De ce unii oameni au dureri de stomac după ce mănâncă anumite alimente și alții nu

Un anume mecanism ar sta la baza răspunsului de ce pe unii oameni îi doare stomacul după ce mănâncă anumite alimente, susține un studiu.
Cercetătorii belgieni au descoperit un mecanism biologic care oferă răspuns la întrebarea: de ce unii oameni suferă de dureri abdominale atunci când consumă anumite alimente. Până la 20% din populația lumii suferă de sindromul intestinului iritabil care se manifestă prin dureri de stomac sau disconfort sever după masă.
„Foarte des acești pacienți nu sunt luați în serios de către medici, iar lipsa unui răspuns alergic este folosit ca argument că toate acestea sunt în minte și că nu au o problemă cu fiziologia intestinului”, spune profesorul Guy Boeckxstaens, gastroenterolog la KU Leuven, universitate din Blegia, autor principal al noii cercetări.
Studiul, făcut pe șoareci și oameni, deschide calea pentru un tratament mai eficient al sindromului intestinului iritabil și al altor intoleranțe alimentare. Mecanismul identificat leagă anumite alimente de activarea celulelor care eliberează histamină (numite mastocite) și de durere, respectiv de disconfortul ulterior. Cercetătorii știu că un sistemul imunitar sănătos nu reacționează la alimente, iar persoane care suferă de sindromul intestinului iritabil susțin că simptomele lor au început după o infecție gastro-intestinală. De aceea, oamenii de știință bănuiesc că o infecție în timp ce un anumit aliment este prezent în intestin ar sensibiliza sistemul imunitar la acel aliment.
”La un capăt al spectrului, răspunsul imun la un antigen alimentar este foarte local. La celălalt capăt al spectrului este alergia alimentară, care cuprinde o stare generalizată de activare severă a mastocitelor, cu impact asupra respirației tensiunea arterială și așa mai departe. (…) Dar cunoașterea mecanismului care duce la activarea mastocitelor este crucială și va duce la noi terapii pentru acești pacienți”, afirmă profesorul Boeckxstaens, speculând că acest lucru indică un spectru de boli imune legate de alimente, potrivit unui comunicat al universității belgiene.
Studiul științific, AICI.
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
-
-
-
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Grupa de sânge care te expune la cancer
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.