De ce trebuie să cureți chiuveta după ce speli vasele. Greșelile pe care le faci te pot costa sănătatea

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
de ce trebuie sa cureti chiuveta foto:freepik@mehaniq
de ce trebuie sa cureti chiuveta foto:freepik@mehaniq

De ce trebuie să cureți chiuveta după ce speli vasele. 

Să vezi vasele murdare acumulându-se pe blatul din bucătărie trezește un sentiment de invadare a spațiului și de vinovăție. Mizeria tot mai mare, în cele din urmă, ne influențează pe toți, forțându-ne chiar și atunci când suntem cei mai obosiți, după cea mai lungă zi de lucru, să confruntăm mormanul de vase și să-l punem în chiuvetă sau în mașina de spălat vase. 

Ce se întâmplă, totuși, cu murdăria pe care nu o putem vedea?

Vezi și: Folia de aluminiu e toxică: mit sau adevăr. Cât de mult ne afectează aluminiul, de fapt

Ștergerea unei farfurii sau frecarea unei tigăi are rezultate imediate, dar chiuveta din bucătărie în care le spălăm este, adesea, neglijată. Potrivit lui Eileen Abruzzo, director de control al infecțiilor la Long Island College Hospital din Brooklyn, New York, chiuveta din bucătărie poate, de fapt, să devină mult mai murdară decât toaleta, ne transmite Nine.

Acest lucru se întâmplă, deoarece particulele de mâncare de la tacâmuri, veselă sau de la tigăile lăsate la înmuiat înainte de a fi puse în mașina de spălat vase sau spălate manual, rămân în urmă în chiuvetă și acționează ca un mediu de reproducere pentru bacteriile care cauzează boli, inclusiv E. coli și salmonella.

Curățarea chiuvetei de fiecare dată când spălați vasele este esențială.

Doar clătirea rapidă a chiuvetei cu apă nu va face treabă bună.

Cum să cureți chiuveta corect

Eliminați bacteriile: Utilizează un spray de curățare a suprafeței sau un spray de bucătărie pe bază de clor pentru a elimina bacteriile.

Ștergeți chiuveta: Apoi șterge chiuveta cu o burete sau o cârpă moale și apă caldă.

Pentru o curățare intensă, adaugă clor: Amestecă clor cu o cană de apă și turnați în chiuvetă. Lasă clorul să acționeze timp de până la 30 de minute înainte de a clăti chiuveta cu apă caldă.

Dacă nu ești prieten bun cu clorul, încearcă să amesteci o lingură de bicarbonat de sodiu cu jumătate de cană de suc de lămâie, apoi acoperă suprafața chiuvetei cu amestecul. Lasă amestecul să acționeze timp de 10-15 minute înainte de a-l șterge cu apă caldă.

Pentru zonele dificil de curățat, adaugă mai mult bicarbonat de sodiu. Acest agent de curățare natural va ajuta la spargerea acumulărilor de murdărie sau grăsime de la vasele spălate.

Mulți dintre noi ne simțim vinovați că lăsăm vasele murdare în chiuvetă, să se adune, sub pretextul de a le "lăsa să se înmoaie". Orice scuză pentru a amâna treburile casnice poate fi tentantă după o zi plină de activitate, dar acest obicei face mai mult rău decât bine. După cum raportează Australian Broadcasting Corporation, înmuierea vaselor, de fapt, le face mai murdare.

Cu cât lăsați vasele nespălate în chiuvetă mai mult timp, cu atât microbii vor avea mai mult timp să crească pe ele. Acest lucru este valabil în special dacă lăsați ustensilele de bucătărie să stea în apă caldă, care se poate transforma rapid într-un bulion de bacterii, transmite Mental Floss. 

Greșelile pe care le faci când speli vasele și nu ți-ai dat seama până acum

Ai scos vreodată un pahar din dulap și arăta tulbure și puțin murdar? S-ar putea să fi folosit prea mult detergent. Supradozarea poate lăsa un reziduu lipicios pe vasele tale, așa că limitează-te la o lingură sau două de detergent, dacă speli vasele manual. 

Temperatura perfectă pentru a steriliza vasele este de aproximativ 50 de grade Celsius, scrie Taste of Home. Cu toate acestea, mâinile noastre nu tolerează o temperatură atât de ridicată. Utilizarea apei călduțe nu va ucide bacteriile și ar putea lăsa pete neplăcute pe vase, așa că o soluție eficientă este aceea de a folosi mănuși speciale de spălat vase.

Vezi și: Fenomenul punga cu pungi, un simbol cultural al românilor. Ce spune colectarea pungilor despre poporul nostru

Bureții de bucătărie sunt adăposturi pentru bacterii și germeni. De fapt, aceștia ar putea fi chiar cele mai murdare obiecte din bucătăria ta. Înlocuiește buretele cu o perie de spălat vase, care poate fi curățată și uscată complet mult mai ușor. Dacă ești atașat de burete, asigură-te că îl schimbi săptămânal și îl păstrezi curat între schimburi cu aceste sfaturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel