Stres, scapă de el sau îți va afecta sănătatea

Dana Lascu / 16 Martie 2019 / 09:20
Ca să nu stați acasă înțepenit în scaun, cată ce faceți în cazul astmului bronșic
Ca să nu stați acasă înțepenit în scaun, cată ce faceți în cazul astmului bronșic

Stres: Ieri s-a întâmplat ceva și azi ești încă stresat? Pe termen lung, faptul că nu poți scapă de stresul unor evenimente din viața de zi cu zi îți poate afecta grav sănătatea.

Când vine vorba de stres, cel mai bun lucru pentru sănătatea dumneavoastră este să fiți capabil să scăpați repede de efectul nefast al evenimentelor din viața de zi cu zi.

Un studiu publicat în marte 2018 în revista Psychological Science a constatat că oamenii care țin cu dinții de stresul lor, ca să spunem așa, - adică cei care au raportat încă sentimente negative despre un eveniment stresante în ziua după ce acestea s-au întâmplat - au avut mai multe probleme cronice de sănătate după un deceniu.

Cercetătorii au analizat datele dintr-un sondaj la nivel național care a cerut a 1.155 de adulți să spună numărul și tipul de experiențe stresante pe care le-au au avut în fiecare zi, timp de opt zile. Acestea includ totul, de la argumente cu alții, la probleme la locul de muncă, la domiciliu sau la școală. Participanții și-au evaluat reacțiile emoționale la acești factori de stres în acel moment, dar și după aceea.

Stresații, mai bolnavi decât restul

Cercetătorii i-au urmărit apoi aproape 10 ani mai târziu și le-au cerut participanților să-și determine starea de sănătate și mobilitatea, inclusiv dacă au suferit de una din principalele 26 de boli cronice, printre care boli de inimă, cancer, tulburări autoimune și afecțiuni ale articulațiilor sau dureri. De asemenea, participanții au fost rugați să evalueze cât de mult le-a afectat sănătatea viața de zi cu zi.

„Cercetările noastre arată că emoțiile negative minore stresante care rămân și de care ne agățăm au implicații importante pentru sănătatea noastră fizică pe termen lung", a punctat Kate Leger de la Universitatea din California, Irvine.

Drept dovadă, cei care nu erau în stare să depășească sau să scape de stresul dat de evenimentele de zi cu zi au avut cea mai proastă stare de sănătate.

Rezultatele sugerează că menținerea stresului poate fi problematică pentru sănătatea dumneavoastră și că să învățați cum să faceți față mai bine stresului de zi cu zi și să vă creșteți rezistența poate fi utilă în prevenirea acestor probleme și în protejarea sănătății dumneavoastră pe termen lung.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy