De ce unii oameni au dureri de stomac după ce mănâncă anumite alimente și alții nu
Un anume mecanism ar sta la baza răspunsului de ce pe unii oameni îi doare stomacul după ce mănâncă anumite alimente, susține un studiu.
Cercetătorii belgieni au descoperit un mecanism biologic care oferă răspuns la întrebarea: de ce unii oameni suferă de dureri abdominale atunci când consumă anumite alimente. Până la 20% din populația lumii suferă de sindromul intestinului iritabil care se manifestă prin dureri de stomac sau disconfort sever după masă.
„Foarte des acești pacienți nu sunt luați în serios de către medici, iar lipsa unui răspuns alergic este folosit ca argument că toate acestea sunt în minte și că nu au o problemă cu fiziologia intestinului”, spune profesorul Guy Boeckxstaens, gastroenterolog la KU Leuven, universitate din Blegia, autor principal al noii cercetări.
Studiul, făcut pe șoareci și oameni, deschide calea pentru un tratament mai eficient al sindromului intestinului iritabil și al altor intoleranțe alimentare. Mecanismul identificat leagă anumite alimente de activarea celulelor care eliberează histamină (numite mastocite) și de durere, respectiv de disconfortul ulterior. Cercetătorii știu că un sistemul imunitar sănătos nu reacționează la alimente, iar persoane care suferă de sindromul intestinului iritabil susțin că simptomele lor au început după o infecție gastro-intestinală. De aceea, oamenii de știință bănuiesc că o infecție în timp ce un anumit aliment este prezent în intestin ar sensibiliza sistemul imunitar la acel aliment.
”La un capăt al spectrului, răspunsul imun la un antigen alimentar este foarte local. La celălalt capăt al spectrului este alergia alimentară, care cuprinde o stare generalizată de activare severă a mastocitelor, cu impact asupra respirației tensiunea arterială și așa mai departe. (…) Dar cunoașterea mecanismului care duce la activarea mastocitelor este crucială și va duce la noi terapii pentru acești pacienți”, afirmă profesorul Boeckxstaens, speculând că acest lucru indică un spectru de boli imune legate de alimente, potrivit unui comunicat al universității belgiene.
Studiul științific, AICI.
-
-
Izolarea socială, factor de risc pentru demență14.12.2025, 08:45
-
-
-
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Cinci obiceiuri zilnice care dăunează pancreasului
Boala de reflux gastroesofagian crește riscul problemelor cardiace acute
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
EXCLUSIV Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Nu vei crede ce se întâmplă cu ficatul tău dacă renunți la zahăr doar 9 zile
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
