde să apară și după perioade de stres fizic sau emoțional și, de asemenea, este asociată cu un consum ridicat de cofeină. Pentru o ușurare mai rapidă, încercați să aplicați o compresă caldă pe pleoapă sau să masați ușor în jurul pleoapei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel